用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你夠竟想我點先合你意
樓主: maylmm
go

你夠竟想我點先合你意   [複製鏈接]

跟妈妈吵, 她们亦是非常不开心的. 提醒孩子时要子审视自己的态度  發表於 9 分鐘前
******************************************************************************************明白!

odelia_ho 發表於 14-5-22 12:03
回覆 黃巴士 的帖子

咁你又要體諒吓佢地,腦分泌唔係佢地自己控制倒呀

如果係咁, 我都會體諒佢, 但我相信佢哋係會選擇性控制倒, 例如响老師, 同學, 朋友面前, 但响父母同家人面前就控制唔倒囉mouth:" />

黃巴士  朋友仔都係咁.  同朋友及同學可以好溫柔:D!!  發表於 14-5-22 12:48

回覆 maylmm 的帖子

哈哈!因為你唔係佢嘅同類,冇免疫能力。

引用:呀女F2+今年發作,+眼見大考成日只玩住部手

原帖由 Hanayori 於 14-05-17 發表
呀女F2 今年發作, 眼見大考成日只玩住部手机,講到口臭都未肯開始溫書,火滾鬧咗幾句,居然3日互不溝通!  ...
同我女一樣!

我老公就叫我唔好做黑白天鵝,考完試睇下成績點先,係佢聽唔入耳既情況下話佢棧傷感情。人生係佢既,要比佢自己承擔。我老公就好睇得開,我就好心煩,又擔心,唉………

YuYuMother 發表於 14-5-22 15:14
同我女一樣!

我老公就叫我唔好做黑白天鵝,考完試睇下成績點先,係佢聽唔入耳既情況下話佢棧傷感情。人生 ...

哩D就係做人爸爸同媽媽o既分別, 通常都係亞媽緊張d仔女, 亞爸成日都睇唔倒又唔會出聲

引用:+本帖最後由+maylmm+於+14-5-22+14:43+編輯

原帖由 maylmm 於 14-05-22 發表
我又覺得佢地係屋企唔係控制唔到,而係唔控制啫。始終屋企係佢地既安全地帶,就算有情緒或失控,家人都會體諒。

一日流流長,係學校同朋友面前要控制住,返到屋企當然想放鬆一下啦,唔想講野我都會理解既,但真係唔可以太過份無禮貌。

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-5-22+15:14+同

原帖由 maylmm 於 14-05-22 發表
哩D就係做人爸爸同媽媽o既分別, 通常都係亞媽緊張d仔女, 亞爸成日都睇唔倒又唔會出聲 ...
我老公有出聲架,不過係一句起兩句止。佢話聽得入耳的話,一兩句已夠,聽唔入耳既,講幾多都無用。激死我。

回覆:YuYuMother 的帖子

咁「鵝」得多,真係連自己都覺得自己煩,所以我都唔多理佢(我女都是F2),少D管佢。反而爸爸有時會嫌佢態度唔好,開聲話佢。

引用:回覆+黃巴士+的帖子 咁你又要體諒吓佢地,

原帖由 odelia_ho 於 14-05-22 發表
回覆 黃巴士 的帖子

咁你又要體諒吓佢地,腦分泌唔係佢地自己控制倒呀
想問下我地青少年時期係咪都咁令人討厭?經常失控?點解時代進步了,人卻退步了?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我覺得是進步了,獨立思考多了,看到父母的不足,對事物的正與反,抱有懷疑!

Jackieson  好有同感!  發表於 14-5-27 11:32
黃巴士  AGREED!!  孩子有時在"心裡"想, 如果我是你, 我會如何, 如何, 怎樣, 怎樣.........  發表於 14-5-23 08:01

引用:我覺得是進步了,獨立思考多了,看到父母的

原帖由 annie40 於 14-05-22 發表
我覺得是進步了,獨立思考多了,看到父母的不足,對事物的正與反,抱有懷疑! ...
那為何不懂思考自己的不足與對錯,不懂自我控制?難道我們青少年時沒有受荷爾蒙影響?

Zen 發表於 14-5-23 07:17
那為何不懂思考自己的不足與對錯,不懂自我控制?難道我們青少年時沒有受荷爾蒙影響?

...

