用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應去或留?請俾點意見...
樓主: 雪~bb
go

應去或留?請俾點意見...   [複製鏈接]

回覆:應去或留

轉校就解决到?

點解小一要天天補習三小時?真是大人都頂唔順。

MrBeast  如不能自己跟,讀得一線名校就係咁。  發表於 14-5-23 12:30

引用:點解小一要天天補習三小時?真是大人都頂唔

原帖由 chun媽 於 14-05-23 發表
點解小一要天天補習三小時?真是大人都頂唔順。
看法一樣!

回覆 雪~bb 的帖子

係細仔嗎?我朋友個仔係細仔,P.1時又係日日話攰,每天放學後都要睡覺,課程要阿媽重頭教,好似無返學咁。

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+14-05-23+發表點解

好明顯小朋友的能力,与學校的要求已經出現錯配。

樓主快快行動吧。

不如了解清楚小朋友差的原因, 因為就算是一線官津P1好少會難到回來樣樣都不好, 而科科有問題的通常有某些困難, 如轉去23線的小學亦未必可以有改善.  

補習時間長是因為家長要求補習社不可以不完成就放走? 字體不好要擦等?  3小時功課班對一年班來說都算長?  

醒目開學勳章 王國長老

轉, 一定轉

無錯轉校唔等於解決問題, 係返返起點: 而家間學校有幫手解決過問題嗎?

而家都4月啦, 如果小朋友一直以黎都係跟唔上, 學校take過咩action? 成日話, 學校係"教好"學生, 唔係教"好學生", 你個仔仲有5年小學生涯, 而家已經咁, 留o係度有前途嗎? 記住知識係一路路"林"上去, 今年考完, 唔係算數, 出年只有更深, 我見到你自由版個post, 如果小朋友連自我價值都跌到底, 你唔心痛嗎? 日日如是, 日日返學都要面對失敗, 你轉校啦, 起碼要建立返個自我價值先, 小朋友除左學業發展, 心理健康都好緊要呀

當學生跟唔上, 學校應該同父母溝通, 要安排補底, 小組教, 如果真係有咩懷疑例如專注/學障問題, 會建議父母去check, 唔係個個小朋友學習能力都一樣, 學校應該要照顧差異, 而家呢間學校, 唔願做!

water13  同意  發表於 14-5-30 02:07
Jane1983  好同意,有行動一定好過吾郁  發表於 14-5-23 18:19
豬小B  同意!  發表於 14-5-23 17:40
Yanamami    發表於 14-5-23 14:32

小兒在二級時, 在家踏住佢至受的單車, 對我好似好認真地說 : (學校又迫我, 你又迫我....), 聽後心如刀割....., 即找學校, 交表...., 有得見, 佢拒絕, 學校再比機會佢, 誰知佢對我話 : (我有FRIEND, 吾想走呀, 如你迫我去, 我就不禮貌, 見到老師吾叫佢地, 我又亂做份倦.....), 唉! 那么去黎都無意思, 把事情告訢新校知, 對方反為很贊嘗佢, 重話暫不要迫他, 但可隋時再聯絡,.
小兒也在一所B1 小學, B1頭成績, 但課程好悶, 仔已知好多野, 天南地北....., 困住佢在此狹小知識下, 背串...., 不合佢,
所以要和小朋友頃下先, 如真的要轉, 現在要行動....

回覆:tsz 的帖子

你仔咩都肯講出來好好啊!其實最怕佢地唔開心又唔出聲,又唔肯講點解,好怕佢地屈到病。我一見仔唔開心就會慢慢問清楚佢發生咩事。

我都會揀轉校, 因為小朋友同學校好明顯係錯配了.

未轉校前, 我會取消所有補習班, 自己教番. 反正補習班都幫唔到, 不如攞返黎當親子時間都好吖. 唔好用band 1要求對個仔, 寫字寫得唔靚唔緊要架, 寫得啱就OK了. 甚至做錯咗, 都唔緊要架, 做完就OK了. 如果小朋友做功課時間能縮短至1.5小時內, 剩下的1.5小時就同佢玩佢鍾意玩的, 佢連玩都冇力, 就同佢散下步, 散下心中的鬱結. 如果你接受到, 更加可以玩咗1.5小時先, 再做1.5小時功課, 做唔完就唔做, 寫張便條同老師講聲, 當務之急係解除小朋友壓力先. 如果老師不贊同, 請老師打電話給你商量, 不要責罰小朋友.

回想當初BB還在肚中時, 你應該認為BB健康最重要吧? 現在做番基本步, 搞掂個仔的心理健康先, 家長調節好自己的心態, 接受孩子的強弱項, 讀書唔叻, 總有其他的, 如果小孩子的世界只有功課, 還會有歡樂嗎?

tantanmama 發表於 14-5-23 17:42
我都會揀轉校, 因為小朋友同學校好明顯係錯配了.

未轉校前, 我會取消所有補習班, 自己教番. 反正補習班都 ...
是的,還完基本步,親子先,令佢生活開心番,再搞功課,自己跟,慢慢執。最起碼佢吾厭學、吾厭世,而家先幾歲人仔,大把機會!
學業成績既嘢,基本功執好,建立好自信,發力可以追上的,毋需只爭朝夕。

不错的評論!

我試過在一間尚好的學校考20幾,也試過在band3學校考全級第一。我相信,我的自信心是從後者拾回來的。況且,我的band3同學們,現在個個也衣食無憂,三餐穩妥,是香港的良民。也有些去了外國發展。最起碼大家開開心心過了學校生活,沒有讀書讀到精神病。
所以…………吧!

201102  very good sharing!  發表於 14-5-24 10:02

我聽日帶仔去睇學校
如佢OK就會轉了
thank you

sheffield  all  the best!!!  發表於 14-10-20 15:45
happystar  祝福你和仔仔有個好開始 x 2  發表於 14-5-30 12:33
Jane1983  祝福你和仔仔有個好開始  發表於 14-5-24 00:14

引用:我聽日帶仔去睇學校如佢OK就會轉了thank+yo

原帖由 雪~bb 於 14-05-24 發表
我聽日帶仔去睇學校
如佢OK就會轉了
thank you
為你的孩子心痛,要盡快為他重拾快樂童年,加油呀!

引用:我聽日帶仔去睇學校如佢OK就會轉了thank+yo

原帖由 雪~bb 於 14-05-24 發表
我聽日帶仔去睇學校
如佢OK就會轉了
thank you
孩子應該是屬於陽光的,不應是陰沉,我見到你用這個字眼形容個仔,好驚,也很擔心。衷心希望你及新校能帶領個仔走出陰霾,重現歡顔。

同意轉校, 心境健康比一切重要.

回覆:應去或留?請俾點意見...

願你的孩子盡快重拾快樂童年,真的,小朋友學業成績不是一切,做個開心快樂自信積極的人就很足夠!

我不知道樓主對學業的要求是否好高,我見樓主要求每天補課三小時,可知,樓主的要求,有時,做家長的,都要調節一下自己的心態,有時,暫時,亞仔未到位,不妨要求低一點,否則,轉左校,若亞仔未達標,你依然會勁谷,所以,家長的心態才是最重要的
‹ 上一主題|下一主題