用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014香港中學/小學 50位排名榜
樓主: little_kid
go

2014香港中學/小學 50位排名榜 [複製鏈接]

20年前鄧顯form 6理科要起碼22分先可讀到架, 當年已好勁

回覆:summato 的帖子

Sfa 係排 28

我只係唔明點解啲人淨係講鄧顯, 我有朋友係石硤尾區 - 銘賢, 上智一樣係22/3分以上都未必入得返中六, 一樣係100%入U率。講真呢類只係成績為主既學校唔少, 從來唔認為佢哋唔係好學校, 但討論緊點解好學校未必被稱為"神校" ---如果我無理解錯大家討論既爭論點。

名校親戚, depends你係邊間"名校", 我哋好似係講緊坊間講既"神校", "神校"以我所理解係主要講3間。冇錯地區校多數學生都冇資源, 但男女拔都有屋邨學生, 其中一項特異功能唔洗係有家底人士, 如果佢在地區名校可能成績好, 但入咗神校學校會有support, 指導你去認受性高既全港甚至誇國比賽, 指導你去考獎學金。

我哋呢度講緊既, 大既就係神校和名校的分別在於視野的不同, 機會的不同, 成績真係代表啲咩? 死讀廿年書比你考個HKU 1st Hon, 出到嚟係咪有足夠既生活知識和見識可以"見得人"?

上面話"有幾個親戚讀名校見到覺得好笑"既朋友, 有幸我哋圍內都有好幾名神校子女, 當你喺神校就會感受到學校既唔同, 同事沒有"有內涵有修養", 我諗係在乎你係做咩工, 你身邊既係咩"級數"的人...呢啲就係讀完書出嚟既世界, 唔係嗰10條8條A可以比到你既嘢。

‹ 上一主題|下一主題