用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲小朋友應點比餸菜佢食呢?
go

兩歲小朋友應點比餸菜佢食呢? [複製鏈接]

兩歲小朋友應點比餸菜佢食呢?

想問o下各位呢, 老師話我個女唔識食大人嘢呀, 因為平時我地係攪碎d餸菜撈飯比佢食o既, 佢要求我唔好再攪碎d餸菜比佢食wor, 因為話佢已兩歲, 係呢, 各位媽咪, 你地又比d mud餸菜小朋友食嫁, 係唔係都無攪碎嫁?

可否指點我呢? 謝謝.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

Re: 兩歲小朋友應點比餸菜佢食呢?

我個女都係兩歲,佢食緊大人餸,唔駛另外整俾佢,當然太油太肥o既唔會俾佢食啦,有骨o既就先去骨,大塊的肉類(例如:豬扒),就剪開一塊塊俾佢,而唔會再攪碎,因為要佢自己學識咀嚼. 而且我個女唔鐘意撈湯或撈汁,佢要好似大人咁,一啖白飯,然後一啖餸,如果撈埋一齊佢就會lur番出o黎o架!

以下係一部份平時俾佢食o既餸菜,你參考吓:

蕃茄煮蛋/煮魚/煮豬扒
翠玉瓜炒蝦仁帶子
豆腐炆草菇
北菇雲耳蒸雞
豆豉蒸排骨
粟子炆雞(我個女勁鐘意食粟子)
梅菜蒸肉餅
馬蹄蒸牛肉餅
菜心/菠菜/芽菜仔炒魚片
栗米龍脷柳
蒸魚/煎魚(各類少骨的魚)
火腿或菜甫炒蛋
白飯魚煎蛋
涼瓜煮肉碎
豆角叉燒粒粒炒蛋
西芹炒雞柳
節瓜粉絲蝦米
黃牙白粉絲蝦米
上湯娃娃菜煮魚蛋

......不能盡錄,不過每日都一定要有湯水,因為我老公同個女都係無湯不歡o既!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

Hi tuenyima

你囡囡好叻! 我囡囡20個月大,仲未識自己食!! :-| 唔知到佢兩歲返幼兒班識得自己食同去廁所未!

Re: 兩歲小朋友應點比

tuenyima,
你好厲害!有咁全面

Dear 2mings,

我個女都未識去廁所o架,本來舊年年尾已train到佢識得講去poo poo,但wee wee就仲未識,諗住train佢所以o係屋企唔用片片淨係着under,成日賴濕褲,點知跟住天氣開始凍,唔想冷親佢,於是擱置計劃,諗住過埋今個冬天就着手再train過,希望今年八月返pre-nursery開學前可以成功啦!

係呢,好似記得你囡囡都係SH Victoria,是嗎? 上個星期有冇去聽seminar,唔知我囡囡同你囡囡會唔會做同學仔呢?

tuenyima
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

mamamui:

你過獎喇,其實唔係我厲害,我都係working mum,要返工,唔識煮飯,係我工人厲害,佢真係好好,好乖,又肯學,聽教,湊我個女湊得好,好有心機&耐性,係就係有時蠢D(唯一缺點),不過比起佢初初o黎時好咗好多喇! 我都好感恩第一次請工人就請到個好o既,因為成日聽到好多工人的恐怖o野!

tuenyima

小艾比,

我阿b現25個月大,同你阿 b一樣,剩係識食攪碎左既肉和菜,試過1次食晚飯,無意之中比佢食左一小條豆苗,見佢咬下咬下以為ok啦!點知到瞓覺食奶時,見佢搾住樽奶唔食,以為佢唔肚餓啦!想攞番又唔制,仲呱呱叫,終於知道原來條豆苗long住係牙和脷中間(唔識咬開佢吞),最後我地用武力先可將條豆苗攞番出來,菜一出,佢就好怏咁食奶,比佢激死!佢coming八月都會返幼兒園,到時都唔知點算好?
小艾比 寫道:
想問o下各位呢, 老師話我個女唔識食大人嘢呀, 因為平時我地係攪碎d餸菜撈飯比佢食o既, 佢要求我唔好再攪碎d餸菜比佢食wor, 因為話佢已兩歲, 係呢, 各位媽咪, 你地又比d mud餸菜小朋友食嫁, 係唔係都無攪碎嫁?

