用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 自己教定playgroup?
樓主: wingsbb
go

自己教定playgroup? [複製鏈接]

CeciliaShing 發表於 14-5-11 01:11
學到嘢架!基本上佢上完playgroup,再同佢返屋企溫習返之後佢會全部講返出嚟。但如果只係旨意曬playgroup, ...

好啦~!!
都同老公傾好, 比佢試下堂先~~

回覆:自己教定playgroup

而且可以了解下同齡小朋友的發展。去下冇壞,只係唔好去太多,攪到冇時間自己同小朋友玩,就ok

王家爸爸    發表於 14-5-28 17:19

等小朋友行得穩先上pg, 見多d人, 同其他小朋友玩, 又可以學坐定定聽老師講野, 學等候輪流玩... 家長可以睇下點教小朋友玩, 睇下同齡小朋友既進度. 一星期玩一堂都ok呀~

兩様冇抵觸喎,又去playgroup又自己教,最好!

王家爸爸    發表於 14-5-28 17:18

好多人上pg係因為小朋友社交問題,2公婆都出去做嘢,長期對住爺爺/嫲嫲/工人/公公/婆婆,怕佢哋唔識同其他人相處,咁既情況,pg係一個好選擇。不過如以學嘢為目的,請大家唔好以為返左pg一定叻過人,上完堂返到屋企唔練習下,等同浪費金錢同時間,父母自己教更能慳水慳力。

大家講得好岩~
係屋企自己都要教!!

回覆:自己教定playgroup?

我阿女8個月開始番playgroup,而家15個月,我睇到佢有好大進步。Playgroup入面最學到就係discipline:好似老師點名佢會舉手說「到!」、會點頭、做完手工會tidy up及推番埋張櫈、老師講故事時會乖乖坐低雙手放係膝頭哥、會說「謝謝」、「thank you」、「好」、「no」、「bye bye」等。我相信呢D自己都可以教到,但上堂老師教及見到同學做,佢會學得快D!

的確,呢啲自己教都得,毋須浪費金錢。

我覺得其實父母自己得閒可以教小朋友,又有時間約埋一堆BB同BB媽媽一齊玩,就唔駛上playgroup都得嘅,上playgroup主要想BB見識多D

回覆:SekBauBB 的帖子

我覺得上pg, 係父母去見識,唔係bb去見識,bb只係去玩。自己約朋友,小朋友年紀可能差很遠,居住地點又唔近,唔會經常約到。

上playgroup BB社交能力會好D,同D無上playgroup嘅小朋友比可能怕三保D同埋唔識同其他小朋友相處

回覆 Potato001 的帖子

其實BB上playgroup玩嘅時候係學緊野,同埋可能會學到sharing等等,我覺得比較緊要嘅係社交問題,好多BB唔識同其他人相處。如果自己約,就可以做到去playgroup嘅事,不過當然都要因應唔同父母情況,比如我身邊比較多朋友的BB都同齡,第時就可以考慮自己教定上playgroup

下星期日帶佢去試下堂, 睇下佢上成點啦! 我都想比佢同多D小朋友玩下!

引用:回覆+Potato001+的帖子 其實BB上playgroup

原帖由 SekBauBB 於 14-06-05 發表
回覆 Potato001 的帖子

其實BB上playgroup玩嘅時候係學緊野,同埋可能會學到sharing等等,我覺得比較緊要 ...
當年我係相約同年同月既小朋友一齊自組pg,雖然唔專業,但定期同一班小朋友相聚,見多左,大家好快熱身,小朋友之間互相學習,有時仲會同其他自組既pg換班人,間中同唔同既小朋友玩,keep到宜家4歲咁大都仲約出黎玩,我覺得比俾錢去玩既pg更好。大家如要自組pg資料,我可send俾大家,你哋可作為參考,再改良下自己個pg。

回覆 yeeyeey2k 的帖子

我見我身邊朋友都係自組playgroup,大人小朋友感情好好,小朋友又唔喊好開朗嘅性格,所以我都諗住第時如果時間許可,都會效法佢地
‹ 上一主題|下一主題