用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遲來的決定……
樓主: yoyo-chow
go

遲來的決定…… [複製鏈接]

引用:非常失望幼稚園忽然話冇位比我仔重讀K3。等

原帖由 yoyo-chow 於 14-05-28 發表
非常失望幼稚園忽然話冇位比我仔重讀K3。等我煩咁多日,打咗咁多電話又取消又申請……

...
邊間幼稚園咁衰?唔 駛怕,最多揾屋村幼稚園, 應該會有位

引用:非常失望幼稚園忽然話冇位比我仔重讀K3。等

非常失望幼稚園忽然話冇位比我仔重讀K3。等我煩咁多日,打咗咁多電話又取消又申請……

...
咁你而家點算呀!!?😖

回覆:hazelnutcake 的帖子

又跟之前一樣升上小一,唯有再努力D幫佢做訓練

karen55407    發表於 14-5-28 23:07

引用:又跟之前一樣升上小一,唯有再努力D幫佢做

又跟之前一樣升上小一,唯有再努力D幫佢做訓練
如果你諗住再考過小一, 現在要開始再報名了, 現在很多學校開始報名了

如果你真係好想小朋友重讀K3, 你大可以再試下其他學校, 可能都係困難, 但當比多次機會自己, 但如最後條路都要升小一既話, 請不要氣餒, 小朋友的小宇宙我們係唔會理解的, 可能小朋友應付到呢, 起初一定會有些困難, 但總會一關一關過的.  加油價

回覆 yoyo-chow 的帖子

一定要轉校! 找些K3下午班, 應該有位的. 上午另找一些訓練課程

引用:如果你真係好想小朋友重讀K3,+你大可以再試

原帖由 喜樂果子 於 14-05-29 發表
如果你真係好想小朋友重讀K3, 你大可以再試下其他學校, 可能都係困難, 但當比多次機會自己, 但如最後條路都 ...
希望佢發揮佢嘅小宇宙,可以應付到啦

回覆 keen 的帖子

請問可以去邊度做評估?  
小囡9月尾B, 現讀K2. 老師已提醒小囡寫字唔夠力, 上直屬小學會有點吃食。
我一直著緊小囡學術方面跟唔跟到小學課程, 真係估唔到寫字唔夠力都係決定上唔上到小學的原因之一.  
因為小囡真係唔太喜歡寫字, 成日話攰. 現在很擔心, 想去做下評估.

little_kid 發表於 14-5-30 10:21
回覆 keen 的帖子

請問可以去邊度做評估?  
應該係小肌肉發展慢左,你可以試下去理工大學做評估同訓練。個時我個女連揸筆劃線都唔得,做左三個月訓練已可以寫簡單中文字,依家K3可以寫好多字完全跟得上進度。你可以上理工大學web搵資料,如果搵唔到,你pm我,我俾電話你。

回覆 little_kid 的帖子

我係去香港康復學會做的(係私人機構嚟啩?),由註冊職業治療師做評估(因為如果要申請延長一年學券,就必須要由醫生 / 註冊職業治療師等人士簽名報告,去確認有問題或有重讀必要。
有份報告 support 後,我再通知學校,話真的有需要 repeat, 我連小一派位資格都 withdraw 埋,我同學校講,我祇會 repeat, 如果原校唔收,我會逐間學校跪求K3學位,都唔會俾佢上小一.......

因為咁學校才接受,但學校再幫我出信俾健康院約見健康院醫生做初步評估,因為學校話佢地基本上係睇健康院/政府嗰邊嘅報告,私人機構祇作參考。

不過間間學校唔同政策,有d學校好好會幫手,有d可能會冷漠d,這祇是我的申請 repeat 歷程,絕不能一概而論。

回覆 yoyo-chow 的帖子

有無咁離譜?其實我覺得無理由無位囉…係睇下學校俾唔俾你啫。因為我覺得,我覺得咋,k2才開始執筆寫字,才發現實有D小朋友跟唔上,需要 repeat K2,咁既然有人 repeat K2,即係少咗人上 K3, 咁即係 K3會有位剩啦…其實比較少人會選擇K3 repeat, 通常都係 K2。雖然而家學位爆棚,但點都會預番d repeat 位囉…唔通真係個個有足夠能力可以升班咩… it doesn't make sense 囉…
不過如果呢間學校覆你話無位,佢唔俾你,你都無計,都要出去逐間叩… good luck for you!
‹ 上一主題|下一主題