用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遲來的決定……
樓主: yoyo-chow
go

遲來的決定…… [複製鏈接]

引用:Exactly.+朋友開補習社,有個b6媽咪有兩個

原帖由 CM0804 於 14-05-20 發表
Exactly. 朋友開補習社,有個b6媽咪有兩個女,P1And p2, 。個阿媽日日投訴兩個女做功課超慢,字體超難看。 ...
唔好話大6,香港爸媽都好多係咁有好多接受唔到人地話佢小朋友需要支援,覺得小朋友無問題,問題系老師唔好,學校唔好,補習社老師唔好。。。

引用:想問如果repeat遲一年先升小一(而31/8出生)

原帖由 e6candy 於 14-05-20 發表
想問如果repeat遲一年先升小一(而31/8出生),"自行"係咪一定小左10分?
yes.

引用:Quote:原帖由+CM0804+於+14-05-20+發表Exac

原帖由 ozoz 於 14-05-20 發表
唔好話大6,香港爸媽都好多係咁有好多接受唔到人地話佢小朋友需要支援,覺得小朋友無問題,問題系 ...
有D家長就係可以將小朋友完全交比人,咁就D責任比晒人,自己可以唔洗埋可能係我哋太緊張啦!

回覆:MrBeast 的帖子

等我問下協康先,Thanks

通常d小朋友同老師都無問題,個d無知家長先係最大問題

回覆:遲來的決定……

支持樓主,小朋友可以多d時間掌握,第日升小可以有多d自信去面對,同埋唔好比三姑六婆影響都你同小朋友,聽到唔啱聽就叫佢地收聲

引用:支持樓主,小朋友可以多d時間掌握,第日升

原帖由 Fun.mom 於 14-05-20 發表
支持樓主,小朋友可以多d時間掌握,第日升小可以有多d自信去面對,同埋唔好比三姑六婆影響都你同小朋友,聽 ...
嘩!叫佢哋收聲,我就唔會。最多只有扮聲唔到

支持樓主。有鄰居孫女,學習能力偏慢,但諗住順其自然,當超細B上小一。祗是屋邨二線小學,课程已令她很吃力,科科也跟不上。到上學期派成績表時得知自己孫女全級排名最尾,始發覺事態嚴重,希望申請重讀小一但被學校婉拒。上學期時這小女孩也會哭着温習,但自從知道自己成績差又被同學取笑,也開始自暴自棄唔温習。"温完都是食雞蛋" 已深刻烙印在她的小腦袋裡,也因為認定自己不是讀書材料,所以連做功課也求其起來。一個小朋友咁細就認定自己冇用,跟住放棄奮鬥,都好sad ga.

Support. mine has repeated and she's doing perfect in school and is model student in class.
in fact more than one school teachers said she's outstanding. however, before she repeat she was kept silent at school, sitting at the corner and didn't want to go to school.
So support !!

引用:支持樓主。有鄰居孫女,學習能力偏慢,但諗

原帖由 NT-1 於 14-05-20 發表
支持樓主。有鄰居孫女,學習能力偏慢,但諗住順其自然,當超細B上小一。祗是屋邨二線小學,课程已令她很吃 ...
我就係怕變成咁,佢會怕咗返留學。如果到呢個情況又要“轉校”……

bobbob  有用嗎?  發表於 昨天 23:45

Re 尋因越障有用嗎?, 比較難quantify.  但整體來說,我覺得有,第一,它有甄別的,如冇大問題不會收的。第二,d course 都是由語言或職業治療C 教。第三,被接納小孩的父母可join 一個course, 學一些techniques 在家中去教小孩。

bobbob  thx, 似乎有不同範疇嘅訓練  發表於 14-5-22 00:21

e6candy 發表於 14-5-20 18:39
想問如果repeat遲一年先升小一(而31/8出生),"自行"係咪一定小左10分?
不一定冇
我个仔都係8月尾,我問過教育局,話如果有評估中心结果証明出年才升小,差几天的会酌情處理,有適齡的10分

