用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問幾歳俾小朋友學鋼琴會比較學得快d
go

請問幾歳俾小朋友學鋼琴會比較學得快d [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:請問幾歳俾小朋友學鋼琴會比較學得快d

呢樣野好個人,我有個學生3歲開始學,而家5歲考咗3級(前提係佢好定,肯日日練45分鐘),亦有學生5.6歲先學,開頭都好快,但之後進度慢慢跌。我個人覺得4歲會好d,易明d同坐得定d

回覆:婷媽咪 的帖子

冇呃你, 6歲。

睇下佢隻手指有無力先...按落去橋都無既, 就無謂彈壞手啦...學得快慢, 唔係在於歲數, 係肯用幾多時間練琴...

我囡囡3歲開始開,我都開始時有從旁睇下老師點教,老師會教認位,會畫下畫吸引囡囡興趣注意,慢慢彈下歌仔,現在學左3個月,都彈到d歌仔

回覆 婷媽咪 的帖子

5歲之前作初步接觸可以的、相對可以學得較快的是在5歲之後、
這時就要留意找理想的老師、就將會對孩子之後的影響至大!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我自己prefer升K3的暑假。
接觸過K1-K3的小朋友,5歲之前學的小朋友,
大部份都需要父母陪練琴。
有D習慣左媽媽陪練琴,唔肯自己練,搞到我同家長都頭痛

~*樂器只是學音樂的渠道*~

引用:係咪每年最少要考一級ga+?

原帖由 婷媽咪 於 14-05-23 發表
係咪每年最少要考一級ga ?
No Need and not preferable.
用大半年時間操考試,其他都唔彈,變相進度停頓

~*樂器只是學音樂的渠道*~

還看你的要求、屬於可以演出能唱、吹、拉、彈的.....
其他就是師隨!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題