用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一大堆朗誦獎真的有用嗎?
樓主: janice007
go

一大堆朗誦獎真的有用嗎? [複製鏈接]

回覆:silvia_ng 的帖子

乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有幾高呢?

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表乜啲

原帖由 chingcging 於 14-05-20 發表
4個
奧數亞軍
田徑亞軍
你阿女文武全才,一定係神童,百年一遇,揀定了小學嗎?

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表你阿

12月已有offer.  不過呢啲獎全部係有offer之後先有。
有offer先來參加咁多比賽?果然求學不是求分數。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表有of

學校叫佢去。我都唔知。收通告,交錢就得
幼稚園幫小朋友籌謀咁多校外比賽?一定是慧眼識英童,知子非池中物也。

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-5-21+06:52+很

原帖由 甘恩 於 14-05-21 發表
曾見過有小朋友表現唔理想,個家長全程怒啤個小朋友;又見過有家長不滿自己小朋友只拿季軍,大大聲話拿冠軍 ...
睇港姐比賽你都可能會話嗰冠軍都唔靚啦。有時做家長見到個朗誦冠軍發音都未準,哦兩句都係人之常情啫。藉機會俾自己個細路知道好多呢類比賽都無絕对公平,都好正常啫。

引用:Quote:Argyle+發表於+14-5-21+08:55+睇港姐

原帖由 甘恩 於 14-05-21 發表
個人覺得要睇場合,家長態度及會灌輸什麼價值觀給小朋友而定~~睇港姐比賽,大家是以第三者角度看,亦非在現場 ...
如果你帶小朋友參賽,見到冠軍咬字都未清(真有其事),連你自己小朋友都聽得出,你係咪都只會在你小朋友面前只講一堆關於冠軍嘅正面說話?當然大大声批評梗係唔啱啦。單從正面或阿Q式看事物,都唔係健康方式。小朋友要學習正面睇嘢,亦要學習平常心接受世界不完美。

甘恩  怎樣令小朋友學習平常心接受世界不完美,其實有很多方式更有效。個人覺得家長在這個場合的批評,是發牢騷多於想教導小朋友。  發表於 14-5-21 13:40

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-21+發表如果

原帖由 Gerard 於 14-05-21 發表
我都見過,不過一向呢類比賽好主觀眾我只會同小朋友講好多小朋友都好叻,自己盡左力,媽媽已經好欣賞。有時 ...
唔好誤會以為萄葡酸的,只不過分享親身感受。如何同孩子溝通也無絕对,有時要帶出一些社會現實信息,也要先讓孩子覺得有所共鳴,當然目的不是發泄,做咁多年人,哪有不明白公平只能從哪裡找。

其實學校不會只看冠軍孩子,參予比賽除孩f自己得益,是展示家長对孩子培養的投放。一個各方面表現平均,加上能展示一些潛質的孩子,一定能找到好小學。

回覆:甘恩 的帖子

我的孩子冇攞過朗誦冠軍,不過考小一入學成功率和总數連我也嚇一跳。

引用:Quote:Argyle+發表於+14-5-22+10:25+我的孩

原帖由 甘恩 於 14-05-22 發表
恭喜你的小朋友考小一有好好成績。小朋友的潛力無限,家長悉心栽培,必有成果。所以我之前留言,朗誦獎項對 ...
多謝 , 絕對同意!

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-21+發表唔好

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-27 發表
我女玩校際鋼琴都好幾次,有得過獎,我對老師都有信心。最近一次,我覺得佢有認真練習,臨場表現唔錯。點知 ...
其實攞乜獎都很了不起,起碼在自己小時都未試過。一個優異獎,加上誇少少嘅recognition, 可以令小朋友信心大增。

‹ 上一主題|下一主題