同時患上讀寫障礙、專注力失調和過度活躍症的王靖維,讀小學時曾經留級,後來媽媽替女兒轉校,又鼓勵她跳舞、學體操、演話劇、當義工,靖維不單備受賞識,部分學業成績更名列前茅,並且贏得前往新加坡交流的機會,如此,也讓父母明白到,只要有自信,孩子的潛能是無限的。
這天跟王靖維見面,她剛參加完跳舞比賽,一身中國民族服裝打扮,還即席擺了一個優美姿勢讓我們拍照。她同時參加了跳舞、體操和話劇,都獲得外界的讚賞,不單順利通過舞蹈考級,更被中國香港體操總會挑選作重點培訓,而在香港學校戲劇節中,她連續兩年獲得「最佳合作獎」,對於一直予人無法好好合作和溝通的學障兒童來說,絕對是一次難得的平反。
轉校成績躍進
自三年級開始,王靖維的中、英文聆聽考獲全班第一名,音樂和體育科成績亦名列前數名,不過,媽媽林綺玲說:「她能夠理解,亦能夠有條理地回答,但默寫方面則比較弱。」
回想靖維小一就讀一所傳統小學,功課沉重,又經常被投訴,儘管重讀一年級,也沒大幫助,結果媽媽為她轉到另一所功課較少的學校,同時鼓勵女兒多跳舞和參加話劇班,發掘才能。
事實上,靖維身體柔軟,肢體動作靈活,不論跳舞、體操等的表現都很好,並獲得學校的支持,媽媽林綺玲說:「比賽時遇上測驗周,校長會叫我們努力比賽,不用擔心測驗。」
探訪助人自助
媽媽看到,女兒雖然讀和寫有困難,但才藝表現相當不俗,為了加強她的自信心,多年來與女兒參加各種義工活動,包括賣旗、探訪傷殘人士及長者等,「讓她明白別人也有不足,要珍惜自己,幫助別人。」漸漸地,靖維增強了自信心,做人也變得積極。
今年讀五年級的靖維,已經能夠獨自溫習,不用媽媽擔心了。最近一次測驗中,她的中文科及英文科筆試分別考獲全班第一及第二名,令她感到前所未有的成功感。

編輯:黃寶恩

http://www.skypost.hk/親子教育/親子/20140522/008/媽媽積極發掘潛能%20學障女生%20留班變第一/139194

回覆:yoyo-chow 的帖子

讀小一先適應,學野重快,或者佢得呢! 而且你有得觀察小一模式,進度,下年有需要才再報直資,私校好過,再扣門官津都得,反而著數過重讀K3!  

派位一生人一次,未再諗K3啦~

想問下如何發現小朋友學習遲緩呀?

Vincywan 發表於 14-5-23 02:50
想問下如何發現小朋友學習遲緩呀?
好多一出世已有問題,如早產

我都係今年2月才決定要重讀K3 (其實 K2已經有向學校申請,但學校覺得小朋友無問題。結果我去到K3頭覺得唔對路 (其實友人一直都勸我要 repeat, 朋友本身是做幼兒教育的),才出去搵人做評估,結果職業治療師嘅comment 係,佢係輕微讀寫,佢根本在讀寫方面係 K2 level, 最佳方法係直接 repeat 一年,如果唔 repeat 的話,上 training course 都可以,但 repeat 才是最好方法。

跟住我才寫信直接同學校講一定要repeat,話我已經向教育局 withdraw 咗個小一位。然後求學校俾個 repeat位我個仔,如果佢唔俾個位我,我最多逐間學校拍門求K3位。跟住原校才俾個位我 repeat 咋。

真係要靠自己出去做d功夫才有得 repeat,不過為著佢將來有更好的成長,唔想佢細細個因跟唔上而討厭讀書寫字,我覺得係必須的。

MrBeast  E加小一比以前深,就算repeat 左都不防上下training course  發表於 14-5-23 13:17
MrBeast    發表於 14-5-23 12:37

回覆 keen 的帖子

無錯。我見嗰個職業治療師都話,其實係而家普遍嘅課程係深咗,所有嘢都推前咗嚟學…加上我個仔都係細仔,所以咪跟唔上囉…我都打算趁呢個暑假佢打番好個底先…上咗小學就太遲啦…

非常失望幼稚園忽然話冇位比我仔重讀K3。等我煩咁多日,打咗咁多電話又取消又申請……

MrBeast  轉校,一些學生k2後會去is, 於是k3便有位,不過要快,碰碰運氣  發表於 14-5-28 05:30

回覆:yoyo-chow 的帖子

離譜

‹ 上一主題|下一主題