用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遲來的決定……
go

遲來的決定…… [複製鏈接]

K3開學初決定重讀K3,因仔仔發展遲年幾,但幼稚園話冇位多,到1,2月參加大抽獎時也說唔知應該冇位,我一心諗要仔仔迫上小一,知一定好辛苦。依家幼稚園先話有位重讀,嘩!下個月頭知大抽獎結果,咁遲先話仲有位重讀,要我苦等由自行到大抽獎又等結果,下年又玩多次

2    0    0    0

每個小朋友只能參加一次大抽獎喎...

回覆 yoyo-chow 的帖子

一生人只可以抽一次, 唔好諗喇, 讀小一啦

回覆:遲來的決定……

我問了教育局,最後月尾決定寫信放棄大抽獎,因結果未出,下年可以再大抽獎

引用:回覆+yoyo-chow+的帖子 一生人只可以抽一

原帖由 2010YL 於 14-05-20 發表
回覆 yoyo-chow 的帖子

一生人只可以抽一次, 唔好諗喇, 讀小一啦
我都又想過迫佢上小一,已經參加小一識認班,但上緊早期訓練評估差年幾,姑娘話佢小手肌等差抄寫會好慢及辛苦,最好遲D上小一

引用:Quote:原帖由+2010YL+於+14-05-20+發表回覆

原帖由 yoyo-chow 於 14-05-20 發表
我都又想過迫佢上小一,已經參加小一識認班,但上緊早期訓練評估差年幾,姑娘話佢小手肌等差抄寫會好慢及辛 ...
原校留班的話小朋友會好傷心嗎?一齊畢業,個個升小一,自己要再畢一次業。

yoyo-chow 發表於 14-5-20 01:14
K3開學初決定重讀K3,因仔仔發展遲年幾,但幼稚園話冇位多,到1,2月參加大抽獎時也說唔知應該冇位,:igive ...
唔使諗,如教局比你withdraw 大抽獎,repeat k3.  我個也是delayed 和在k3 repeat, 好處多個壞處。

bee918  agreed  發表於 14-5-20 13:01

回覆:MrBeast 的帖子

唔好唸repeat la, 專-業人士意見要聽, 如果唔係,佢第日重傷心呀

little_yolky  樓主係專業人士叫佢遲啲上小一喎, 即係repeat啦  發表於 14-5-20 13:24
MrBeast  當時我就是聽取不同專業人士意見後做repeat的決定:心理e生,小學老師,kg校長。  發表於 14-5-20 08:44
MrBeast  當時我就是聽取不同專業人士意見後做repeat的決定:心 理e生,小學老師,kg校長。  發表於 14-5-20 08:43

回覆:遲來的決定……

贊成重讀

我有做補習的朋友, 說Delay 的小朋友在P1真係好慘, 手冊功課寫不齊, 次次溫書都要比人預十倍時間, 成績出來又不行.  最慘家長仍有要求, 以為功課班老師會有責任同時間能力在正常時間內教得到同其它P1同學同步, 不正視小朋友本身能力的問題, 上小學是真惡夢.  

如教育署比你下年再抽過, 而K3又有位比你重讀, 咁你就安心去專注輔導小朋友, 同時在這年重讀期間多D同老師溝通, 令小朋友真的可以用這一年時間追上進度, 媽媽你要努力, 相信小朋友的內在潛能. 我讚成要比小朋友READY先上小一, 如不是真的會打擊他的自信心, 令父母小朋友都困難. SUPPORT!  

yoyo-chow 發表於 14-5-20 01:14
K3開學初決定重讀K3,因仔仔發展遲年幾,但幼稚園話冇位多,到1,2月參加大抽獎時也說唔知應該冇位,:igive ...
deleted...

信專業人士啦!佢地都話repeat,就repeat啦!

yoyo-chow 發表於 14-5-20 01:49
我都又想過迫佢上小一,已經參加小一識認班,但上緊早期訓練評估差年幾,姑娘話佢小手肌等差抄寫會好慢及辛 ...
其實小一要大量抄寫是不合理的,多數小一生小手肌發育尚未完成,抄寫會好辛苦,會減低小朋友們的學習興趣。我覺得小一應該只有很少量的抄寫,小三前應該主要訓練認字,認得越多越好,而不是寫字。

Support repeat!

贊成重讀。

王家爸爸 發表於 14-5-20 09:47
其實小一要大量抄寫是不合理的,多數小一生小手肌發育尚未完成,抄寫會好辛苦,會減低小朋友們的學習興趣。 ...

Agree but tough, that's the reality.

Support to let the kid to repeat.

Some of my son's classmates are obviously cannot cop with the P.1 curriculum.  They do have hard time.

不如問吓個仔

贊成重讀
同埋你仲未升上小一, 仲可以繼續在早期訓練到做training,

長遠黎講, 預備多一年先讀小學, 對小朋友家長應該更適合.
‹ 上一主題|下一主題