用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted

5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

要知各大中學公開試成績同入大學比率, 可睇呢度
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
好與唔好, 值唔值, 跑唔跑, 家長自己衡量

另外亦要考慮埋小朋友本質, 有小朋友係適合活動, 有小朋友適合傳統, 家長點去配合亦有所不同, 呢D都係考慮因素

我會選擇民生, 因為是一間不錯的龍校, 不過真的是一間比較demanding既學校.  但要清楚, 民生是不可以參加大抽獎的, 如果唔係同時搬去灣仔抽埋獎就真係PREFECT啦  講真出去四出交表考學校真係心力交瘁

dolphin.wedding 發表於 14-5-22 14:14
真心請教:

正就小兒的學習路途定下位置,因選哪一間幼稚園,就大概定下框架了。
MS 唔係收晒, 好似係K2尾先至通知得唔得. 收就唔凖參加抽奬

醒目開學勳章 貢獻勳章

直資/私小,無講過"一定"係愉快學習喎!
你可能有d誤會.....
你講嗰d學校,有部份係傳統教學架!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

dolphin.wedding 發表於 14-5-22 14:14
自己自問也較想試下非傳統路線,少些測驗默書考試誰不喜歡呢?但一想到DSE result 和入大學比例,又好像讓我有所保留。。。
如果你要行呢個方行,唔係唔得,而LH應該去到嗰d學校
而LH 上傳統教學 如SFA,都好多,所以都幾多樣性!

要點揀,先問自己有幾鍾意民生小學同中學
如果你滿意嘅話,又唔想再煩,咁就讀民生算喇!
但如果你唔想咁快下決定,又唔怕玩小一大戰,就應該講LH

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

Deleted

試比較:
語文?民生也有英普班
校舍?民生較開揚,至少有音樂室和操場
課程?民生唔駛上面試班
學費?民生好似平d
透明度?LH可以下載照片,不知民生派照片方法如何
教材?LH有豐富的教材送給家長回家教小朋友

讀開的話,情意結一定有,不過人總要向前看。LH k1好多人轉走,你見d同學唔同晒,就冇咁唔捨得架喇。

我一直較偏向某幾間直資 (TSL, CKY, YW, HKUGA, DB.....)的小學 是因為我教喜愛它們銳意提供多元化的課程.  其中學(如有) 的DSE 成續可能暫時冇其它官津出色, 但較接近我想要小朋友發展的模式.   

亦主要是我自己是傳統學制下大, 是正正常常跟大隊努力讀書由普通小學考上band 1中學再考上大學碩士, 但自覺此種模式的學習過程及成績在他們的年代應該很不夠. 到他們大學時代, 要做得好, 他們需要具備超卓的話言及分析能力, 國際化的經歷, 同耐力去建立達成自己的目標等... DSE 只是考核其中的一關, 如他們的學習模式不配合發揮不好, 亦可以早選其它的考核如IB等去提供高等教育的入門.

如果一間中學只主攻成績而其它活動一般, 我覺得不太吸引. 反之現新進受歡迎官津中學如林護 (合唱團強), 迦密 (機器人強)等都已發展出成績以外的特色, 相信相比小學階段, 一線官津中學亦注重培養學生成績外的多元能力了.

所以回應樓主設問, 我覺得直資(一部份) 同官津小學的定位分別較大, 中學就反而不太大.

我也好喜歡LH, 老師都好疼囡囡,她在雙語環境下學習得很好,每天也好開心,有難捨難離的好同學。但我最後忍痛放棄了,現在囡囡轉入左一間傳統女校。

如果 LH vs MS, 我會選擇MS, 因為我好希望囡囡能避開k3那場仗。我太怕,沒有信心...不想小朋友太大壓力

離開LH失去了雙語環境,失去了好玩精美的學習教材,沒有了sweet 的外藉老師。
但入了傳統學校,又意外地發現,這裡好重視的人格品德培育和學習態度,那是LH 沒有的...

HaYi 發表於 14-5-23 10:23
我一直較偏向某幾間直資 (TSL, CKY, YW, HKUGA, DB.....)的小學 是因為我教喜愛它們銳意提供多元化的課程.  ...

事實係...直資 同 (部份)官津小學分別都不太大...不論學術或課外活動...當然...直資擁可揀學生優勢
出名既直資小學都係源自傳統小學...同受熱捧既傳統津貼小學...係不同課外活動...往往都係對手...可能直資只有少許資源上既優勢~~~

只係...津貼小學能提供較多元化培訓既數量係市場上唔太多 ~~~

mcl203 發表於 14-5-23 14:25
事實係...直資 同 (部份)官津小學分別都不太大...不論學術或課外活動...當然...直資擁可揀學生優勢
出名既 ...
你呢個“事實”是視乎邊間直資、私小同邊間官津的比較吧。有些直資行傳統教學,有些好玩得,差別可以好大。

hoihoima 發表於 14-5-24 00:22
你呢個“事實”是視乎邊間直資、私小同邊間官津的比較吧。有些直資行傳統教學,有些好玩得,差別可以好大。 ...
呢個當然...只係想講出 津貼小學 多元化方向發展既都有少量存於市場上而已~~~

引用:真心請教:+ 正就小兒的學習路途定下位置,

原帖由 dolphin.wedding 於 14-05-22 發表
真心請教:

正就小兒的學習路途定下位置,因選哪一間幼稚園,就大概定下框架了。
我同你同一諗法,新派直資 vs 傳統名校掙扎

回覆:私校/直資比傳統小學好?

好多私立直資傳統名校,功課壓力其實唔算好大,課程已經變得頗活動。反而部份標榜活動教學嘅學校,因成績同家長壓力亦已經增加功課考試。所以傳統同活動教學兩者並無清晰分野。

‹ 上一主題|下一主題