用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網家長入嚟傾下啦!
樓主: rickyhwc
go

62網家長入嚟傾下啦!   [複製鏈接]

引用:大家好!我今年9月要填小一入學,+見到大家的

原帖由 cc0402 於 14-06-09 發表
大家好!
我今年9月要填小一入學, 見到大家的留言都好擔心~
本身爸爸係柴天舊生, 有20分,
過來人,小小意見。荃舊生比宗教分多5分,所以你係有25分,如只有宗教分是20分。我係你,唔諗,自行一定係柴天,搏唔過。
寧願之後扣門。

如果唔係,你一係中你最愛的,一係就你最驚的,而且多數是你最驚的。我哋今年一半死哂,明年肯定過半數!

唔好諗住二線放第一就一定安全,現在荃灣都無一、二、三線之分了,係一線同死線之分唔係嚇你,情況真係咁。

今年裡,我所聽現的,到現在為止,一係1、2志願,一係三寶,還未聽過有3、4、5、6、7!除非你填三寶!三寶加埋的學位佔全區三分一,外借的都是葵青的死線學校,問你想遠的死線、還是近的死線?

所以直資、私校一定要考,除了揀啱唔啱自己細路讀之外,一定要考慮能否真能負擔得到果啲!

陳守仁、英華果堆當然可以去考,但老實講,上年幾千人去考,今年唔會少過上年?係咪一定考到?

所以保守啲,連啲無咁起眼的直資,都要留意了!

我覺得,係呢區填大抽獎,算了吧!所有學校都不要諗邊間第一抽到的機會大了,幾保守,都已經唔保守了,全是運氣,揀自己最想的放一、二吧,之後果啲你點填都一定係抽三寶或借位了!因為間間一樣都係全區人的一、二志願。

自行一定揀自己最高分果間。如想搏吓,你後悔的機會好大!

我上年上EK留意前年派位,還有抽到第三志願的,今年沒有了,可能再過多一兩年就只有第一志願同三寶了。所以…good luck!

lovechristy913 發表於 14-6-10 20:56
回覆 aaaiqc 的帖子

3寶其中之一~聖十架

想問有無話讀邊間幼稚園而有影響到架,PS希望你叩門成功

引用:Quote:原帖由+cc0402+於+14-06-09+發表大家

原帖由 ngpun 於 14-06-11 發表
過來人,小小意見。荃舊生比宗教分多5分,所以你係有25分,如只有宗教分是20分。我係你,唔諗,自行一定係 ...
Good,真係好理性的分析!

cat_0828 發表於 14-6-11 09:05
Good,真係好理性的分析!

舊生只係 20分, 舊生+宗教先有 25, 宗教學校只係舊生沒有大優勢。

ngpun  所以最高分是舊生首名子女, 有25分, 你可以睇自行份表格, 框得好清楚.  發表於 14-6-11 09:56
ngpun  唔係呀! 舊生10分, 宗教5分, 兩者只能二選, 不可共用, 所以如果係舊生, 又同宗教, 一係舊生10分, 你一係用宗教5分, 無得一齊用!  發表於 14-6-11 09:55

回覆:62網家長入嚟傾下啦!

有私小直資就搏一線,冇就揀二線!

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

回覆:ngpun 的帖子

對,這是很忠誠的分析,我幾位朋友都因此而搬走這區

08Baby08 發表於 14-6-11 09:18
有私小直資就搏一線,冇就揀二線!

石小 111 優先 in 叩門, 係值得參考既因素, 仲有留意住學校舉辦既活動, 有 d 學校參加過佢地 d 小一適應班, 叩門會有優勢

ngpun 發表於 14-6-11 00:55
過來人,小小意見。荃舊生比宗教分多5分,所以你係有25分,如只有宗教分是20分。我係你,唔諗,自行一定係 ...
以上都同意,只有一點,外借葵靑何澤都ok gar, 至少比孖寶好,不怕坐校車應該set它為保險線。

MAYANGUSPO  今年已冇何澤了...  發表於 14-6-11 13:20

cuccw 發表於 14-6-11 09:54
以上都同意,只有一點,外借葵靑何澤都ok gar, 至少比孖寶好,不怕坐校車應該set它為保險線。 ...

