用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 華景boxhill VS 西九靈糧堂
go

華景boxhill VS 西九靈糧堂 [複製鏈接]

兩間都收左小兒N班,但華景要乘20分鐘車,靈糧就行十分鐘,你地會點簡?有無用家可給意見啊,謝謝!

0    0    0    0

引用:兩間都收左小兒N班,但華景要乘20分鐘車,

原帖由 sharoncool 於 14-05-16 發表
兩間都收左小兒N班,但華景要乘20分鐘車,靈糧就行十分鐘,你地會點簡?有無用家可給意見啊,謝謝!

...
boxhill 差不多全英,靈量重啓發。我選後者。

回覆:華景boxhill VS 西九靈糧堂

我個人唔buy靈糧堂反而幾鍾意boxhill,如果 n班讀boxhill兼打算k1再出外考幼稚園,咁樣屋企就要主要講廣東話,因為in k1係主要以廣東話為主。如打算一直讀到k3,其實boxhill係會响k2, k3逐漸加強中文課程以配合小一課程。當然如果你要同出名谷嘅名幼比,其中文深法淺度只屬一般。

暫時一比一,push push

回覆:sharoncool 的帖子

靈糧啦,我也剛剛收到佢电郵話收,我对佢地香港靈糧堂其他分校既口啤有信心,我也有其他九龍塘一線幼稚園收左,不过我住四小,唔駛搭校車,又方便同埋悭返好多時间

引用:靈糧啦,我也剛剛收到佢电郵話收,我对佢地

原帖由 fredmama 於 14-05-17 發表
靈糧啦,我也剛剛收到佢电郵話收,我对佢地香港靈糧堂其他分校既口啤有信心,我也有其他九龍塘一線幼稚園收 ...
但西九靈糧學費好貴……
我也住四小,選了去九龍塘

我都住西九,同這2間都收左,我個仔仲讀過pn boxhill am class , 但最後選左九龍糖其他學校as full day class

If two schools for me , i will choose boxhill .
Reason :
1) excellent good english environment
2) a lot  of native english speaker , at least one per class, 3 teachers in class.
3) 出年校長會係而家馬鞍山個個, 馬鞍山boxhill is famous already.
4) 糧靈堂仲裝修緊,我好怕新裝修甲全味,對小朋友都唔好。你問學校,佢話實無,你自己睇下信唔信
5)靈糧堂今年一次開2間新校,有無足夠資深人手? this is my doubt and i believe 第一年行政都唔方好。(因boxhill 初期都係咁)

其實講到尾,都要睇下你需要乜。finished sharing

引用:我都住西九,同這2間都收左,我個仔仲讀過p

原帖由 sanclui 於 14-05-17 發表
我都住西九,同這2間都收左,我個仔仲讀過pn boxhill am class , 但最後選左九龍糖其他學校as full day cla ...
華景Boxhill 出年轉校長?!邊度聽到這個消息的?

西九靈糧堂,原來西九匯拆牆後要向屋宇署申請增加租用樓面面積,所以十月才裝修好,十二月才開學,即大B便少了三個月讀,只能開pg

其實真係唔知新校舍係點,有幾大,我還是未決定到。又唔知boxhill同主流小學函接有無問題頭痛中

今日打去学校问,都仲係話9月中開學,佢話过2日会有电郵通知交費安排

不过上次面试時,校長話K1就9月中開学,而N班就12月開学,唔太明點解咁安排?!

引用:不过上次面试時,校長話K1就9月中開学,而N

原帖由 fredmama 於 14-05-19 發表
不过上次面试時,校長話K1就9月中開学,而N班就12月開学,唔太明點解咁安排?!

...
如果未開得無謂免強,其實全部十二月都無所謂,好過草率開學。

引用:今日打去学校问,都仲係話9月中開學,佢話

原帖由 fredmama 於 14-05-19 發表
今日打去学校问,都仲係話9月中開學,佢話过2日会有电郵通知交費安排

...
吓,我仲未決定好,噤快交錢

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131102/18490063

回覆 天悅 的帖子

回覆:天悅 的帖子

報紙你信少少好,我個仔係同一班上堂,但無損傷。不過個班太多細b ,開頭學校都好難manage 得好

回覆:alicekeith 的帖子

校巴司機講

Yes, My son study on Boxhill and reaceived the letted from school that principle already changed to MOS principle from May.

咁快?上次面試個位好似叫Linda?

‹ 上一主題|下一主題