用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted

5    0    0    0

引用:除了七成上小學的原因,仲有冇其他考慮?

原帖由 dolphin.wedding 於 14-05-19 發表
除了七成上小學的原因,仲有冇其他考慮?

擔心:
我也有這些疑慮

引用:除了七成上小學的原因,仲有冇其他考慮?

原帖由 dolphin.wedding 於 14-05-19 發表
除了七成上小學的原因,仲有冇其他考慮?

擔心:
point 4, 你指幼稚園relex 左, 好似冇左學卷之後,課程深左好多喎

但總好過孤身出黎考DSS/私校, 大抽獎更加冇保障, 我地呢一年係近年比較多港B出生率, 我唔夠膽再玩一次啦......

引用:但總好過孤身出黎考DSS/私校,+大抽獎更加冇

原帖由 PrettyPC 於 14-05-21 發表
但總好過孤身出黎考DSS/私校, 大抽獎更加冇保障, 我地呢一年係近年比較多港B出生率, 我唔夠膽再玩一次啦... ...

回覆:dolphin.wedding 的帖子

你咁多憂慮為什麼要考慮民生?

回覆:PrettyPC 的帖子

🙌🙌🙌同路人。

引用:Quote:原帖由+PrettyPC+於+14-05-21+發表但

原帖由 wipebb 於 14-05-21 發表
👍👍👍

回覆:選民生的父母?

見步行步,摸石過河。我不能完全掌握小朋友呢幾年的潛能和發揮,如果能力一般,我起碼有半个back up。能力好d,可出去再考更理想的學校。簡言之,進可守,退可攻。
Btw, 我這幾年都不會完全嘆慢版,按著需要,發展小朋友潛能。

PrettyPC  agree  發表於 14-5-22 12:16

引用:見步行步,摸石過河。我不能完全掌握小朋友

原帖由 Aprilbaby 於 14-05-22 發表
見步行步,摸石過河。我不能完全掌握小朋友呢幾年的潛能和發揮,如果能力一般,我起碼有半个back up。能力 ...
今時今日始終有back up好過冇(特別係我呢D自行得15分慨人),底子打得好固然重要,但晌劇烈競爭下,分分鐘左搏又搏考到二、三線小學都要硬讀:;pppp:

引用:見步行步,摸石過河。我不能完全掌握小朋友

原帖由 Aprilbaby 於 14-05-22 發表
見步行步,摸石過河。我不能完全掌握小朋友呢幾年的潛能和發揮,如果能力一般,我起碼有半个back up。能力 ...
非常同意!我不能完全掌握小朋友這幾年的發展,儘管現在的他對很多方面學習有興報,各方面發展也不錯,但小朋友性格,行為,智力發展有快有慢,也會影嚮著面試表現,加上這年出生率高企,選民生也是不錯選擇。以這兩年考n及k1的經驗,好像沒有壓力及期望下才考到好學校。讀了民生,我也不會全放鬆,按小朋友的興趣吧。

我自己係今年K1家長,眼見今年K1同K2小朋友都積極參加好多興趣班同各類比賽去增值小朋友,大部份我識既家長都絕無鬆懈喎!

可能我仲湊住個細B, 又要返工, 響報學校既工作上, C6參與度唔多 (我驚佢倒米多D), 所以如果三年後又要再去考N間學校+叩門, 我實在冇咁多精力同應付壓力既空間, 有一間學校有>50%機會上小學, 我個心會定D
‹ 上一主題|下一主題