用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 由兩次全軍覆沒到入讀一線學校
樓主: Biscaya
go

由兩次全軍覆沒到入讀一線學校   [複製鏈接]

希望令小朋友飛得更高更遠。
名次並非我們的主要目標,我們最著重的是成績!
非常好

其實依家我既對策係選一間我認為合適我小朋友而又係大家認為一線好既小學, 我會盡能力希望佢可以O係前面果埋, 但如果真係去到3-4年級都不能走上前, 咁我會放棄, 跟住幫佢搵間次一級或者兩級而校風評價都可接受既小學比佢讀, 希望佢可以食老本加埋繼續努力可以爬上前矛, 到最後可以升上好既中學.  問心, 我真係唔係好擔心小學問題, 因為一般來說, 影響相對比較小, 同時家長可以教埋老師果份.  但容我講一句, 中學既BAND 1 同BAND 3, 無論學術同品德普遍來說都真的差幾遠下, 有D人會話, 咩學校都有好學生, 最终都係依靠自己, 某程度上我只認同小部份, 因為我覺得老師和朋輩比自己更重要, 當然要加埋家庭.  
試想, 在BAND3學校, 老師既目標可能如可保持秩序良好, 講到下書已經叫做超額完成, 但在BAND1學校, 老師既目標係講哂應講既書, 仲要教埋看答題技巧, 再問問題確保大部份同學都明白才算完成當天課堂, 日積月累, 2班學生去到公開試時, 真係天同地既分別.  

sumaggie101 發表於 14-5-23 17:02
萬中無一的個案吧

不過,如遇你的case, 我不會為小孩轉校

並非萬中無一的個案,當孩子轉校後發現學校裡每年级都不乏插班生。

尊重你的觀點,每一個案及需要都不同。希望你能分享一下你的觀點和睇法。Thanks!

不敢去評論故事是為勵志或是為吐一氣烏氣,因為自已知識水平低,無法分辨二者的分別。但想提一提,推介舊校的行為。故事裡並無提及舊校有否進行離校面談,因為一般此類面談的內容都不離 1)提出新、 舊校都可以給孩子同樣跳甘高、跳甘遠。2)坦誠相告舊校祗是跳得幾高,如想跳高D,可以轉去其他學校。不論内容是什麽,做出轉校的決定,一定是不相信舊校可與新校一樣跳甘高。既然自已對舊校都無信心,為何不直接推介新校呢?真的百思不知其解。

回覆:由兩次全軍覆沒到入讀一線學校

由村校轉上一線學校唔知樓主如何步署?大家都知插班不外乎在原校全級名列前芧,一係有特異功能。普通村校名列前芧又如果可以得到一缐學校青睞?請樓主賜教。

回覆:bubuG 的帖子

讚賞村校好好好好,但就找其他學校插班,笑話!

引用:讚賞村校好好好好,但就找其他學校插班,笑

原帖由 cathyming1 於 14-05-23 發表
讚賞村校好好好好,但就找其他學校插班,笑話!

在世上並非所有事情都只有好與不好之分,有些事情是有好與更好。HKU是一所好大學,Harvard或Cambridge是更好的大學。

原來是因材施介紹,樓主的細心,確令人敬佩!之前還不明所以添!

回覆:5tgb 的帖子

人揀你,你揀人,世界如是也。工作也是,找老公也是,無可厚非,最緊要唔好非君不嫁,可試不可常試,為孩子諗將來,也要諗現在……

Biscaya 發表於 14-5-23 19:34
在世上並非所有事情都只有好與不好之分,有些事情是有好與更好。HKU是一所好大學,Havard或Cambridge是更 ...

引用這例子....有點亂了...HKU 同 Havard 或 Cambridge 既分別係那一方面??

如有相同能力既好學生...在相同處境下...樓主會建議佢留係間好學校?...定係尋找更好既學校?...或進一步再追求另一所超好既學校? ~~~

引用:Quote:Biscaya+發表於+14-5-23+19:34+在世

原帖由 mcl203 於 14-05-23 發表
引用這例子....有點亂了...HKU 同 Havard 或 Cambridge 既分別係那一方面??

