用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心急...將升中,買書多數在那區買做抵?
go

心急...將升中,買書多數在那區買做抵? [複製鏈接]

心急...將升中,買書多數在那區買做抵? 大約比幾錢?
   7    0    0    0

回覆 hugomama121 的帖子

睇你想買新書OR二手書
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

如果新書:多數學校提供的書商都有大約有 9折
二手書:S1太約 4-5折
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

引用:心急...將升中,買書多數在那區買做抵?+大約

原帖由 hugomama121 於 14-05-19 發表
心急...將升中,買書多數在那區買做抵? 大約比幾錢?
收到書單再講啦!

回覆:心急...將升中,買書多數在那區買做抵

中一買新書(全年上下學期)約3,000。買舊書的話,之前有BK網友介紹油麻地學友書店,比較老實,不過買書旺季門口真的要排長龍。買新書一般去商務、三聯是95折,漢榮舊年做到9折,但今年應該唔得。書店我只知九龍情況,港島和新界區就唔知。

補充:如果學校有指定書店,折扣可以好一些,間間學校唔同。另外,如果早有書單,可試下七月尾書展時到個別出版社的booth 碰碰運氣(是出版社如朗文,不是書局商務三聯的 booth,那些沒有中學課本賣的),但收穫一定唔多,一本起兩本止,但折扣可以高到有8折(我舊年分兩日入書展找到兩本,不過折扣都用了在入場費上,好彩我志不在買課本)

回覆:fion6406 的帖子

學友書店,新舊書也有,新書也有折

sai1031  係呀!不過真係好多人  發表於 14-5-19 14:06

thanks

sai1031  SUMMER 可PM我睇吓有沒有S1書可平讓比你  發表於 14-5-20 01:16

其實可以試下去中學交流版揾師兄師姊買, 咁就最好

有d書商會去學校,註冊日就順便訂埋書(又喺學校派埋書)。而學校學生會又會有舊書賣。新凈d既50% off,舊d既就70%off。

引用:有d書商會去學校,註冊日就順便訂埋書(又

原帖由 Yanamami 於 14-05-19 發表
有d書商會去學校,註冊日就順便訂埋書(又喺學校派埋書)。而學校學生會又會有舊書賣。新凈d既50% off,舊d ...
Thanks! 响學校買埋都會即日取埋書嗎?因想早D揭下課本!

Yanamami  禁又唔會即日~~書商要番去執書嘛,每個訂書同學自己一pack包好曬,喺指定日子番學校攞。  發表於 14-5-19 23:46

NurseSally 發表於 14-5-19 23:31
Thanks! 响學校買埋都會即日取埋書嗎?因想早D揭下課本!
應該註册日會有書單比你,指定日期書商會到學校賣書.如果你係學校買全套書,7月中大部份書都會有(遲出唔計)

回覆 HERMIA-WONG 的帖子

Can you advise where 學友書店 is? What discount do they offer for new books?

馬媽媽 發表於 14-5-20 10:11
回覆 HERMIA-WONG 的帖子

Can you advise where 學友書店 is? What discount do they offer for new books ...

地址,google 一下就得,有埋門口張相你認住,門面非常唔起眼,周圍附近都是車房或是常關門的舖頭。折扣:舊年好似係 87折,但唔好期望有齊書,要再去其他地方補。

sai1031    發表於 14-5-20 16:45

很多中學有2手書賣買活動,而且很多已high light重點,价錢的新書3-5折,可考慮。

請問有咩科用舊書無問題?
因為阿仔表哥想比部份舊書佢,要揀。

學友書店新地址,佐敦偉晴街51號地下

回覆:pswongg 的帖子

其實冇所謂 係睇下會唔會太花
自己同仔仔接唔接受到
因為有啲二手書 可以好新
注意啲highlight地方會唔會多而花
太多其實會唔想睇

‹ 上一主題|下一主題