沒有經歷及感想, 我們的孩子根本不覺得有"問題", 加上自我中心強烈(自以為是), 所以話極都唔聽. 完全覺得自己沒問題, 孩子又如何去反省及自制!!  發完脾氣安靜下來後, 好的孩子, 他/她們會發現自己的衝口而出或不顧後果的代價而後悔.  但卻又是屢次控制不了情緒.
直至長大了, 經歷深刻(跌到痛了, 失去的東西多了)後, 才會醒悟. 或者, 這就是青春時必經的階段及青春時的獨有(大灑)專利.
我們青少年時都有的, 只是當時沒現今社會先進,  現今父母思想及資訊發達了, 關注多了, 透明度都大了.
當年我們的父母或鄰居, 親戚/朋友, 又不是父母攞住隻拖鞋或衣架, 由街頭追出巷尾去打鬧仔女!!!!  但是現今, 我們為人父母不會這樣, 而是講求文明....... 最後, 我們現在又不是這樣好好的長大吧了!!!  
ANYWAY, 如其去抱怨, 不如去接納及學習體諒.  
有很多父母認為容忍孩子是令家長沒有尊嚴, 外人看上沒家教, 孩子給寵壞.....  但我看上去是父母的"大愛"表現.
平時家長多"著意"去表現出更愛錫或包容自己父母,老爺,99及長輩,  或更勝千言萬語, 可使他/她們領略更多.   
** 如上發UP風, 不喜不要插.**

maylmm  有你這個懂得體諒孩子的父母, 相信你的子女是多麼的幸福啊  發表於 14-6-5 15:32
annie40  真好  發表於 14-5-23 09:09

maylmm 發表於 14-5-22 12:35
如果係咁, 我都會體諒佢, 但我相信佢哋係會選擇性控制倒, 例如响老師, 同學, 朋友面前, 但响父母同家人面 ...

在最親的人面前, 最有安全感的懷內,  孩子毫不忌憚地去發脾氣, 去舒發出自己骨子裡的"魔鬼"性格.  有了盡情的伸張,  他/她們才可以重新自我審視自己的不是.  孩子往往要有發洩, 父母才可按著去引導及糾正.  
總好過過份的掩飾, 只怕孩子心裡收收埋埋分不到是非對錯.  
如果是少少脾氣, 家長可以忍吓.  或者我們以此為自我安慰的優越, 原來在孩子心中, 父母是最親暱及坦蕩的.
起碼每逢孩子的喜與憂, (可能暫時是"憂")孩子第1個便會諗起父母.
共勉之.

bb_2001  非常同意。  發表於 14-5-25 20:56
maylmm    發表於 14-5-23 16:00

從孩子的目光,我看到她對世情有其獨立的評估角度,令我又喜又憂,喜是她開始長大,父母的意見是父母的,不會盲從,憂的是怕自己的行為和心靈不檢,失卻尊重和信顂,彼此的心,愈走愈遠!

黃巴士  或者, 父母對"自己"及"孩子"都要存有"信心"及"堅持", 才不會擔心他/她們的心靈愈走愈遠. 共勉之.  發表於 14-5-23 09:54

oscarmama 發表於 14-5-17 08:45
我仔14歲,咪又係咁。前晚先俾老豆沒收手機,我就吾理佢係咪反叛期,我心情好就無乜問題,我心情吾好佢就死 ...
我同你一樣, 轉個頭又傾一餐, 心情唔好佢死緊
我仔好鍾意彈結他, 我成日扮小fans 叫佢彈比我聽, 佢又好受

有d 野知佢唔鍾意聽, 就免問免話, facebook 見到佢同學有d 咩千其唔好問, 佢會好反感, like
d 咩, comment on 咩都當睇唔到, 出聲盞佢想remove

so far 唔講讀書, 我同我仔關係尚可

引用:Quote:原帖由+annie40+於+14-05-22+發表我

原帖由 Zen 於 14-05-23 發表

...
小朋友由自己教養出來,小朋友的行為是大人的影子!應先批評自己!

mm168mm  小朋友的性格是天生的,我父母係我一出世已經粗口爛舌,又唔睇我e十講粗口.  發表於 14-5-29 06:26

回覆 skkeung 的帖子

高人, 肯定你个仔十一岁以下, 你都唔知我地讲紧物东东?

迟早你就知啦!!!

skkeung 發表於 14-5-23 12:35
小朋友由自己教養出來,小朋友的行為是大人的影子!應先批評自己!
係! 父母的錯,社會的錯,兒女無錯

回覆 Zen 的帖子

算啦! 个个女人都觉得自己老公一定, 必然, 肯定, 永远不会包二奶, 或者moment weakness, 结果咪一样是最大大声的那位的丈夫走得最快啊!

Zen  你的比喻一流  發表於 14-5-23 13:48

引用:Quote:skkeung+發表於+14-5-23+12:35+小朋

原帖由 Zen 於 14-05-23 發表
係! 父母的錯,社會的錯,兒女無錯
三醒吾身!

‹ 上一主題|下一主題