用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 6歲開始睇私家食strattera,政府一直堅持不開藥 ...
樓主: sky-kowloon
go

[過動] 6歲開始睇私家食strattera,政府一直堅持不開藥 [複製鏈接]

回覆:6歲開始睇私家食strattera,政府一直堅持不開藥

我仔要食35 mg(10+25 mg), 下星期可能轉到40mg。 他吃後脾氣有好轉, 起碼十次想發脾氣, 有八次控制到。功課和集中力差不多, 但明顯睡眠質素好咗。但最慘係成日無胃口, 吃了個多月輕了三磅。

請問你們小朋友在早上定晚上吃Strattera?
我囡調藥中,晚上由10mg加至18mg後好像不想睡,如改早上食又怕唔記得。
她的體重30kg應該邏要加至25mg+呢!

muimui5 發表於 15-1-15 09:23
請問你們小朋友在早上定晚上吃Strattera?
我囡調藥中,晚上由10mg加至18mg後好像不想睡,如改早上食又怕唔 ...
我仔原本早上8點食藥,但到下午5點左右覺得好疲倦要睡覺。醫生建議我們讓他改為下午服藥。我假設服藥後8小時左右是最渴睡的時候,調較到下午6點前服藥。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:muimui5 的帖子

我晚上8時食, 因食後個多小時開始眼瞓。另外因食後無胃口, 所以食完飯食。
昨日已加到40mg

Thanks. I will think about it.

可吾可以教我..私家去邊度睇..?一次睇幾錢..?我仔評估出左..係過度活躍同埋專注力不足..政府我都吾知要排幾耐...

除左睇醫生之外..同埋上小組..有d咩係可以幫到佢..

請問大家既小朋友是adhd 還是ad 便要吃藥? 我囡囡上堂悶, 便搗蛋, 又唔聽老師指令, 試過推chair, 老師捉住她,便發脾氣踏老師腳,  (6歲半). 學校介紹了何定邦醫生,.  社工朋友說, 見到精神科醫生,便要食藥, 真的嗎?

個人經驗,私家精神科醫生當你帶得個細路去睇就預咗俾佢食藥,如囡囡在家或放假時是有紋有路的話,在學校就可能是行為問題,可先試看心理學家。

我囝囝11歲, 由小一下學期尾食Concerta 27mg到e+差唔多5年, 有藥力既12小時內係好專心, 但一過左藥力就打回原形. 功課同活動多既時候, 過左藥力時間就好唔專注好難搞. 政府醫生曾經建議轉食Strattera可以24小時有效, 但要2-3星期後先見效, 仲要時間試藥調較分量. 因為呢兩年小五,六都緊張呈分升中, 唔想試因試藥影響學習同埋操行, 都唔敢試Strattera.

打算完左3月尾最後升中呈分試後, 試Strattera.

請問服食Strattera後既效果理想嗎? 要幾耐先有效? 試藥期間未有效力時點應付? 每粒幾錢?

謝謝!

回覆 IwanBB 的帖子

我囝囝轉Strattera要5個星期才有效,他在六月考試完才轉,政府醫生同時Concerta 好似2-3星期.

回覆 Ms.Mak 的帖子

Ms. Mak,

多謝回覆!

服食strattera後效果理想嗎? 初期需要見醫生調較藥量嗎? 有副作用嗎? 幾$粒?

謝謝!

囝囝超瘦所以轉藥,食10mg幾個月,開始長肉 .

請問你地睇緊邊個私家醫生呢?可否提供資料?

琴日去政府覆診, 轉左醫生, 無得跟之前果位醫生, 呢個新醫生唔建議strattera, 反而想加concerta份量由27mg到36mg, 囝囝屬於超細碼, 11.5歲140cm, 再加藥量怕佢身體負荷唔到, 但呢位新醫生話唔關體重事, 之前既私家醫生同政府醫生都好在意藥量同體重既比例, 而且都提議過strattera, 但呢位新醫生令我好迷茫.....最後同醫生講要問問老師先決定, 下次再回覆佢.....

Janet._. 發表於 15-3-2 19:40

我一年前有轉食過Strattera 25mg per day我醫生配比我要23蚊一粒
請問係咪私家醫生? 食左Strattera係咪24小時都穩定? 有副作用嗎? 你小朋友身體重多少? 謝謝!   

如果隱定,吾容易轉藥.
‹ 上一主題|下一主題