用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會幫囡囡選擇女校嗎?
樓主: hollymama1124
go

會幫囡囡選擇女校嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+adaandava+於+15-03-03+發表

原帖由 sissysze 於 15-03-03 發表
點解講到甘易好似想揀乜中學都實收甘嘅  齋中通常已有齋小,甘易話想入就入咩

...
佢話齋小升男女中學喎

sissysze 發表於 15-3-3 17:44
點解講到甘易好似想揀乜中學都實收甘嘅  齋中通常已有齋小,甘易話想入就入咩

...
又唔一定,如果你唔介意,何東,寶血,聖文德,伍華呢D應該唔難入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎?

又要講究學校勁唔勁、齋唔齋、考測次數、功課量、地點、普教中、有冇NET、有冇體藝、、、其實揾學校好易,因為已經冇乜選擇

momama 發表於 15-3-3 19:10
又要講究學校勁唔勁、齋唔齋、考測次數、功課量、地點、普教中、有冇NET、有冇體藝、、、其實揾學校好易, ...
咁一定要搵蘇文大學旗下既中小學

Yanamami  KTS  發表於 15-3-6 13:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 momama 的帖子

我地心儀學校而又有offer既,其中一間係齋校一間係男女,如果跟據呢d條件,咁其中一間算符合到。其實我地都真係諗,小學讀男女校,中學如果入到皇仁咁,都真係幾好⋯⋯⋯⋯⋯但邊有咁容易呢!

siden 發表於 15-3-3 09:19
有得揀同級數的當然揀男女校

但現實係大部份教會名校都係齋校
自己本身讀男女校小學及中學, 所以亞女讀幼稚園及小學, 我都會偏向幫佢揀男女校, 覺得對佢既心態會平衡的.
其實我見讀男女校的小朋友, 都係男還男, 女還女玩, 我女成日話的男仔好百厭好曳, 但我反而覺得男仔讀書叻的, 由其是數學, 每班頭3名多數是男仔
"現實係大部份教會名校都係齋校" --> 我都同意, 後來亞女P4能夠插入教會女校, 我都要放下對女校的偏見嘗試接受, 暫時感覺良好

引用:Quote:mms_north+發表於+15-3-3+12:02+我姪

原帖由 lambeanmama 於 15-03-03 發表
如果有得選擇,最理想都係小學讀男女校,中學才考慮男校/女校....
我才一次強調,如果得們有得選擇....... ...
其實好想知,有冇家長有maryknoll/LS/男拔/女拔 小一offer,   但因不想小朋友在小學讀unisex school。

真心想知個心路歷程,many many thanks.

經驗話我知,這個問題唔應該甘早想,好的學校不妨報左先,到有多過一個offer才煩這個問題,除非你很一面倒只會報女校或男女校.
Twins 媽咪

winnietingting 發表於 15-3-6 14:08
其實好想知,有冇家長有maryknoll/LS/男拔/女拔 小一offer,   但因不想小朋友在小學讀unisex school。

真 ...
宜家就算讀男/女校...都大把校外興趣班男女一齊學嫁啦...相信男/女校都影向不大
反為...男/女校 比 男女校 係....男/女 比 男女多一倍學生....男校更活躍...女校更是非

我鍾意讀男女校

-個有趣的分享.

我係爸爸,中學時讀男校,當時願望同好多男校生一樣,就係係入讀女校…… 我完成唔到的心願,最終由我個女達成了!

引用:我係爸爸,中學時讀男校,當時願望同好多男

原帖由 B.B.BaBa 於 15-09-26 發表
我係爸爸,中學時讀男校,當時願望同好多男校生一樣,就係係入讀女校…… 我完成唔到的心願,最終由我個女 ...
男校夢想-女校男生

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+15-09-26+發表我

原帖由 lightingchung 於 15-09-26 發表
男校夢想-女校男生
sorry更正.應該係男校學生嘅夢想-女校男生

引用:Quote:hollymama1124+發表於+14-5-17+11:30

原帖由 little_yolky 於 14-05-19 發表
女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校, 女校!中學一定揀女校 (除非阿女唔同意)。

阿女 ...
你個囡肯定好靚

回覆:會幫囡囡選擇女校嗎?

男女校比女校的發展較好,吾會活在幻想中!

引用:男女校比女校的發展較好,吾會活在幻想中!

原帖由 ylmanhk 於 15-09-26 發表
男女校比女校的發展較好,吾會活在幻想中!
係呀,可以實戰添

所有野一樣,一定揀男女校。但現實係,好的龍校都係女校,放棄亦吾易。
驚吾識處理男女關係,驚太早拍拖,都係合理恐惧。做父母的,幫仔女搵間最適合佢的好學校,两性關係既野,自己睇實。

引用:所有野一樣,一定揀男女校。但現實係,好的

原帖由 Jane1983 於 15-09-26 發表
所有野一樣,一定揀男女校。但現實係,好的龍校都係女校,放棄亦吾易。
驚吾識處理男女關係,驚太早拍拖, ...
驚太早(遲)拍拖,太多剩女⋯😂

‹ 上一主題|下一主題