用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 大家點睇柴灣漢華 ?
樓主: chynnamama
go

大家點睇柴灣漢華 ? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+carven1977+於+14-6-24+11:31+

原帖由 carven1977 於 14-06-24 發表

689係校友校董。但點解係校友校董就唔知點解。689profile 無提過讀漢華,小學係荷里
活道警察小學(唔係好記得清楚個名) 中學係QC。所以我都唔明點解同漢華有關係

nekoneko79  大家都係左派..........  發表於 15-4-23 15:41

ihv2kids 發表於 14-6-24 11:44
689係校友校董。但點解係校友校董就唔知點解。689profile 無提過讀漢華,小學係荷里
活道警察小學(唔係好 ...

以前漢華中學係西環青蓮台, 入到校舍有幅中國偉人既肖像, 感覺麻麻。
(不喜勿插)

除左" 左左地" 之後, 老師 同 課程同出左津貼學校有咩分別?

nekoneko79  你睇佢website, 有個叫行政總監   發表於 15-4-23 15:41

引用:+本帖最後由+bobo101^*^+於+14-6-24+13:41+

原帖由 bobo101^*^ 於 14-06-24 發表
但而家校舍又唔見你講個幅圖喎!

ihv2kids 發表於 14-6-24 14:09
但而家校舍又唔見你講個幅圖喎!
搬左校舍仍然存放既話, 我仲驚!

引用:除左"+左左地"+之後,+老師+同+課程同出左津

原帖由 tommyxsarah 於 14-06-24 發表
除左" 左左地" 之後, 老師 同 課程同出左津貼學校有咩分別?
漢華老師團隊比較年輕,小朋友一般都比較喜歡,副校長都算後生亦很拼膊。所以,老師們都要很勤力。課程同出面官津校來講,可以一句講晒“比上不足,比下有餘。”
如果家長們係追求“贏在起跑線直到終點”就一定比唔到你。
如果話好差好差,又唔係既,但相對出去“競爭力”,就要自己加多少少苦功。

引用:同事的小朋友係到讀,+小朋友讀得好開心,+活

原帖由 bb0405 於 14-06-24 發表
同事的小朋友係到讀, 小朋友讀得好開心, 活動教學, 普英小學, 佢小朋友由吾識普通話, 半個學期D普通話LACK  ...
但我個仔既普通話係“無聲”

bobo101^*^    發表於 14-6-24 14:20

引用:Quote:ihv2kids+發表於+14-6-24+14:09+但而

原帖由 bobo101^*^ 於 14-06-24 發表
搬左校舍仍然存放既話, 我仲驚!

引用:Quote:原帖由+tommyxsarah+於+14-06-24+發

原帖由 ihv2kids 於 14-06-24 發表
漢華老師團隊比較年輕,小朋友一般都比較喜歡,副校長都算後生亦很拼膊。所以,老師們都要很勤力。課程同出 ...
請教一下,見佢上年升中派位幾好,有十幾個去左中基,但漢華中學本身上大學既成績又唔算好,係咪本身中學都係band 2 尾?
如果直升間band 2 尾中學,咁咪好危險

另想問,學生既英文程度如何?能力夠唔夠考其他band 1 中學?
因為見有大半人都選擇直升,所以有呢個憂慮。

謝謝回答

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:Quote:原帖由+bb0405+於+14-06-24+發表同事

但我個仔既普通話係“無聲”
介唔介意講下小朋友用邊本英文書?

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:+本帖最後由+ihv2kids+於+14-6-24+11:48+編

中學係KC

~~~熱切期待小BB~~~

引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+14-06-24+發表漢

原帖由 小花子 於 14-06-24 發表
請教一下,見佢上年升中派位幾好,有十幾個去左中基,但漢華中學本身上大學既成績又唔算好,係咪本身中學都 ...
基本上,成績比較好個班都會去其他一線既中學。中基係比較喜歡收區內一線既學生,係咪漢華去考有優勢呢?我認為只是邊間小學學生,吹向去喜歡邊既間中學啫!
漢華學生比例少,當然走得就係比較好。留低的就比較遜色,所以中學的banding 真係輸蝕左,無辦法! 同區band 1中學多,競爭自然大。至於漢華成績比較好,上到band 1中學係點呢?咁就要問返一d 漢華 band 1的家長。
至於英文,我認為自己要多involve 小朋友,出面搵d比較好既地方補學校不足中,尤其speaking and reading.  英文書是用Longman

以我所知呢間普通話應該冇得輸,因聽番黎有次中學迎生會,學校講明第日公開試中文口試一定要報普通話,有個家長話我地平時用廣東話多可唔可以自行報廣東話,點知個校長即講你係咪信唔過我地中文科用普教!即刻個家長無聲出……
另外我朋友原先在灣仔區某校讀小學,因為成續未合資格升番一條龍中學,結果轉讀呢間中學,成績當然比原校生高,所以我覺得小學課程應該偏易,但普通話應該比出面好

nekoneko79  佢以前DSE迫學生一定要用普通話   發表於 15-4-23 15:43

回覆 bb0405 的帖子

我都係比較看重英普先選漢華, e d 係其他主流小學比不上的

又想問下小朋友品行, 課餘興趣之類呢 ?
校車有冇去到 cwb 架.....??

好開終於有人答下d update d 學校資料..... 因為好想了解多d.
many thx

回覆 ihv2kids 的帖子

老師有拼勁就好好啦... 另外係 男校長 嗎 ? 感覺男人當小學校長會冇咁谷, 應該真係活潑 d , 讀得 happy d ...

回覆 tszchungmama 的帖子

有人講過話易入 難讀, 不過唔知點解 ...

回覆 ihv2kids 的帖子

sorry, 中基係 ???
有人話入咁漢華 "左左地", 對將來升中有影響, 怕有d 學校唔like.... 會唔會呢 ? 唔係只睇tsa 成績??

回覆:大家點睇柴灣漢華

唔算差,但唔算好

‹ 上一主題|下一主題