用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無遲1年先讀K1架?
樓主: stephaniechu
go

請問有無遲1年先讀K1架? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tantanmama+於+14-05-21+發表

原帖由 funghon 於 14-05-21 發表
我是細b父母,就算佢而家識既野吾夠人多,我都完全冇諗過做超大b,因為只係短暫。我當年都係細b,咪又可以大 ...
我都係細b父母。當然同我地個年代係唔同左啦,社會變人唯有跟住變!我女又係成舊飯。。我就唔可以好似你禁豁達,我好怕佢無書讀,亦好怕佢入讀差既學校!我都好徬徨,都唔知今年面試點算

ozoz 發表於 14-7-24 20:41
有聽過有1-2間小學eg 英華 唔收p1 repeat,目的係怕家長過份谷,暫時無聽過唔收超大b或者repeat k3。

...
呢D 唔係我虛構出黎. 係D升學天書講的 .

MrBeast 發表於 14-7-24 18:29
直g要跟edb 指引,只要是適齡,大細B無關係,最主要是面試表現

對, 佢地係收適齡兒童,假設係2012年1月1日至2012年12月31日的小朋友都有機會INTERVIEW.
而超大B 係講緊係之前嗰年, 即2011年9月1日至2011年12月31日的超大B. 佢地已經係"超齡"兒童唔比INTERVIEW.

我女係11年11月b, 今年9月入k1, 但會考慮再報龍校下年k1, 希望可以避開小學再爭既情況, 舊年報幼稚園已好慘烈, 怕怕了

kaman710 發表於 14-7-25 11:09
對, 佢地係收適齡兒童,假設係2012年1月1日至2012年12月31日的小朋友都有機會INTERVIEW.
而超大B 係講緊係 ...
不知你可否告知那小學有這age requirement.  edb 通常是這樣(copied from yw 2015-16);

a.2015年九月入學時年滿五歲八個月(即2009年12月31日前出生)
b.本港居民
c.從未入讀小學

而自行階段適齡的10 分:
Applicant of the right age (5 years 8 months to 7 years old)

ie, inc 你所講的超大B

居我所知有小部份kg是不收9月出生的大B(10月後ok),但小學我真沒聽聞過, 就算有我想信不會多.  on the other hand, 亦有小部份kg 是不收細B.

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-7-24+18:29+直g要

原帖由 kaman710 於 14-07-25 發表
而超大B 係講緊係 ...
我大女升小一,interview 咗一大輪,情況並非你睇見d天書咁講,我女報咁多間全部接受超大9月至第二年全年出生小朋友申請。如果大家有懷疑,同心儀學校確定下先啦。

回覆:大白兔糖 的帖子

你女女有冇讀n班?

引用:Quote:Potato001+發表於+14-5-21+08:59+如

原帖由 kaman710 於 14-05-21 發表
要留意返, 有些直資同私小係唔收"超大b"的.
請問那些不收?謝謝

littlebeany 發表於 14-7-27 13:07
請問那些不收?謝謝

請看POST 14,thanks.

我個仔都係11月細B, 我選擇了在屋邨幼稚園讀K1, 面試時真係咩都唔答老師架, 第二年再考龍校, 收咗佢, 就轉去龍校再讀K1, 因為唔想爭小學
‹ 上一主題|下一主題