外借沒有何澤, 青衣計只有 黃士心, 呂明才, 荃商, 趙曾學

kpchg4 發表於 14-6-11 10:00
外借沒有何澤, 青衣計只有 黃士心, 呂明才, 荃商, 趙曾學

Oh, 那真是sorry

kpchg4 發表於 14-6-11 09:13
舊生只係 20分, 舊生+宗教先有 25, 宗教學校只係舊生沒有大優勢。

是對的.

cuccw 發表於 14-6-11 10:04
Oh, 那真是sorry

今年外借既有:

可信        7位
梨天        4位
主愛        4位
許大同  10位
信義        8位
李一諤  10位
林炳炎  10位
黃士心  20位
呂明才  18位
荃商      25位
趙曾學  22位

ngpun 發表於 14-6-11 10:07
大家要小心睇清楚自行份表的計分法, 我未填表前都以為是舊生+宗教先有 25分, 但其實係舊生10分, 宗教5分, ...

係舊生同首名不能重計, 宗教獨立分開

http://www.myschool.hk/p1calculator.php

ngpun  你啱!  發表於 14-6-11 10:35

回覆:62網家長入嚟傾下啦!

我今年小朋友入小一,可以分享小小體驗比大家.
我地唔算多證書,冇獎,冇公開比賽,冇上面試班.只係一位開心小朋友.我亦唔會為學校已去搬屋,亦唔想佢要每日浪費1-2小時車程出其他區番學. 休息時間係好重要. 大人6:00起身都想死,何況一位小學生.

11月第一round,我喺揀官小.有20分,唔入,只係waiting (*佢地waiting即係廢,因為冇人round 1唔霸住個位.學校亦唔會carry 個waiting list去到6月統一派位).
到6月派位,我亦只可以揀番官小,以1-1-1表誠意,方便叩門. 2)浸聯 3)基慧. 亦只填到15. 因為其他真係揀唔落.
荃灣上年派位入頭3自願68%. 今年66%.

柴天 - 唔錯.學校時間8:45先上堂. 識人讀得幾開心.
浸聯 - 最top.唔洗講.今年講明學校推薦信可慳番.
何傳耀 - 今年叩門位in頭70人. 所以早叩早著.
海官&官小 - 聽説官小較好.

Anyway,太多學校. 一般黎講,荃灣區小學質數平均,除3寶,其他都可以接受. 不過有幾間,如石小,思源,伍小,講明要誠意. 1-1-1先有優先 or 1-1-1 加參加埋咩講坐定活動先更加優先.

希望上面info有用. Good Luck.

Cassidy  唔好意思...請問係荃灣麗城官小定係海官? thanks  發表於 14-6-11 14:51

ngpun 發表於 14-6-11 00:55

想死遠D!

ngpun  但小朋友好慘啊! 每日辛苦的老遠晨早去返間死學校!!! 為什麼不近返啲, 等佢唔駛咁攰, 再考好啲成績, 插返間好學校?  發表於 14-6-11 10:28

hugger 發表於 14-6-11 10:15
我今年小朋友入小一,可以分享小小體驗比大家.
我地唔算多證書,冇獎,冇公開比賽,冇上面試班.只係一位開心小 ...
20分都入唔到官小真是可憐

MAYANGUSPO  未夠廿分都入唔到荃基可憐...  發表於 14-6-11 13:21

sunlong2011 發表於 14-6-11 08:54
想問有無話讀邊間幼稚園而有影響到架,PS希望你叩門成功
Nothing dealing with kindergarten!

cuccw 發表於 14-6-11 09:54
以上都同意,只有一點,外借葵靑何澤都ok gar, 至少比孖寶好,不怕坐校車應該set它為保險線。 ...

我上年填大抽獎份form時, 真係勤力到每間學校都睇得好仔細, 真係全部唔掂! 一間好的都無, 唯一勉強填得上的是"梨木樹天主教小學", 但沒有校車到我家, 超遠, 每日返學咁辛苦, 又唔係特別好, 為咩?

佛教又係林炳炎, 唔比林金殿, 差天拱地! 總之由填表一刻開始都想喊了!

cuccw  好媽媽  發表於 14-6-11 10:30

ngpun 發表於 14-6-11 10:24
我上年填大抽獎份form時, 真係勤力到每間學校都睇得好仔細, 真係全部唔掂! 一間好的都無, 唯一勉強填得上 ...
Exactly true.  I cannot add further comment anymore.  Very detailed and realistic advice!

ngpun 發表於 14-6-11 10:24
我上年填大抽獎份form時, 真係勤力到每間學校都睇得好仔細, 真係全部唔掂! 一間好的都無, 唯一勉強填得上 ...

最後派邊間? 叩到邊間?

ngpun  我係死屍之一, 中三寶! 叩了10 間, 區內外都有, 但都未有得in, 所以未叩到!  發表於 14-6-11 10:46
‹ 上一主題|下一主題