用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 巧虎 (港版 / 台版)
go

巧虎 (港版 / 台版) [複製鏈接]

有冇人用緊巧虎教材呀?阿女快兩歲,想訂2-3歲的寶寶版,考慮緊訂港版還是台版,想問問意見。

港版的是廣東話但有啲人話啲歌詞唔啱音,但小朋友會聽得明。台版是普通話,我上網睇過都ok, 但小朋友唔識聽普通話,可能唔明白但可以順便學埋普通話。但台版好像隔山買牛,有問題很難追討。

價錢其實差唔多,內容一樣但語言不同。

1    0    0    0

引用:有冇人用緊巧虎教材呀?阿女快兩歲,想訂2-

原帖由 Potato001 於 14-05-16 發表
有冇人用緊巧虎教材呀?阿女快兩歲,想訂2-3歲的寶寶版,考慮緊訂港版還是台版,想問問意見。

港版的是廣 ...
我未揾到喺邊訂台版,但我選左台版而捨廣東話版。

廣東話兒歌好難聽。

我覺得小朋友睇睇下就明。

BTW, 請問喺邊訂台版呀?謝謝!

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-05-16+發表

原帖由 annayu 於 14-05-18 發表
我未揾到喺邊訂台版,但我選左台版而捨廣東話版。

廣東話兒歌好難聽。
我在google 打台灣和巧虎就搵到,但價錢是本地的,海外的郵費在FAQ有,兩樣加埋約$2000一年。朋友買咗港版寶寶版,話啲歌好難聽所以冇睇DVD, 淨係玩玩具。

引用:Quote:原帖由+annayu+於+14-05-18+發表我未

原帖由 Potato001 於 14-05-18 發表
我在google 打台灣和巧虎就搵到,但價錢是本地的,海外的郵費在FAQ有,兩樣加埋約$2000一年。朋友買咗港版 ...
囝囝返PN, d廣東兒歌極難聽難入腦。

回覆 Potato001 的帖子

Potato001, 我一直有訂開巧虎廣東話版俾囡囡睇, 有次心思思喺淘寶訂咗大陸版同台灣版, 我覺得如果純粹想學普通話的話, 大陸版反而仲好啲, 台灣好多時形容一啲聲音都係出一啲台灣音標咁嘅符號, 睇唔到一半我已經唔想再睇, 我建議照訂廣東話版, 再淘大陸版

其實到佢哋上幼稚園啲歌都一樣係咁難聽架ja, 我開頭都覺得巧虎啲歌好難頂, 仲好似一期比一期難頂, 但原來都係習唔習慣問題, 睇耐咗都係一樣成家陪囡囡唱唱跳跳, 真的很好玩, 哈哈

回覆:細咩咩 的帖子

我暫時只係俾youtube的巧虎阿女睇(佢淨係睇刷牙那集),都ok, 不過前幾日我睇另一集,才知道原來唔係每個單元都會唱咁多歌。

淘寶的是簡體字嗎?我都發覺台版有拼音字(youtube那些),其實阿女咁細個,都唔會睇啲字,但我覺得台版是正版,淘寶的可能是翻版,要做個好榜樣俾小朋友。

大陸版其實一樣可以訂正版, 如果覺得小朋友都唔睇字的話, 其實更加應該揀大陸版學普通話, 台灣嘅普通話始終冇咁純正, 不過都係個人喜好, 我連日文版都有俾囡囡睇, 佢都好鍾意, 一至十, 好多動物名都諗到出嚟, 效果好好, 而家啱啱兩歲, 兩個禮拜前bb展訂咗香港版快樂版俾佢睇, 希望啲歌冇咁難聽啦
‹ 上一主題|下一主題