用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4) ...
樓主: Moneyy太
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+pigmcmug+於+14-11-11+發表我

原帖由 Feimum 於 14-11-13 發表
我認為3yr 可開始EFL 7A當認字班好好。但上到4A 開始多writing , 建議轉ERP, 再一直讀上去。D英文vocab 一 ...
謝謝你的回覆,對公文中文有何意見?

回覆:pigmcmug 的帖子

其實、如果家長有心机,亦可用二手教材在家自學,我set已送給朋友、效果亦可。去教室就可以学埋規距及養成每日正正經經做功課。

引用:Quote:原帖由+Feimum+於+14-11-13+發表我認

原帖由 pigmcmug 於 14-11-14 發表
謝謝你的回覆,對公文中文有何意見?
公文中文我仔仔4yr多才start. 公文中低IeveI的教材似學普通話。

引用:Quote:原帖由+pigmcmug+於+14-11-14+發表謝

原帖由 Feimum 於 14-11-14 發表
公文中文我仔仔4yr多才start. 公文中低IeveI的教材似學普通話。
公文中文對小朋友作用大嗎?

回覆 Feimum 的帖子

ERP真係多閱讀,生字都會自然學得多

回覆 pigmcmug 的帖子

PIGMCMUG媽媽唔好意思,岩岩同成家人去左旅行,遲左覆你。你想問關於咩呀?

回覆 lingmama2008 的帖子

should be native:)should be pronounced by NET(i guested he's teacher) and being used by whole world
so should not be a local people who recorded the CD.

Feimum 發表於 14-11-14 19:35
其實、如果家長有心机,亦可用二手教材在家自學,我set已送給朋友、效果亦可。去教室就可以学埋規距及養成 ...
都係架,係屋企小朋友真係好難學到自學,出去先學到

引用:Quote:Feimum+發表於+14-11-14+19:35+其實

原帖由 Moneyy太 於 14-12-01 發表
都係架,係屋企小朋友真係好難學到自學,出去先學到
我都有買2手,不過自己跟系有困難

回覆:Moneyy太 的帖子

想請教,我女學過1個月英文,每天只做5份功課,每份聽一次,但她不太吸收,好快忘記,返左一個月,功課已做了一大堆,但好似無咩學到,是否出了什麼問題? 謝謝!

回覆 pigmcmug 的帖子

係架,始終人地係一套系統。你學到知識,未必學到技巧所以就要試下上堂。
不過都有好多家長覺得成日做工作紙無用,
但你出面搵大學生補習,又叫佢地一個月要做一本練習。
又真係唔太明佢地諗咩

adallfad 發表於 14-12-5 13:37
想請教,我女學過1個月英文,每天只做5份功課,每份聽一次,但她不太吸收,好快忘記,返左一個月,功課已做 ...
請問小朋友係讀緊幾多年班同埋幾多歲:)同埋都要諗下點先學到野?

以我大仔個經驗,佢由細開始學,開頭你都會覺得好似唔太見到成效,
但當慢慢佢去到小學我就見到佢unseen dictation個d係比同班既同學好。
或者你可以從導師出發,問下導師囡囡上堂情況,
自己都可以睇下囡囡本公文手冊睇下囡囡個進度如何。
而你都可以同囡囡溝通多D,覺得上公文點樣,互勉之。

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下

我囝囝都學緊公文英文,本人又想比佢學英文拼音,但公文老師話不健意學,請問大家意見如何

引用:我囝囝都學緊公文英文,本人又想比佢學英文

原帖由 kamancheng 於 15-01-20 發表
我囝囝都學緊公文英文,本人又想比佢學英文拼音,但公文老師話不健意學,請問大家意見如何

...
我估那導師应该不是不建議學,而是認為不需要學吧。我也認為不需要,不过你想佢学拼音也無不可,反正一定不會是壞事

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4)

請問大家灣仔間公文好唔好?

回覆:longlokma 的帖子

點解唔需要的?拼音可以幫助串字同發音不是好D嗎?

‹ 上一主題|下一主題