用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質 ...
樓主: JWKun
go

幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質 [複製鏈接]

其實在校內舉行一個簡單而隆重的畢業典禮,在小朋友眼中已是一件大事。幼稚園已去到這樣,真不敢想像以後還要做到怎樣。

所有的場景,美食,花費等其實對小孩來說意義上不大(若這麼小年紀已在計算或比較,個人認為不是一件可喜的事),想回頭,這全都是大人們所想、所做的,這風不可長!

Transcendence 發表於 14-5-20 23:58
五六歲小朋友對金錢意識根本不大,佢地只知道整個event是否隆重,父母是否重視,當然要達到重視的效果可以 ...
小朋友由細看見,尊重是由錢堆切出來的,豪出來的,以為尊重只有一種。五六歲不知,這種生活態度,八九歲一定知。當然,影響小朋友還有很多因素,但大攪幼稚園謝師宴,不是一種值得推崇的普遍社會風氣。話說回來,價值觀好個人的,一班上流社會的人,幾萬元買一枱,當散紙使,又不算豪呢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質

五百元一位有幾豪華?小朋友價值觀就是這樣建立?不喜歡可以不去!時代不同,小朋友是否連旅行……也不應有!

真喺可以選擇唔去嗎?唔講謝師宴吖,如果喺Disney搞畢業禮,真喺會揀唔去?遊學可以揀唔去,但畢竟喺仔女人生第一次畢業禮o咼,相信好多家長都唯有焗住好肉赤禁去。5百一個人,一家4口就2千.對一d家庭,可能真喺好額外既開支,就算俾得起,有必要嗎?雖然阿女幼稚園畢業已多年,但當年喺城大租個theatre,小朋友表演唱歌跳舞、頒證書,家長已經好感動、開心。畢業相就喺校園內影。好好吖~~

再講,老師情願家長平日投訴少d,少d麻煩,仲好過請他去酒店食一餐啦。就好似母親節之類先請得阿媽食飯嗎?平日孝順d咪仲好?

阿女小學畢業,謝師宴都喺酒店食,但一律著校服,唔洗“裝身”吖。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-5-21+08:34+編

原帖由 Yanamami 於 14-05-21 發表

真喺可以選擇唔去嗎?唔講謝師宴吖,如果喺Disney搞畢業禮 ...
自已唔like, 為何不能選擇?成人了,自巳有思想,也知自己的經濟能力!咁都話被迫!有點兒那過!有選擇下,問題在那?自巳唔認同,全世界要跟?

引用:五百元一位有幾豪華?小朋友價值觀就是這樣

原帖由 skkeung 於 14-05-21 發表
五百元一位有幾豪華?小朋友價值觀就是這樣建立?不喜歡可以不去!時代不同,小朋友是否連旅行……也不應有 ...
旅行也要看清楚。最近的小學三萬元遊 Las Vegas 七天團學英文,我唔会去。你呢?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+14-05-21+發表本

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+14-05-21+發表本

原帖由 skkeung 於 14-05-21 發表
自已唔like, 為何不能選擇?成人了,自巳有思想,也知自己的經濟能力!咁都話被迫!有點兒那過!有選擇下, ...
謝師宴,攪到部份家庭負擔不來,有选擇又有乜意思?

有需要咩?

要達到尊重老師,只有大麗金錢一途?用錢的尊重只是懶惰而已。好似現今部份家長忙,給孩子大量物質補救。

貴族學校係人也比得起五千一位又不同。

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+14-05-21+發表自

原帖由 shadeslayer 於 14-05-21 發表
謝師宴,攪到部份家庭負擔不來,有选擇又有乜意思?

有需要咩?
多元社會,很多不同想法!做自已認為對的,别人邊理得咁的,加上自已一定啱!小朋友畢業,有選擇下,不用上綱上線!

chunyatmama  I agree with you.  發表於 14-5-21 10:44

aandp 發表於 14-5-20 17:44
去迪士尼搞謝師宴既其中一間幼稚園是根德園

Wrong!  Don't just hearsay.  The so call graduation party was organized by the parents.  The school including all teachers had not participated, not even present at the party.  The event was solely for the parents and the kids.  My son was graduated last year.  Participants were free to decide if the kid and the parents wanted to join.

回覆 Yanamami 的帖子

我都沒有這個煩惱,幼稚園,小學沒有謝師宴,中學有都是五六百而已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

又無話過喺學校/老師規定要搞,多數都喺家教會意思(小學。幼稚園我唔清楚,事關我女過代唔興)。但學校都可以俾d指引:請一切從簡。

畢業禮嘛,無論喺幼稚園、小學、中學、大學,對家長黎講,喺大件事o咼,選擇唔參加,好似有d遺憾禁。雖然結婚都可以揀旅行結婚,但對有d家長講,仔女唔擺酒,好似有d遺憾。禁喺咪可以擺幾圍自己家人開心下,但又唔洗擺3、50圍先得?無d皆大歡喜d既方案咩?點解喺呢d一世人得一次既事上要作出“痛苦”既選擇呢?家教會都可以俾幾個方案全校家長投票揀點搞法既o者。唔好一小班人決定,要其他人去“選擇”跟定唔跟吖~

我女校長在入學前已講明老師是不可應邀出席家長私辦的任何校外活動,或收取任何禮物.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-5-21+01:54+

原帖由 Transcendence 於 14-05-21 發表
不應無限上綱,搞個豪華謝師宴不代表比小朋友看到尊重只有一種形式。

我都講過,我並非贊成幼稚園畢業禮一 ...
我想你也同意,關鍵係收費是否令一部份為數不少的家庭,因為太皍貴而選擇不去。看報導,認為太貴的人也不少。

醒目開學勳章

引用:Quote:天瑜+發表於+14-5-20+23:56+女兒幼兒

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題