如有相同能力既好學生...在相 ...
HKU 當然唔係村校,世界水平B1尾,平心而論不及另外兩間世界級學府。但係我諗HKU Top student 可能多選擇畢業後到H or C 深造,多過中途轉校。

叻o既小朋友去到咩學校都有可能會名列前茅, 叻o既小朋友大部份老師都喜愛, 老師都係人, 會偏心在所難免, 對個別叻的小朋友重點栽培及加以照顧都唔出其, 這只是個別例子, 如果單憑一編文章/個別讚賞似乎認受性未必太高...
能插班成功只可能係小朋友本身能力高, 咁學校對學生的栽培可能都有幫助, 但我相信未至於太部份小朋友由這學校出去插班都能成功? 可能如果你的小朋友讀其他 '村校B' 或 '村校C' 都能夠成功插班呢?
無論如何能成功插班都係一件好事, 祝你小朋友能夠讀得開心...

bubuG 發表於 14-5-23 19:06
由村校轉上一線學校唔知樓主如何步署?大家都知插班不外乎在原校全級名列前芧,一係有特異功能。普通村校名 ...

首先請不要說賜教,本人亦希望能透過討論,從其他家長中獲得更多對養育兒女的啟發。

老實說,當年經過两度全軍盡墨後已沒有再想甚麼圈土重來的計劃或其他刻意精心步署將來到一線學校插班,既然當前已無選擇,只有一心一意到那派位小學快樂地上學去。反正被取錄的學校是村校或是名校,都需要全力以付地努力學習,在態度上倒是沒有任何分別的。

原文所提及在派位小學渡過兩年初小學期獲得理想的成績及經過家人孩子討論轉校問題後決定到那三所一線小學遞上插班的申請函,內容包括孩子過往的成績表副本、課外活動的成績、履歷、照片及兩封給校長的信,一封是家長撰寫對養育孩子的理念,對該校的了解及求學的原因。另一封是孩子親自撰寫的求學信(我和太太是絕對沒有從旁協助,任由孩子自由發揮),雖然跟成年人所寫的效果有很大的分別,但字裡行間已可透露孩子對該校的印象、內心世界、思維及學術水平。單單是信中的書寫字體,筆法已能反映出孩子有甚麼質數稍後獲得通知到學校進行筆試之後再與校長們進行了面試。最後被那三所投考的小學順利取錄。整個過程並沒有悉心策劃或刻意參加任何比賽去獲得獎項令孩子變為所謂擁有特異功能。我相信孩子被取錄的原因純粹在學術及面試時均有卓越的表現上而獲得青睞。

mcl203 發表於 14-5-23 23:26

如有相同能力既好學生...在相 ...

如 HKU 跟 Harvard 或 Cambridge 是沒有分別,請恕小弟真的孤陋寡聞!

Biscaya 發表於 14-5-24 02:12
如 HKU 跟 Havard 或 Cambridge 是沒有分別,請恕小弟真的孤陋寡聞!
曾有位神級版友話自己12歲時已經知道入梗HKU.
但從沒有人夠膽話自己12歲時已知道入梗Havard 或 Cambridge.

一般十二歲或以下的學生入大學,有關大學都會交培訓計劃書給家長考慮,內容除學術考慮外,還有校園、環境、心態發展等考慮。在本地,12歲沒有外國學校提交計劃書,正常不過,因為到其畢業後,14至16歲(可能2年已修畢大學)。才邀請入讀,正常不過。希望看官明白此等個案,並非單靠學術考慮!

回覆 Biscaya 的帖子

樓主在推介小學時,亦能因應學生資質,推介合適小學 ; 但提到大學時,卻不考慮居住、經濟負擔等因素,將本地與外國學府比較。我相信樓主一定不會雙重標準,故中一定另有玄機,望能指教。

Biscaya 發表於 14-5-24 02:12
如 HKU 跟 Havard 或 Cambridge 是沒有分別,請恕小弟真的孤陋寡聞!

抱歉...小弟就真係已走進疑團中...HKU係一所好大學...Harvard或 Cambridge在同一學科上優勢在那一方面....就算已入讀HKU都不妨爭取轉校...可否分享多一點?

我亦正正為此煩惱...小朋友現正入讀一間好小學高年級...原本一直打算原校直升算...耐何眼見身邊朋友都係講 XXX中學係一間更好頂級中學...又從樓主分享中啓發...欲想游說我既小朋友揾間更好中學...但不知從何入手...未找到誘因...總不能簡單地說 好即是好...或 更直接說出去果間前途好人工高嫁...煩惱中!!!...更差勁既係...佢仲未識自行寫自薦信

煩請指教

‹ 上一主題|下一主題