用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果in無間收=無書讀?
go

如果in無間收=無書讀? [複製鏈接]

雖然重未開始面試,但真系好擔心,因為仔仔系細B,又吾系識講好多野,可能讀n班就差吾多,我都預左到時面試距系周圍走,同埋只講BB話,好擔心仔仔無書讀!

0    0    0    0

不會啦,15-16 改了遊戲方法,少咗一人hold 幾個位,而且到面試仲有幾個月,小朋友變化好大~~如果想訓練下就去多D 公園,上playgroup 都好有幫助

JasmineSiu    發表於 14-5-16 13:28

回覆:stephaniechu 的帖子

仲有半年至面試,仍有時間為小朋友做準備。上下pg ,去下公園,發掘小朋友的優點和興趣,多啲帶小朋友去不同類型的地方,增廣見聞,參加學校的開放日,俾小朋友知道幼稚園是怎樣的。

我覺得了解小朋友的性格和長處很重要,尤其說話能力較弱和慢熱的小朋友,在group interview時很蝕底。有啲學校會叫家長填問卷,有些是即時填的,準備功夫做得好,才能突顯小朋友的優點。

回覆:alanyeungsl2011 的帖子

都日日帶距去公園玩啦,又不停教距講野,但系距就系吾跟人講,自己就不停講BB話!非常好動,坐吾定!D能量好似釋放吾完咁,我都好鐘意距咁活潑,但就系吾聽指揮咯!:;pppp:

引用:都日日帶距去公園玩啦,又不停教距講野,但

引用:Quote:原帖由+stephaniechu+於+14-05-16+發

原帖由 水末 於 14-05-16 發表
不用担心哦、小孩子需要积累时间的、你不要心急同逼他讲话、只要尽量跟他不停讲就好了、有回应便鼓励下、没 ...
我仔都係咁,佢係突然有日開始唔講bb話咁同人講野,呢樣野真係迫唔黎,亦唔應該迫

回覆:水末 的帖子

嗯,多謝你鼓勵!

回覆:vincentchun 的帖子

其實對我個人黎講,距早講或者遲講野都無問題,只要距健健康康開開心心我就好開心!我只系擔心無學校收搞到無書讀!

‹ 上一主題|下一主題