用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遲來的決定……
樓主: yoyo-chow
go

遲來的決定…… [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 14-5-20 09:47
其實小一要大量抄寫是不合理的,多數小一生小手肌發育尚未完成,抄寫會好辛苦,會減低小朋友們的學習興趣。 ...

e加有些小學已進化到小一要做(測考)不供詞填充,抄寫反而不是很多。

little_yolky  咩話? 原來不供詞填充唔係普遍小一課程嗎? 我仲以為係一般都係咁。  發表於 14-5-20 13:28

既然專家說需要重讀,即係小朋友發展未应付到

我个仔小一評估可升小,但要找小班有支援的学校

引用:Quote:yoyo-chow+發表於+14-5-20+01:49+我

原帖由 王家爸爸 於 14-05-20 發表
其實小一要大量抄寫是不合理的,多數小一生小手肌發育尚未完成,抄寫會好辛苦,會減低小朋友們的學習興趣。 ...
通常d學校小一會就住下,即使捱過小一,小二三呢,個小朋友能力係未到,漫漫長路會好辛苦。我自己細女係12月超細,我觀察過女兒一段長時間,知道女兒並非超班,做超細係可以,但睇形勢,佢小學好可能每年要到下學期先掌握到上學期d野,所以我唔理d 3姑6婆講乜,一於pn 已經做超大b。

MrBeast 發表於 14-5-20 11:55
e加有些小學已進化到小一要做(測考)不供詞填充,抄寫反而不是很多。

或者只供一詞來造句!
不要說delayed的小朋友, 一般小朋友也感吃力啊.

LeeCC 發表於 14-5-20 12:12
既然專家說需要重讀,即係小朋友發展未应付到

我个仔小一評估可升小,但要找小班有支援的学校 ...
毫無疑問小班比較合適,但小班每班最多可以有25人,都不要指望老師可以給予太多的 attention。

回覆:遲來的決定……

多謝大家支持我要個仔重讀,希望呢年可以再追近D同齡同學仔

little_yolky  咩話? 原來不供詞填充唔係普遍小一課程嗎? 我仲以為係一般都係咁。  發表於 9 分鐘前

我初初都唔為意,因為我個在這方面struggle, search 一下才發現原來之前是高一些年級才考。即是話除了要識個詞語,還要識解讀題目中的句子、運用和默,當然都要看學校出的範圍有幾大。

引用:贊成重讀同埋你仲未升上小一,+仲可以繼續在

原帖由 Tigerpooh 於 14-05-20 發表
贊成重讀
同埋你仲未升上小一, 仲可以繼續在早期訓練到做training,
早期訓練到6歲就冇,政府冇得再跟進,只有我盡量幫佢練習,因私營的訓練太貴了

bobbob  我見過有啲小一仲有得train, 你最好問清楚間centre  發表於 14-5-20 17:21

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-05-20+發表其

原帖由 ozoz 於 14-05-20 發表
通常d學校小一會就住下,即使捱過小一,小二三呢,個小朋友能力係未到,漫漫長路會好辛苦。我自己細女係12 ...
我就係怕D"三姑六婆"超煩,連同屋企一齊住的老爺也說“重讀又唔係白痴”我聽完O嘴,乜咁諗乜思想

回覆:yoyo-chow 的帖子

同62講,唔係白癡,不過想佢再叻啲!支持你。記住keep record教育局話明年可再參加派位

小朋友仲細, 重讀反而唔係好hurt , 而且d幼稚園同學都各散東西, 好少見到. 如果上到小學先重讀就麻煩了

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-20+發表通常d

原帖由 yoyo-chow 於 14-05-20 發表
我就係怕D"三姑六婆"超煩,連同屋企一齊住的老爺也說“重讀又唔係白痴”我聽完O嘴,乜咁諗乜思想: ...
記住教育無對錯,一切決定從小朋友學習利益為大前題,書係佢讀唔係人地讀,你就會做到呢刻最合適嘅決定。

bee918  yeah!  發表於 14-5-29 13:04

引用:小朋友仲細,+重讀反而唔係好hurt+,+而且d幼

原帖由 richmoney 於 14-05-20 發表
小朋友仲細, 重讀反而唔係好hurt , 而且d幼稚園同學都各散東西, 好少見到. 如果上到小學先重讀就麻煩了 ...
我就係咁諗,怕小學先重讀,比同學講足六年。依家佢仲未太介意,因細佬上K1同佢一齊返學,叫佢照顧細佬

回覆:ozoz 的帖子

多謝大家認同我,我個心都好過D

引用:K3開學初決定重讀K3,因仔仔發展遲年幾,但

K3開學初決定重讀K3,因仔仔發展遲年幾,但幼稚園話冇位多,到1,2月參加大抽獎時也說唔知應該冇位,:igive ...
小一大抽獎只可參加一次,你知道嗎?那明年你要考私小

引用:我問了教育局,最後月尾決定寫信放棄大抽獎

我問了教育局,最後月尾決定寫信放棄大抽獎,因結果未出,下年可以再大抽獎

...
我問了

yoyo-chow 發表於 14-5-20 13:53
早期訓練到6歲就冇,政府冇得再跟進,只有我盡量幫佢練習,因私營的訓練太貴了

...

以我理解是因為小學生有學校支援,所以cac 唔理,但如repeat k3, 可能有得argue.
同時協康之前有個尋因越障計畫,給疑似讀障小孩參加的,我之前都係申報發展遲緩,都收,學費只是幾百一個course。

Ps, 尋因越障 是for p1生,不過有些module k3 生也會收,你亦可解釋一下你的情況,看看可否參加 (當年我報時我個是準小一生)

bobbob  有用嗎?  發表於 14-5-20 23:45

想問如果repeat遲一年先升小一(而31/8出生),"自行"係咪一定小左10分?

回覆:HaYi 的帖子

Exactly. 朋友開補習社,有個b6媽咪有兩個女,P1And p2, 。個阿媽日日投訴兩個女做功課超慢,字體超難看。阿媽唔教好d女寫字,而家定晒形,好難改。老師逐粒字要佢刷要寫過,功課唔識自己做,全部問老師,幾乎一對一,而且投訴補習社效率低,成績越來越差。又話見其他同學仔5點做晒功課去商場行街,自己d女仲做緊,話好心痛。

朋友激到火起,個阿媽以為每日兩小時功課班可以幫佢教d女寫得一手好字,成績變好,每日1小時完成功課可以去行街。佢有冇諗下自己有冇同小朋友打好個底呢?

正一怪獸大陸家長。

HaYi  是呵, 我朋友仲有好多苦水, 我識佢, 知佢地好有心, 不過有時家長不配合不接受, 要求無限, 佢地冇符.  發表於 14-5-23 10:30

回覆:遲來的決定……

決定只有對或錯
沒有遲或早。

加油!

‹ 上一主題|下一主題