用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你夠竟想我點先合你意
樓主: maylmm
go

你夠竟想我點先合你意   [複製鏈接]

skkeung 發表於 14-5-23 13:38
三醒吾身!
咪醒左囉! 呀!還有, 你是對的! OK!?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

引用:Quote:skkeung+發表於+14-5-23+13:38+三醒

原帖由 Zen 於 14-05-23 發表
咪醒左囉! 呀!還有, 你是對的! OK!?
多謝!

annie40 發表於 14-5-23 12:53
回覆 skkeung 的帖子

高人, 肯定你个仔十一岁以下, 你都唔知我地讲紧物东东?

我唯有祝佢d仔仔女女, 上咗中學都聽教聽話啦

回覆 maylmm 的帖子

Mission Impossible!  

Unless you have no child, unless you have no feeling, unless you are blind inside and outside..........
unless your environment , desire and mindset never change...........so everything is possible and impossible.

a_mum2009 發表於 14-5-23 12:27
我同你一樣, 轉個頭又傾一餐, 心情唔好佢死緊
我仔好鍾意彈結他, 我成日扮小fans 叫佢彈比我聽, 佢又好受

我又係咁响facebook最多like佢d同學,其他就睇吾到睇吾到我仔話要學打鼓,因佢暑假學完幾堂佢好like,我咪叫佢自己安排所有嘢,我只負責俾錢。
除咗佢測考期近時,同埋我週期近,大家會失常發脾氣之外,其餘時間同佢都有計傾

由DAY1 開始我便提醒朋友 '不要' 把太多自由給年幼子女!
風箏線是要慢慢放的, 要不斷與他們磨的!
智能手機不是必須的. 我認識的小六全級第一的學生是沒有智能手機的.

(後加):
不是認為一招可以教好所有小朋友. 只是, 實在見得太多父母一開始放得太鬆, 收唔返啫!
若您有信心小朋友定力夠, 咁咪ok. 都係各師各法啫. 不喜勿插!

黃巴士  同意樓上講.  撇開他/她們沉迷玩手機, 當中的功課資訊交流都幾有用.  發表於 14-5-26 11:55
bb_2001  避得過小六,避得過中一嗎? 手機在同學間的支援和學習上有實際用處。怎樣才叫慢慢放? 重點在哪?  發表於 14-5-25 20:48
黃巴士  自小”勒緊”孩子就可以避免反叛期的衝突?  發表於 14-5-25 16:02

每個人都有自己的個性,沒有一套方法適用於全人類。專家/權威人士難道不會失敗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bb_2001 講得啱, 我女小六時, 跟本不需用手機, 但中一在同學間的支援和學習上有實際用處, 尤其是做project及校隊活動, whatsapp係成組同學溝通必要工具

Jackieson    發表於 14-5-27 13:33

仲有是默書,QUIZ, EXAM時, 漏了帶默書紙, NOTES, 書本回家溫, 叫同學仗義相相助WHAT APPS返俾佢地.  S.1怕做漏功課, 都互相提點.

樓主.其實妳有冇想過.囡囡都想同妳說同樣的說話.

媽媽:妳夠竟想我點先合妳意.  (不喜請諒)

如果孩子唔係悔氣說話去問, 我會誠心的答他/她: 父母要求不高不低, 只希望他/她不超越父母的底線.  
生個仔女出來, 都是因為愛他/她們, 跟她/他們融洽相處, 互相關心, 而希望仔女又可長大後安然生活.  有良好德行 (不須十全十美) 至於其理想及成就, 有當然好, 沒有的, 只要盡力過都可以.

Jackieson  我都係  德行  行先!  發表於 14-5-27 13:35

回覆 黃巴士 的帖子

好感動, 你令我眼濕濕...

但我有時也很矛盾.

大細仔是同時有智能手機, 大仔中四才有, 對手機在功課的倚賴沒細佬的大, 他只用作打機和facebook, 中一到中三時功課亂到爆, 時常扣操行分, 罰留堂, 到現在run 到一套自理方法, 中四時反倒有改善.

但細佬太倚賴其他同學的幫手, 結果是小學時小心整齊全沒有了. 他也是亂到爆, 分別是可以靠手機補到煱...

那麼, 手機是幫到他, 還是延遲他的成長?

王家爸爸  科技是雙刃劍,用得好是好幫手,用得不好變成倚賴。  發表於 14-5-27 16:18

肯每天打電話給你,其實都唔算反叛.

黃巴士    發表於 14-5-27 12:14

Happy2001 發表於 14-5-27 10:08

肯每天打電話給你,其實都唔算反叛.

其實囡囡已經進入咗反叛期, 雖然關係唔係差, 但最近一兩年就大不如前, 所以趁住囡囡仲可以同我哋溝通, 就多d同佢傾, 但發覺最近幾個月, 佢開始機不離手, 又要求退出課外活動, 對父母o既建議, 就算係出於關心都會反對, 好似早兩日佢開始傷風, 叫佢不如先食藥, 以免病情會變得嚴重, 佢話唔駛, 尋日見佢嚴重咗d, 再叫佢食, 佢又唔聽, 汲取其他 jm 經驗, 為免影響關係同俾佢覺得我囉唆, 我就由得佢.

黃巴士  似乎是任性, 多於反叛.  發表於 14-5-27 12:15

黃巴士  似乎是任性, 多於反叛。

只不過他們成日想向我地證明:得啦!我自己知自己事,我自己搞得點啦~~~禁o者。

唔緊要啦樓主,俾她們撞下板啦~~我女都喺因夜瞓,令自己抵抗力差病了。我咪輕輕提她早d瞓,唔喺考試期間病就唔好,禁囉~

我睇到美國既校園搶擊案,就會諗:要珍惜眼前人啊~總之仔女健康開心四四正正就唔好為d小事嘈。

黃巴士  我都係會採取"是但/由得佢"......  發表於 14-5-27 13:37

maylmm 發表於 14-5-22 12:35
如果係咁, 我都會體諒佢, 但我相信佢哋係會選擇性控制倒, 例如响老師, 同學, 朋友面前, 但响父母同家人面 ...
我老公話, 就係因為佢哋响老師、同學、朋友面前扮乖扮好, 所以扮得好攰, 番到屋企至會發洩, 因為响屋企最有安全感, 點放肆我地都係咁錫佢哋。

回覆:little_yolky 的帖子

you are half right. some cases are just the opposite--for example--me.
teenagers tend to make friends with student in class, so did one or more things that wasn't in their 'style' of parents' mind. so they--or we--try to cut the chain between parents and school life. JUST THE FREAKING SAME AS ME.

黃巴士  朋友囝囝青春期在父母面前是乖乖仔, 守禮, 循規蹈矩, 在外面及朋友面前就是另一個行為及模樣.  發表於 14-5-29 10:15

女兒最近超喜歡畫動漫人物, 這幾星期每天都花三, 四小時在這方面, 近日她連功課也不做, 勸告亦冇效, 本想cut她手機的wifi, 因她每天需上網找圖, 但又恐怕她會有很大反應, 若你們是我, 真的以她身心健康為重, 隻眼開隻眼閉嗎, 還是會阻止她或由她在這方面興趣發展呢? (考試將近跟她講過條件, 她也不聽, 真的不知怎麼辦)

黃巴士  你囡不LIKE此中學嗎??  發表於 14-6-3 11:33
黃巴士  有無同班主任講吓, 聽吓佢COMMENT??  發表於 14-6-3 11:31

回覆黃巴士

我之前都問過佢係唔係唔鐘意間學校, 佢話唔係.   
‹ 上一主題|下一主題