用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有咩方法改善小朋友唔認真做卷
go

有咩方法改善小朋友唔認真做卷 [複製鏈接]

兒子一直數學考試,測驗都唔太理想,但當派卷返嚟佢又完全識改正(可能老師有解題)。見咁情況就叫佢做多D補充,但發覺大部份第一次做錯嘅题目,在無解釋情況下要佢再做多次,就會啱哂。故
只好揾補習,其實5年班有去補數研,果時老師都話佢數底唔差,奇怪考試測驗只徘徊70-80零分(當時只以為補習社可能教得淺過學校份卷)。到現在問題都冇改善,又再揾專科補習,点知補咗兩堂老師話佢其實數底冇問題,成绩不應該咁差,可能做卷唔認真,只好等佢慢慢成熟。但最大問題係出年升中一,如果再係咁態度,對學業會影響很大。所以现在好擔心,呈分試已受影響。請問大家有咩有效辦法改善?謝謝!

1    0    0    0

回覆:Woomingling 的帖子

我小囡都是這樣,認真態度好難教得董

回覆:有咩方法改善小朋友唔認真做卷

我仔小四,都係一樣,平時明明識做,唔知點解考試就跌watt,派卷最叻話唔小心。出年小五呈分啦,我都好擔心,無辦法,唯有等佢開竅。

無法!錯一條,做相同三次!

無法,老師都係話大個佢自己緊張就會小心,個個小朋友都係禁wor

‹ 上一主題|下一主題