用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 由兩次全軍覆沒到入讀一線學校
樓主: Biscaya
go

由兩次全軍覆沒到入讀一線學校   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 14-5-26 15:18
唔好咁講, 我個咁多人死唔見佢死既無品死老細都極有料(呢點又係事實, 莫奈何), 不過都成日寫錯別字要我改 ...

多謝關心,前文以解釋過不再花時間纠纏在任何非理性的回應。至於孩子當時轉校其中之一個原因是因為所投考插班的三所學校都有中學部,希望孩子能集中在學業及校園生活上,如非有重大問題,我相信孩子會在原校完成中小學的課程。祝願你的孩子都能在學業及自身成長路途上發光發熱。

甘恩 發表於 14-5-26 15:19
正如我之前在其他話題曾留言,大家只要正面看一件事,會少很多爭執。好像英華林校長的作風,有人會認為她做 ...
我都有聽過有人話林校長做show。甘恩你都好好彩, 你之前教囝囝個BK無被人話炫耀, 回覆都好正面, 真係家山有福, 唔係就會被插到好似樓主咁。不過, 我响你個BK學咗唔少嘢就係真的。

樓主小朋友報插班時應該係小二下學期? 佢應該參觀過學校, 信既內容應該有一定的篇幅自我介紹, 呢部份應該三封信都一樣。然後不同的就係想轉讀該校的期望。呢點樓主同小朋友參觀學校期間及事後檢討應該有討論過, 可能小朋友記得, 然後寫番出嚟, 對樓主的叻仔應該唔係咁難。小學校長應該唔會期望一個小二小朋友係神童, 加埋張靚靚成績表, 同埋淡定有錢剩既面試台風, 完美既筆試成績, 封信寫得百零字, 好好睇睇都應該收貨, 畢竟, 自薦信又唔係必須的, 只是可加分的點綴而已。

little_yolky 發表於 14-5-26 15:18
唔好咁講, 我個咁多人死唔見佢死既無品死老細都極有料(呢點又係事實, 莫奈何), 不過都成日寫錯別字要我改 ...
"鄧"你慘。

Biscaya 發表於 14-5-26 15:24
多謝關心,前文以解釋過不再花時間纠纏在任何非理性的回應。至於孩子當時轉校其中之一個原因是因為所投考 ...
啊, 原來係咁, 咁你要離開村校個原因就真係超合理了。我都係跨晒區去讀間有聯繫中學既學校, 大家都話我係咪儍既, 又要俾錢又唔係一線, 仲要自己區有咁多一線學校揀。其實, 其他人真係唔一定完全明白家長的想法, 始終自己細路想得會比較仔細。佢依家小一, 讀得非常之好(注:唔係考得好)。今年9月, 想辦法塞埋細果個入去, 就一天光晒了。

little_yolky 發表於 14-5-26 15:31
我都有聽過有人話林校長做show。甘恩你都好好彩, 你之前教囝囝個BK無被人話炫耀, 回覆都好正面, 真係家山有 ...
如果樓主能虛心像你一樣,詳細解釋每個步驟,應該會更令人信服,而不會令人覺得跟不上。

anntx3 發表於 14-5-26 15:37
"鄧"你慘。
你係指我有個咁多人死唔見佢死死完又番生既無品死老細慘, 定係要成日改錯別字慘?

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+14-5-26+15:28+

原帖由 lawsonmoon 於 14-05-26 發表
呢個係香港社會縮影: 越來越多憎人富貴嫌人貧。名校不知收幾多村校生,唔好講讀書講運動,如果你個仔小學三、四年級跑一百米跑到12.5秒,LxC, DxS, Yx....隨時爭住收,有咩稀奇……

little_yolky  我一百米跑19秒4, 阿囡遺傳咗我啲「運動細胞」, 體育得70分。  發表於 14-5-26 16:03

anntx3 發表於 14-5-26 15:40
如果樓主能虛心像你一樣,詳細解釋每個步驟,應該會更令人信服,而不會令人覺得跟不上。 ...
多謝讚賞, 呢個係男人同女人表達既分別, 差唔多情況, 點解甘恩無被人插就係最佳例子。因為家母早早去咗天父度, 無人可以俾我參考點做媽媽, 所以要各方收集情報同方法, 扮都要扮得虛心啲, 唔係人哋唔教你。

注:依家爬緊中學網, 學緊點步署升中。

Argyle 發表於 14-5-26 15:42
呢個係香港社會縮影: 越來越多憎人富貴嫌人貧。名校不知收幾多村校生,唔好講讀書講運動,如果你個仔小學三 ...
12.5秒就 唔係佢地收唔收...係小朋友肯唔肯轉lu....真係好有天份~~~

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnx0Y2FhdGZ8Z3g6NDVjODcyNTFlZWNlYWI3Nw

注:依家爬緊中學網, 學緊點步署升中。

me too

little_yolky 發表於 14-5-26 15:31
我都有聽過有人話林校長做show。甘恩你都好好彩, 你之前教囝囝個BK無被人話炫耀, 回覆都好正面, 真係家山有 ...
多謝呀!其實嗰陣都有BK家長冷嘲熱諷我,不過當然沒有樓主咁慘被咁多家長圍剿。當時本來都想分享教養小朋友品德的方法都要急煞停,以免給人炫耀的感覺。至於問樓主自薦信方面,因為真的希望吸取經驗,令小朋友作文時可自行構思內容,編排內容。有時小朋友太依靠大人的指導絕非好事。

甘恩 發表於 14-5-26 16:04
多謝呀!其實嗰陣都有BK家長冷嘲熱諷我,不過當然沒有樓主咁慘被咁多家長圍剿。當時本來都想分享教養小朋友 ...
你的小朋友看很多書, 沒問題的啦, 睇睇下書就會寫。事前不要指導他, 事後指導下佢結構同行文就得。要多看名家散文, 中文都要。你囝囝學校中文科有無教科書? 我囡囡中文教科書寫得不錯, 有時我會跟她一同閱讀欣賞, 同佢講下點解好, 好啲乜。

回覆:little_yolky 的帖子

哈哈,早日前巳發現樓主說話叻過梁振英,原因係我地小朋友學打高球,騎馬,樓主公子就係興趣班,我地就係為張纸,公子就發展潛能,早日大家言論都非常理性,除我之外,到今天樓主回應,犀利拉話明唔之边位,質疑,指責,懷疑,重点就係樓主原來早前有病乍,大家有福了,百年聊賴來分享比大家,最未祗會回應有建設性討論問你怕未!仲要話人中文差,陰公!点知自己寫錯字,不過我地唔係寫論文,其實無咩所謂,祗可惜樓主無咩风度先話人中文差,重要係樓主是高層要员,都係秘書錯,係拉,兩位家長就錯在無秘書了,最後祝樓主身體健康。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已偏離主題, 現在此關上.

如作分享, 可到"個人日誌"內作出分享及討論 (請按自己的名字會看到日誌這一版). 請善用平台的功能.

謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題