用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學中學生怎樣溫好中文同數?
go

留學中學生怎樣溫好中文同數? [複製鏈接]

留學中學生怎樣溫中文同數,有介紹(回港時)?定自修?温好中文如回港工作可考政府工,多條用路.另數文字題較難掌握,有經驗家長指教.
   0    0    0    0

回覆 brother4 的帖子

我阿仔今年year10, 中文就無特別安排,佢都係剛過去快1年,基本中文水平應該無問題,數學佢就回港時找之前補習老師教佢唔識嘅!

brother4  補習幾錢一小時?  發表於 14-5-14 10:35

我朋友個仔係蘇格蘭...佢果邊有中文學校..佢一個星期去上一日堂...

另外我依幫仔仔係LONDON搵緊既中學..
我見有幾間有普通話外語堂的...

回覆 月希 的帖子

怕佢中文寫作差

brother4 發表於 14-5-14 10:37
回覆 月希 的帖子

怕佢中文寫作差
都係架...我朋友個仔係外國大的...中文真係差DD
係偶然佢地回港生活2年..想佢仔體會下HK(自己家鄉)生活...
果時我地先試...
咁之後佢KEEP住叫仔仔用中文寫用比我仔..
我仔寫英文信比佢仔...

但係我地果D..起碼都讀完小學先去..
中文程度好好多...KEEP住叫佢睇番D中文小說...
寫作我覺得問題不大...

brother4  thx,回港佢喜看小說,漫畫等  發表於 14-5-14 11:03

多看書,無論是小說也好及,訂閲中文報紙

Taimum 發表於 14-5-14 08:54

我阿仔今年year10, 中文就無特別安排,佢都係剛過去快1年,基本中文水平應該無問題 ...
$140/1hour

brother4  thx  發表於 14-5-14 21:08
‹ 上一主題|下一主題