用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 跟地區分班
go

York 跟地區分班 [複製鏈接]

如題,其實有冇分別?如住新界區,班內多人乘坐校車,但小兒不乘坐,咁係米跟其他小朋友一樣早放學呢?

1    0    0    0

我唸意思係 可以方便安排坐校車學生
你小朋友唔係坐校車都係正常時間先可以接放學
老師一樣係到

回覆:York 跟地區分班

我囝今年個班9成坐校車,隔離班9成家長接送. 囝囝同班有另外3個小朋友坐同一校車。其實當有小朋友離開開始上校車,已經停止教學上堂。等家長接嘅小朋友,有時玩下玩具,同同學玩,睇dvd, 聽歌,去洗手間我都見過。

引用:我囝今年個班9成坐校車,隔離班9成家長接送

原帖由 TeriAnla 於 14-05-22 發表
我囝今年個班9成坐校車,隔離班9成家長接送. 囝囝同班有另外3個小朋友坐同一校車。其實當有小朋友離開開始 ...
咁其實分班係米跟坐校車同家長接分好D?

如果同雇

引用:Quote:原帖由+TeriAnla+於+14-05-22+發表我

原帖由 jjnetnet 於 14-05-22 發表
咁其實分班係米跟坐校車同家長接分好D?

如果同雇
唔好意思,按錯未打完。
如果同班9成坐校車,咁快停止教學,咁米好浪費時間。

回覆:jjnetnet 的帖子

我意思係學校兩樣都會考慮。囝囝讀緊PN, 係細campus約道,上校車流程比較快和順暢,編班比較容易。係49,51號大campus就會係禮堂集合。其實上堂係有時間,唔係一入學校就開始上堂,放學前一分鐘先落堂。放學前15至20分鐘都應該完哂學術環節,呢啲時間可能會學習收拾,整理課室,去洗手間等等。禁多校車都要輪住到校門前上車,冇可能全部人一齊上車,總會有早有遲。一級30班,亦冇可能盡善盡美。開學頭幾星期,大部份N1小朋友都係新到校舍,3歲幾人仔,要記住禁多安排係好難,所以一定比正常慢和亂。

任何幼稚園 都唔係上堂到最尾分鐘
就算一入學校門口 都一樣好多野先做再去上堂
我覺得分區都係希望上校車可以順暢
唔係有咩特別原因 或是影響到接小朋友
‹ 上一主題|下一主題