用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如DSE漏報入U,可點做?
樓主: brother4
go

如DSE漏報入U,可點做? [複製鏈接]

PCCW2319 發表於 14-5-13 18:19
如果只衰左中或英文其中1科,達唔到level 3, 再報重考DSE衰左嗰1科,就應該唔太難。 當然要其他科唔太低,而且 ...
小兒level 2 中文, 其他科ok, 足夠入8大, 班主任叫佢讀high dip, 只重考中文一科, 應該唔難, 但講係咁講, 我見到的人讀high dip/ asso 又重考的都冇個入返8大讀degree, 考入8大的都是專心重讀dse 的

sonkhl  當然專心重讀好的  發表於 14-5-15 10:47

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-5-13+18:19+如果

原帖由 小彬彬 於 14-05-13 發表
小兒level 2 中文, 其他科ok, 足夠入8大, 班主任叫佢讀high dip, 只重考中文一科, 應該唔難, 但講係咁講,  ...
咁如果只重考中文1科,係自修?定返全日制私校? 又或者係只返補習社d雞精班?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-5-13 23:37
咁如果只重考中文1科,係自修?定返全日制私校? 又或者係只返補習社d雞精班?

...
小兒返補習班, 佢重考三科, 中文, 通識和數

brother4 發表於 14-5-12 14:45
回覆 sonkhl 的帖子

講得好,佢真係....不如有藥食就好,食咗變聰明人或插入智能晶片變超人,最快 ...
搵Doramon!

brother4  佢不是小朋友,大孩子揾超級管家  發表於 14-5-14 08:50
Yanamami  都係叫叮噹親切d.  發表於 14-5-14 08:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

順帶問吓eAPP與副學士的關係?邊個有用先?
rongersisi

回覆 rongersisi 的帖子

E-APP 只是一個專上課程電子預先報名平台.

以下節錄自 E-APP website:
                                                                                                                                                                    E-APP是教育局設立的一站式網上電子報名系統,所有參加2014年香港中學文憑考試(文憑試)的考生均可使用E-APP預先申請「大學聯合招生辦法」(「聯招」)以外,經本地評審的專上課程。經E-APP申請課程,考生有機會在公開考試成績公布前獲得院校的有條件取錄/暫取錄資格。                                                                            

希望朋友孩子佢DSE考試最後一件快事,是英文oral試,看錯時間,佢父母見佢還有一小時開考,佢未行,考塲在山頂要乘mtr+再行半小時才到達,當佢知正確TIME,只好坐的士,最後俾佢考,但遲到,會否扣分就知道....

Ericmo  扣分都合理噃  發表於 14-6-4 11:16
ANChan59  可能會扣分!  發表於 14-5-16 22:34
sonkhl  正所謂鑊鑊新鮮鑊鑊金。  發表於 14-5-15 15:05
Yanamami  睇佢禁漫不經心个样,根本就唔想讀。同佢報到U又点,成曰唔上堂交功課,都未必畢到业。  發表於 14-5-15 14:05
Marco-ma  往後的日子仲多蝦碌呀....父母可以一直補獲補到幾時呢....  發表於 14-5-15 13:58

brother4 發表於 14-5-15 13:47
希望朋友孩子佢DSE考試最後一件快事,是英文oral試,看錯時間,佢父母見佢還有一小時開考,佢未行,考塲在山頂 ...

咁 hea,重比佢去外國,真係 dum  錢落鹹水海。不如同佢好好傾下先啦,佢成績點呢?咁樣的態度,成績應該都麻麻,咁去外國可以讀乜野學校?如果去讀野雞學校真係無謂,除非屋企好有實力,唔介意比佢去 fing  幾年錢。

Ericmo  認同  發表於 14-6-4 11:17
Yanamami    發表於 14-5-15 16:29
dis398  成績應該都麻麻麻麻  發表於 14-5-15 15:24
sonkhl  冇眼睇  發表於 14-5-15 15:05

brother4 發表於 14-5-15 13:47
希望朋友孩子佢DSE考試最後一件快事,是英文oral試,看錯時間,佢父母見佢還有一小時開考,佢未行,考塲在山頂 ...
真是笑料

我勸樓主一句, 不要多事了.

你朋友的孩子跟本是不會照顧自已 !
不要計先花了錢, 如果在外地有事 可能大大獲
你朋友重可能埋怨你....叫他去讀甚麼書.....
早前有隱青自殺......報道那個父親也说:"阿爸養你一世便是 "

Marco-ma  
勞氣事會長伴佢父母一世 ~
不過你講得啱, 父母錢倒哂都算, 第時個仔(十成九是仔) 有咩三長兩短怨你就真係無辜囉...  發表於 14-5-16 08:54

abcd0001 發表於 14-5-15 22:25
真是笑料
同意,不好做雞仔媒人!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 abcd0001 的帖子

我一向認為中國文字博大精深,個阿爸可能未明白"養育"兩個字,只做了"養"但漏咗做"育".所以我地家長要分清楚對孩子說: "我養到你甘大" 定 "我育到你甘大" 定 "我對你有養育之恩". 有錯勿怪

我養到你甘大,不如生舊差燒,定免費教育你讀了什麽?另自己忍唔到口,講了你唔聽,算盡了朋友義服,道理人人都知,但佢孩子唔聽唔之笛,其實可能佢父母表達上有問題,忠言逆耳或日蛾夜蛾...其實小孩不笨的 唔通要學名人何生,家道中落後才開竅,現隔離地方大亨,等我放長双眼,看佢四十歲前是什麼人.

sonkhl 發表於 14-5-16 13:09

我一向認為中國文字博大精深,個阿爸可能未明白"養育"兩個字,只做了"養"但漏咗做"育" ...
有道理!
養而不育,家長之過。

sonkhl 發表於 14-5-16 13:09

我一向認為中國文字博大精深,個阿爸可能未明白"養育"兩個字,只做了"養"但漏咗做"育" ...
又學吓你,"三字經"

養不教,父之過,  教不嚴,師之惰。

brother4  仔女有乜差池就喺阿媽唔掂當。  發表於 14-5-16 17:48
Yanamami  Eeee....而家d老豆唔喺乜都卸曬落阿媽度咩?仔女有乜差池就喺阿媽唔掂當。  發表於 14-5-16 17:47

Yanamami  Eeee....而家d老豆唔喺乜都卸曬落阿媽度咩?仔女有乜差池就喺阿媽唔掂當。  發表於 2 分鐘前

男人不是個個無承擔,無腰骨!

我只是拋書包,係識幾句,無考慮性別!

Yanamami  Typo:老師唔敢嚴。  發表於 14-5-16 18:01
Yanamami  我駁嘴o者~~講真而家d老師都要感“嚴”,怕曬d家長。  發表於 14-5-16 18:00

老師怕咗的家長!!  因為唔係"直昇機"甘簡單,  原來前面重有三個字"阿帕奇"

Ericmo    發表於 14-6-4 11:20

引用:老師怕咗的家長!!++因為唔係"直昇機"甘簡單

原帖由 sonkhl 於 14-05-16 發表
老師怕咗的家長!!  因為唔係"直昇機"甘簡單,  原來前面重有三個字"阿帕奇"
真是武裝直升機

‹ 上一主題|下一主題