用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 低張力bb
go

低張力bb [複製鏈接]

bb兩個月大,出世已是低張力,排政府物理治療要五個幾月先有得睇,未照到咩原因,呢段時間可以點幫佢,佢頸仔和身體係好軟,同埋無咩力喊,一日訓好多個中,但訓夠就好精靈的,會好八卦和望住人笑,郁手郁腳,但訓喺度時郁得唔高,向外伸展咁,我可以點做幫倒佢,咁細個可以出去做物理治療嗎?謝謝大家

0    0    0    0

醫院裡嘅物理治療部人手非常短缺,唔似私家物理治療一對一,往往係一對幾,辛辛苦苦去到做一個鐘物理治療有可能個物理治療師得十幾分鐘時間過来跟進吓,其余時間係自由活動,而且果度的設備多数適合大少少嘅小朋友去使用,咁細嘅B出出入入醫院多對身體健康都有害啦,真係唔去做好過做。多啲吸收帮BB做運動嘅知識,自己係屋企都可以做到物理治療。此乃個人愚見,仅供参考。

回覆:miafan 的帖子

呢個月齡,多d比佢肚仔向下,趴係到,再用玩具引BB抬頭,已經係好大既運動量。

我仔1歲時條頸都係軟,唔識坐,搵私人物理治療師,都係強迫佢做運動,好多時都係喊足一粒鐘,反抗,唔鐘意人郁佢低張既腳仔,$1000一粒鐘,倒水咁比左半年。

到歲半排到政府醫院,可能又大左,明多左,雖然一粒鐘治療,一星期一節,只有10分鐘係治療師同佢檢查+做治療,其餘時間係自己玩復康器材,反而效果唔錯,到排到E位,更加好,一個月兩節(1節1小時)運動,一對一,治療師唔似醫咁dry,超多玩具,行跑步機又有卡通video睇,越來越進步。

其實發展無得急,運動可以幫助刺激發展,幾時開turbo,個個唔同。

回覆:miafan 的帖子

可以申請協康會,心橋,耀能的物理治療,排得黎差唔多

呢家咁細都係自己同佢按摩,練頸仔,引佢望左右

回覆:methy 的帖子

我個b右係頸好軟,佢唔中意人抱,中意自己喺床郁郁下,我試過轉身,佢郁唔倒但我會繼續慢慢試的,咁我係咪應該將佢頭仔轉向左或右定正面?同埋低張bb係咪喊都無咩力㗎?我個仔打針都係喊樣,謝謝

回覆:menu1102 的帖子

thx ar,我去左協康報pt了

回覆:小公主168 的帖子

謝謝留言,我都怕政府pt唔夠,所以我岩岩報左啲班學下點和佢上了

‹ 上一主題|下一主題