用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 5級樂理 問題, 有冇JM可以比意見?
樓主: 心雨
go

5級樂理 問題, 有冇JM可以比意見? [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

'細個上音樂堂果啲豆豉、高低音譜號、拍子等等既嘢'也是音樂理論的初階,幫助學生認識音樂的元素(包括音高和節奏)和記譜手法。鋼琴老師給妳孩子課後做的練習,應該也是樂理那類;不過使用based on ABRSM theory exam syllabus的workbooks,就更能掌握孩子現在學習到哪個階段和make sure 全面涵蓋grades 1-5 的knowledge and skills. 如果學校音樂課程真的教授了上述的闊度和深度,而且一直以來也讓學生真正吸收和有充足的作業去練習(包括錯處有認真地改正),當然花幾個星期做做past paper便可以去考!

回覆:5級樂理 問題, 有冇JM可以比意見?

音同拍子係基本一開頭就要識。
Grade 5 大致上要涉及到chord, keys, and intervals ... 呢啲係定要打好基礎就可以了。事實上,考樂理高分都唔等於明哂因為有方法去記同背;如果老師有教啲竅門!我有朋友學生五級考完,下堂問返佢考咗咩已經忘記得一乾二淨。
六級以上既aural係包括了五級樂理既知識,個啲一考完就忘記了,到齊級又係要重頭記過!速成法真係有用嘛?呢啲都係只求分數不求內容的學習!

回覆:5級樂理 問題, 有冇JM可以比意見?

我指到六級以上又係要重頭學過,浪費老師心機同時間再教一次。
即食文化也只是求分數的手法。

鋼琴老師無可能唔教樂理架喎, 我的學生個個未考五級已經識左好多,
樂理老師我都有介紹, 青苗有個阿sir超好, 無脾氣, 而又唔會令你覺得難!!

其實如果唔趕, 都無必要咁快考6級鋼琴, 打好個底先
‹ 上一主題|下一主題