用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中大指兒童戴 OK 鏡易患角膜炎
樓主: torunpoland
go

中大指兒童戴 OK 鏡易患角膜炎 [複製鏈接]

14.5.2014 經濟日報

理大反駁中大 說法誇張歪曲        

對於中大指「OK鏡」增兒童角膜嚴重感染風險,推廣「OK鏡」的理大視光學院直斥中大的說法歪曲事實,又反指中大擬試用的減近視藥水阿托品,已在英美停用。

中大眼科及視覺科學學系名譽臨床副教授楊樂旼回應稱,外國確有醫生處方此藥作非適應症用途(off-label use),以作矯視之用,而新加坡、台灣等亦有研究證明此藥對矯視有效。

指中大擬用藥水 英美停用

就中大稱近視童佩戴「OK鏡」增感染風險,嚴重更致角膜潰瘍,理大視光學院教授曹黃惠華反駁有關說法誇張及歪曲事實。她說,任何治療都有風險,就連阿托品都有問題,連英、美都已停用:「手術都有風險,阿托品都有問題,他們(中大)又不說﹗」

她稱,理大已向美國眼科雜誌發表兩篇關於「OK鏡」的研究,質疑中大指「OK鏡」的科學研究證據不足的說法。對於研究有否提及佩戴「OK鏡」的風險,她未有正面回應,指一般於晚間佩戴隱形眼鏡,感染風險的確會增加,當中又以軟性隱形眼鏡風險較高,但「OK鏡」屬於硬性鏡片,且有高透氧度。

稱10年為700童佩戴 無感染

她又斥,中大提出有嚴重感染的個案已是10多年前,惟「OK鏡」不論於鏡片及觀察角膜變化的儀器上,近10年已有改良,單是理大過去10多年已為逾700名兒童佩戴「OK鏡」,至今未有感染個案。

「好多時有問題都係父母疏忽,未有跟足視光師指引及覆診所致,但都有部分是視光師跟進不足,而出現問題。」曹黃惠華說。

中大醫學院眼科及視學科學系講座教授譚智勇表示,「OK鏡」為矯視工具,屬健康消費品,並不是醫療程序,現時本港沒有監管;但曹黃惠華認為,毋須就此作規管。

Mighty 發表於 14-5-14 10:51
係於OK LENS,HONGKONG STANDARD有NEE段、但係無MAAK人講、一定係理大没有中大的公信力?!

因為全港有幾多間有硏究院的大學,為什麽冇人做。全港只有視光師提供OK鏡服務,但全部視光師是理大教出來。咁理大做既研究,咪冇乜人有興趣睇,又冇乜media有興趣報導囉。

PolyU Vs CUHK
視光師 Vs 眼科醫生
大家都爭生意

sonkhl  醫療變成在商言商,唉為了生意。  發表於 14-5-14 22:40

Dr和公共醫療机構係唔會提供這報務,因為好多Dr覺得這是一個好愚蠢既方法。有D Dr喜歡用治本既方法atropine,但係又攪唔掂超高既副作用問题,又係儍既方法。

在這版我見唔到有post叫人用atropine既post,但就好多誤導人用了OK鏡可以減慢近視加深既post。小心兩種人:1)“疑似”繕稿,介绍你去那間那間,2)一小撮家長唔可以接受原來做錯了決定,死都要掙落去,唔可以接受做咗一D可能害了自己小朋友既嘢。

lawsonmoon 發表於 14-5-14 19:17
在這版我見唔到有post叫人用atropine既post,但就好多誤導人用了OK鏡可以減慢近視加深既post。小心兩種人:1 ...

第一點,疑似繕稿.冇錯,我都覺得疑似有人賣廣告.大家要小心.
第二點,"一小撮家長唔可以接受原來做錯了決定,死都要掙落去,唔可以接受做咗一D可能害了自己小朋友既嘢。"--真係唔知你點可能知道呢啲家長原來係"死都要掙落去".

王家爸爸  critical thinking   發表於 14-5-15 15:25

lawsonmoon 發表於 14-5-14 19:05
Dr和公共醫療机構係唔會提供這報務,因為好多Dr覺得這是一個好愚蠢既方法。有D Dr喜歡用治本既方法atropine, ...
其實, 篇報道有寫, 因為atropine有其副作用, 所以中大眼科正研究減少劑量以減輕副作用, 有效程度亦有約七成。

用atropine眼藥水因為會out foc同埋瞳孔放大, 最怕係長期入紫外光, 會白內障。所以用藥既小朋友最好睡前用, 同埋戶外運動戴太陽眼鏡。

不過, 依家咁多父母擔心小朋友近視深, 但成日响街見到俾小朋友坐車時/食飯時看iPack/手機/看書/做功課。見到小朋友面青青, 真係可能戶外活動太少, 操功課太多。

回覆:lawsonmoon 的帖子

我唔同意你嘅講法,全港有好多學童戴矯視鏡,出問題嘅只佔好少部份。好似我咁,大女初戴鏡,檢查得好密,頭嗰2年每3個月一小 check,每6個月一大 check,好穩陣!我絕對唔係 sell 人去幫襯理大,但喺視光師仔細嘅檢查&我悉心打理d鏡下,大女d近視控制得好好。上年我叫佢自己洗 con 浸 con,佢成日浸唔夠時間冇帶。我覺得佢13歲應該自己攪掂,但佢唔願意,決定唔再戴,所以轉戴普通 con。其實OK鏡係眼球發育階段戴最有效!

dichiu 發表於 14-5-15 11:54
我唔同意你嘅講法,全港有好多學童戴矯視鏡,出問題嘅只佔好少部份。好似我咁,大女初戴鏡,檢查得好密,頭 ...
你應該要知道雞蛋和吹氣泡泡表面點解係round shape而不是平的, 將天然round shape既角膜中間一部分壓平, 角膜上那些micro tear, micro scar和因變平導至的抗壓力下降,不是一時三刻會出現。如果用家是清楚0K鏡在減慢近视加深方面不會比眼鏡好,只在乎方便,,又知道風險,那是冇問題的,心甘命抵。我只針對提醒那些以為和給誤導OK鏡比眼鏡更能減慢近視加深既用家。對這些誤用既家長,小孩因而眼睛受損,那一宗都嫌多!希望你是目標清楚的一羣。
‹ 上一主題|下一主題