用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教仔太緊張 港媽屈到情緒病
go

教仔太緊張 港媽屈到情緒病

教仔太緊張 港媽屈到情緒病

https://hk.mobi.yahoo.com/story/?key=hk:data:story:6fa8510e-79a3-3cce-902c-90cb84d2ba11&site=news&ctg=featured

放鬆d、睇開d,係唯一出路。

望子成龍係人之常情,但吾通佢吾成,就吾配咗你仔女!?每個小朋友都有優點,需要父母稱讚和欣賞。

sonkhl  嘩,字字鏗鏘.  發表於 14-5-9 15:37

Jane1983 發表於 14-5-9 14:15
放鬆d、睇開d,係唯一出路。

望子成龍係人之常情,但吾通佢吾成,就吾配咗你仔女!?每個小朋友都有優點, ...

我記得前幾日, 同阿囡既對話中(之前唔記得講咩了), 阿囡問:媽咪, 係咪天生我才, 個個都叻架?

我就答:係呀, 天父做每個小朋友都有一項叻嘢, 不過唔會話俾爸爸媽媽知。
囡囡:點解唔講呀?
我:因為天父想爸爸媽媽自己搵出寶寶叻既嘢。
囡囡:如果爸爸媽媽搵唔到, 咁點算?
我:咁呀, 咁小朋友大個咗自己搵囉。

由阿囡出世果日, 我日日望女成鳳, 可惜佢太平凡了, 無乜嘢俾我炫耀。有家長話叩小一門時, 校長叫佢用一分鐘講下自己囡囡個優點, 咁如果換咗係我, 我又一定可以講阿囡唔止一分鐘既優點。各有前因莫羡人, 一定有好嘢既, 唔好鑽牛角尖。

囝囝mama    發表於 14-5-15 14:28
mushi06    發表於 14-5-15 07:44
Jane1983    發表於 14-5-14 20:56

回覆 little_yolky 的帖子

你好識講野,又易明,又有道理,又岩