用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問派位所以抽獎是否表示唔理成績純粹靠運氣? ...
go

請問派位所以抽獎是否表示唔理成績純粹靠運氣? [複製鏈接]

初哥, 望可指教!
   5    0    0    0

回覆:nam 的帖子

唔係好明你意思,除左直資或私校收左你,個個都要參加統一派位,即係你所指大抽獎,只係成績前1/3抽先,抽到乜,無人估到,抽唔到乜,就實知,因為自己無㨂

nam 發表於 14-5-22 13:40
初哥, 望可指教!
yes和no,同banding的學生參加大抽獎,唔理成績純粹靠運氣。但前題系同banding。
不同 banding 的學生,成績先行,不能夠靠運氣。換句話說,運氣最好的B2生也不會比運氣最差
的B1生好。

719117    發表於 14-5-25 16:23

吓, 我仲以為係唔睇成績, 好似公司抽獎咁, 放晒人名落去隨機抽添
咁係咪要視乎讀緊個間小學屬於 Banding 幾? 再按學校banding 1...2... 3 優先次序排再抽呢?

點樣可以計算自己屬於 Band幾學生呢?

nam 發表於 14-5-22 15:18
吓, 我仲以為係唔睇成績, 好似公司抽獎咁, 放晒人名落去隨機抽添
咁係咪要視乎讀緊個間小學屬於 B ...
升中抽奬真係好難明!

根據我既理解, 係你上一年既師兄師姐考試, 然後定貴校有幾多%既B1, B2, B3,咁由小五下學期開始要呈分, 呈三次, 排名次。學校就 "大概" 會知道自己學校有幾多B1, B2, B3生, 揀校時會 "大概" 講你知。

根據呈分成績咁有一個全港名次(無人知, 學校都唔知)响你自行時教署會通知自行學校, 用嚟揀卒。然後, 自行收唔收你你又唔知, 因為自行同大抽奬同一日放榜。到大抽奬時, 你就根據你自己校網區的banding去揀校喇。唔係根據學校既band, 係根據同學自己既band, 即使學校係神校, 你係神校既band 2, 咁都係band 2(神校應該無band 3吧)。然後就玩填六合彩。

如果你係band 1同學仔, 就將可填的band 1填晒入去, 再填band 2學校。咁你可能唔好彩number唔靚, 派到二十位, 都只係會派去band 2學校, 都好, 係話俾人知派到二十幾唔好聽而已。點解成日有人話明明係band 1被派去band 3呀? 除咗填錯表外, 就可能係估錯自己band的邊緣人。例如以為自己係band 1C, 原來係band 2A, 咁頭20位都填晒band 1校, 之後10位填band 2校, 再加埋唔好彩, 個隨機number so ugly, 係band 2最後一個, 咁咪band 2校都入唔到, 被人派咗去band 3囉。要知道, 唔理你係band 1A, B, C, 電腦只會知你係band 1, 唔理你係band 2A, B, C, 電腦亦會只知你係band 2, 所以就算你係band 2A, 唔一定會抽得好過band 2C既同學仔。所以邊緣人要謹慎。

以上理解唔知有無錯, 請各高人指教。

joyjoyparent    發表於 14-5-22 21:21

謝謝您們的詳細解釋!

王國會長

nam 發表於 14-5-22 15:22
點樣可以計算自己屬於 Band幾學生呢?
還是要看成績的

一句講哂,先成績,後運氣。

719117    發表於 14-5-25 16:24

王家爸爸 發表於 14-5-22 19:41
一句講哂,先成績,後運氣。
我再加多句。先成績,後運氣,再用策略去彌補運氣不足。

王家爸爸  同意,策略都非常重要  發表於 14-5-22 22:19
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

大家都充分了解升中遊戲規則。但最最最令我吾明既係, 點解吾公開每個人既 Banding, 同埋每個人既隨機編號!

王家爸爸  春虫虫 = 蠢 ?  發表於 14-5-23 09:14
little_yolky  如果Band 1A生阿媽知道自己細路個隨機編號差到無朋友, 我諗佢唔發狂就要問我了, 政府點會做咁春虫虫既嘢。  發表於 14-5-22 22:46

opclk 發表於 14-5-22 15:47
回覆 nam 的帖子

每間小學都會有不同百分比的BAND1/2/3生。全港最差的小學都會有15%BAND1生
咁請問可唔可以理解為:如果三次呈分試名次都在Band 1範圍內, 即1) 30, 2) 25, 3) 30, 咁樣就比較保險係band 1, 抑或咁都可能係邊緣人?

王家爸爸  如果師兄的成績是平均地分佈,你的假設是對的。  發表於 14-5-23 09:17

little_yolky 發表於 14-5-22 22:48
咁請問可唔可以理解為:如果三次呈分試名次都在Band 1範圍內, 即1) 30, 2) 25, 3) 30, 咁樣就比較保險係ban ...

唔係 1+1 =2咁計架, 有啲小學水準高啲 可能  60-70名/130人全級, 都可能係band 1, (46%-54%)
但有啲無咁高的小學, 有可能 30前 /130 才是 band 1  (23%)
所以要看清楚自己間小學 大約band 1生的% ,唔好以為 間間小學都 三分一 .43/130 (33%)
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆:lindajacky 的帖子

只有成日犯錯的人,才不便公開。

引用:大家都充分了解升中遊戲規則。但最最最令我

原帖由 lindajacky 於 14-05-22 發表
大家都充分了解升中遊戲規則。但最最最令我吾明既係, 點解吾公開每個人既 Banding, 同埋每個人既隨機編號!  ...
因為只有時常犯錯的人,才不會公開。

王家爸爸  他們的藉口是避免對學校造成標籤效應  發表於 14-5-23 09:21

lindajacky 發表於 14-5-22 22:26
大家都充分了解升中遊戲規則。但最最最令我吾明既係, 點解吾公開每個人既 Banding, 同埋每個人既隨機編號!  ...
你講得啱,讚成政府應該公開同學的banding。道理上,同學自己考的,係應該知道自己的成績,何況這個成績係用作選學校的。人情上,政府已經好寬容地讓各自組別範圍內的同學無分高低,無分彼此揀選自己的心儀中學了,根本上已提供了不同的選校機會給同學,還用保障甚麼成績差的同學的弱小心靈嗎?可能只是政府的高官的一廂情願。
現在band 1同學還不是一樣可以從唔同途徑知道自己的banding,band 2、3同學都可以。那麼有甚麼同學是唔知的?只有一種,但亦係最需要知的,就係那些邊緣同學囉!點解個制度係要剝奪這班邊緣人的權利!有乜野好處?為怕同學會分等級?現在好像是教局親手將學校分等級,又親手將同學們分等級多過同學自己分等級!

王家爸爸    發表於 14-5-23 09:30
:verycold: :verycold: :verycold:

opclk 發表於 14-5-22 23:40
回覆 little_yolky 的帖子

冇錯!三次都在Band 1範圍內就不必担心了,好似你比example一樣,
是否不用擔心,還要視乎有沒有同學可以迫出band 1界限:
基本上還有一個情況。假若同學本來是超越band 1界限,但第二、三次呈分來個大躍進,收復失地之外,就可以將原先貼在band 1界限的同學迫落band 2。

這種情況在名小學的發生的機會特別多,因為他們的分數比較咬得緊,一、兩分的上落會導致名次變化很大。所以,當有同學被直資取錄後,心一散,分數失一兩分,名次就會跌得後。你話有冇機會導致同學可以獲派band 1學校的數目大了?你地自己去諗!

‹ 上一主題|下一主題