可否指點我呢? 謝謝.

tuenyima,

Wah ! 好多類

Hi tuenyima

係呀,我囡囡都考到 Victoria 既上午班,但我仲未決定讀唔讀!所以都冇留意佢的seminar!

由 tuenyima 於 2005-03-15 14:50:38

我個女都未識去廁所o架,本來舊年年尾已train到佢識得講去poo poo,但wee wee就仲未識,諗住train佢所以o係屋企唔用片片淨係着under,成日賴濕褲,點知跟住天氣開始凍,唔想冷親佢,於是擱置計劃,諗住過埋今個冬天就着手再train過,希望今年八月返pre-nursery開學前可以成功啦!

係呢,好似記得你囡囡都係SH Victoria,是嗎? 上個星期有冇去聽seminar,唔知我囡囡同你囡囡會唔會做同學仔呢?

tuenyima

++EE,

我個女都好鍾意食粟米o架! 佢每日o既食量如下:

早餐: 奶奶4 - 5安 + 迷你腸仔飽一個,又或者餅干,如果唔飲奶奶就會食鮮奶+家樂氏粟米片

午餐: 飯(三份二碗) + 半碗菜類 + 適量肉類 + 半碗湯

下午茶: 維他迷你朱古力奶/維他迷你乳酪飲品一包 + 美心排包或餅干 + 蘋果數片或香蕉半隻; 有時會俾佢食d零食,例如司各脫維他命果汁軟糖/羊奶片/花生(我個女最愛花生).

晚餐: 飯(三份二碗) + 半碗菜類 + 適量肉類 + 半碗湯

晚餐後,洗澡前: 少量水果

臨睡前: 奶奶4 - 5安

註: 小女自從一歲之後已唔多鍾意飲奶奶,只是一早一晚要過"奶癮"飲少少.

另外,佢愈開心就愈食得多,星期日同埋佢公公(我daddy)出街食飯,可以食成碗飯(酒樓的大人飯碗), 好似唔識飽咁!

原來你仲未決定, 咁你是否住在海怡? 本來我都係想幫囡囡報多幾間出面的學校,不過諗吓佢咁細,唔想佢要搭車返學,尤其是校車,真係信唔過d保母. 而且我個女已經返咗victoria的playgroup好耐,佢好enjoy,所以決定俾佢讀.

祝你早日搵到一間dream school俾你女女啦!

tuenyima

Hi tuenyima

多謝晒你既祝福,希望個個小朋友都返學開開心心,有個快樂既童年!

各位媽咪,
我囡囡都有21個月, 佢都係唔會咬食物, 只係吞食物, 叫佢咬佢就吐返出來唔食架, 可以點做呢, 8月要返學都唔知得未, 煩C人呀 :cry:  

tuenyima,

Wah, 你女女食咁多

tuenyima,

refer to <統計>2歲有幾高幾重 topic, your daughter is 28 pds, very nice leiii !
My son only 23 pds, wooo wooo ! :cry:

++EE :

幾多磅唔係咁重要,最緊要健健康康!

tuenyima

tuenyima,
你請到好幫手,真戥你高興!

各位家長:
唔駛太擔心小朋友

tuenyima,,

請問你囡囡係幾大時你開始咁樣俾大人飯餸佢食架?  我個仔依家18個月, 唔知好唔好開始俾佢試下呢? 又, 初初試嗰時, 你囡囡有冇特別的反應呢??

請指教

進進媽媽:

其實我個女未夠一歲已經食飯,佢好鍾意食飯,唔鍾意食粥或林bad bad的東西,喜歡有"嚼"頭,當然一歲時我會專登整d容易食的餸菜,例如蒸肉餅/蒸水蛋,肉類會用較剪剪碎(但不用攪爛,因我女兒不喜歡),然後慢慢愈食愈多大人野,亦由剪碎的肉類轉為一小塊一小塊的肉類. touch wood佢都未試過哽親,如果太大啖或總之佢認為自己吞唔到,佢就會吐番出o黎.

初試時我個女都冇乜特別反應,只係好開心,因為佢不嬲鍾意食新野,要時時轉口味,佢真係好鍾意食野!

小艾比
我同你有同樣煩惱呀,namnam 又係要我 chop 碎晒 d 送 mix 埋 d 飯咁食,如分開食,件送大舊 d 都 lur 返出黎,真係煩惱呀,我都想睇下其它媽咪點做呀。
你有冇試過俾你食果 d 送遙遙食呀?佢食唔食到呀?
‹ 上一主題|下一主題