用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀中文中學入大學機會
樓主: qkhui
go

讀中文中學入大學機會 [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

Thanks for the correct info!

引用:英書中教+等於未推行emi 很多中學都行果一

原帖由 dubbies 於 14-05-19 發表
英書中教 等於未推行emi
很多中學都行果一套
英書中教無物大問題,因為大部份學生包括老師,英語都唔係native,個語言羅輯係唔同架,中教對小朋友理解到位很多。

不中中被標籤化,收左比較差的學生,考大學成績當然比較差

回覆:讀中文中學入大學機會

見到好多香港人對英文要求好嚴謹,“港式英語,中英夾雜並用,英書中教…“等等都視為學習英語的洪水猛獸,議員用錯英文,亦被千夫所指!其實真係有這必要嗎?

如果做律師,英語教師,或者要撰寫專業報告之類,當然要用標準英語,但一般溝通,根本不必太認真!英文都有英式美式星馬式菲式印度式,點解唔可以有港式英文?

我工作上所有文件電郵,以及會議紀錄,全都係英文,但一般交談或開會,只要冇外國人在場,大家都以英寫粵講溝通,途中如有外國人加入,大家就會自然地轉台。一般電郵,用標準英語,無一錯字的,多數係香港人!

多用英文一定會有進步,那怕是港式英語,
英書中教等等,總之好過唔用唔講,到了一定程度後,自然分得出在那些場合用那些英文!

回覆 Band5 的帖子

有一定的道理,可是也要看是在什么人的圈子里面看这种事情。

坦白说,即使不是律师或英文老师,但是在跨国机构里面工作,英文的要求还是高的,如果讲和写的口音/文法都不标准,便很难登大雅之堂。

当然,如果只是一般的中小企,跟外国的客户/供应商接触,只要能沟通没错误,没人管你的英语怎样。

回覆:Band5 的帖子

完全明白標準英文的重要性,但只覺得港人對英文過度嚴謹的要求,反而影響了英語的普及,學生戰戰兢兢的學英文,只會半桶水,點都唔及輕鬆寫意的吸收。

我記得當年英文作文嘅分數就要數錯咗幾多個grammar,數串錯幾多個字來扣分,每個錯誤又要唔知抄幾多次做改正!所以就永遠只用熟識嘅寫法同用法,唔會有新嘗試!

如果大家放膽唔怕錯敢講同寫,英文自然會進步,初初亂講亂用,慢慢都會知道正確嘅講法用法。

如果純粹以學英文而言,英書英教當然進步快過英書中教,但學科嘅首要目的,係學科嘅課程,唔係英語。英書中教可以幫助學生更輕鬆吸收和討論,是否有需要禁制英書中教,犧牲每一科嘅輕鬆學習嘅機會去鍛鍊英文呢?

對於小學已經有良好英語根底嘅B1學生,由中文小學轉到全英書英教嘅英中困難可能唔太大,但英書中教可能更幫助到一般中中學生過度到英中,總好過到入大學才開始用英文課本。

##重複##

##重複##

朋友個女係舊制GE,本身係中中到讀,中五返唔到原校去左另一間中中到讀中六七,一樣入到大學。但係中中學生英文係要追得辛苦D

我相信英中經jupus 升大學遠遠超過中中升大學, 中中都有人升到, 但係應該係好top 果一批。如果講自資果d學位, 大把中中都升到

kayi0556 發表於 14-6-26 17:29
我相信英中經jupus 升大學遠遠超過中中升大學, 中中都有人升到, 但係應該係好top 果一批。如果講自資果d ...
你好清醒,因為比例差好多,不會因為少數中中學生能升大學而否定事實!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我相信英中經jupus+升大學遠遠超過中中升大

原帖由 kayi0556 於 14-06-26 發表
我相信英中經jupus 升大學遠遠超過中中升大學, 中中都有人升到, 但係應該係好top 果一批。如果講自資果d ...
我嘗試依你嘅講法改為:
=====

我相信B1校經jupus 升大學遠遠超過B2/B3升大學, B2/B3都有人升到, 但係應該係好top 果一批。如果講自資果d學位, 大把B2/B3都升到

======
都講得啱吧!九成以上嘅英中都係B1,九成九嘅B2B3都係中中!

又試想想,如果教局容許所有B2B3學校轉做英中,唔知大家認為呢啲英中經jupus 升大學會唔會大大提升呢!

同意。除非是專業人仕,其實很多以英文爲母語的外國人,也有文法上的錯誤。即等同部份香港人或中國人寫中文,文法上也並非完全正確一樣。

引用:完全明白標準英文的重要性,但只覺得港人對

原帖由 Band5 於 14-06-21 發表
完全明白標準英文的重要性,但只覺得港人對英文過度嚴謹的要求,反而影響了英語的普及,學生戰戰兢兢的學英 ...
同意。除非是專業人仕,其實很多以英文爲母語的外國人,也有文法上的錯誤。即等同部份香港人或中國人寫中文,文法上也並非完全正確一樣。

qkhui 發表於 14-5-19 23:24
回覆 hanangah 的帖子

好開心見到你的回覆, 其實我仔今年9月才升中一, 因我地唔敢博抽BAND 1中學, 怕一陣 ...

其實好多英中,老師在堂上都會用中文教,因為令到學生易明,老師見到校長經過就用返英文.

一個學生讀唔讀到書,好多原因,學生有無用心,老師教的方法.

我無因為一班人讀英中升唔到大學就話英中同中中好定壞.

總之讀書要靠自己,靠一班好老師.

唔係決定間學校英中定中中,

祝你仔仔讀書順利,關關可以勇闖.

HI Hanangah,  謝謝你.
仔仔順利入了第一志願中中, 亦好好彩可入讀英文班. 希望仔仔努力讀書. 最重要讀得開心.
‹ 上一主題|下一主題