用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返K1…屎片尿片都未介度
樓主: funghon
go

返K1…屎片尿片都未介度 [複製鏈接]

引用:9月返K1,但尿片屎片都未介度未識出聲講,懶

引用:9月返K1,但尿片屎片都未介度未識出聲講,懶

原帖由 funghon 於 14-05-07 發表
9月返K1,但尿片屎片都未介度未識出聲講,懶左就識除條褲俾我。返K1我會吾會俾miss鬧

...
我大侄女當時k1,全班得佢一個未介,老師1星期同佢家校合作攪掂咗。不過佢poopoo忍住反屋企著片先肯,後來到4歳幾有次病咗入院,姑娘笑佢,自此先甩到。

回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐,但出街就唔肯去街既廁所,我已經坐低埋vv畀佢睇,佢都唔肯坐低,有時𧨾到坐低都唔肯屙。喺屋企就話唔著片由得佢瀨啫,出街點可以四圍瀨?想問下戒左片既小朋友,最初出街係點做呢?依家呀囡出街著學習褲,著戒片褲有無用?

引用:我個仔都係,就嚟28個月都仲未戒到呀。我個

原帖由 bbmmhkhk 於 14-05-07 發表
我個仔都係,就嚟28個月都仲未戒到呀。我個仔仲要係擺明懶惰,唔願去廁所,好煩惱。

...
我果個32個月,又唔肯去,又晤講vv,唉……都唔知點介!

其實大家唔使太擔心,根據弗洛伊德,12個月至36個月是小童的肛門期,隨意便溺是很正常及有助性格發展完整。約於36個月前後戒到就最理想,太早或太遲都唔係咁好。

弗洛伊德的肛門期理論提及,太早學識戒片未必係好事,若父母的控制過早或過於嚴格,那麼孩子的人格將會向嚴格律己、謹小慎微、循規蹈矩、過於重視細節或過度愛整潔等方向發展,形成「肛門滯留型人格」(Anal retentiveness),這是情緒病「強迫症」的前期形態。

而如果父母控制過於鬆懈,那麼孩子將變得隨意馬虎,慷慨、放縱、生活秩序混亂、不拘小節等,形成「肛門排泄型人格」(Anal expulsiveness),相對較易學壞。

所以,36個月前後戒到片就於小朋友最有益,若三歲幾都未戒到,先擔心都未遲。

關於「肛門滯留型人格」及「肛門排泄型人格」的介紹可參考以下wiki。

http://en.wikipedia.org/wiki/Anal_retentive

http://en.wikipedia.org/wiki/Anal-expulsive

引用:我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐

原帖由 WinnieCatCat 於 14-05-08 發表
我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐,但出街就唔肯去街既廁所,我已經坐低埋vv畀佢睇,佢都唔肯坐低 ...
介片褲係佢瀨左尿,吾洗抺地,條褲吸度一督尿

我印象中小朋友返k1時同學仔個個已經戒哂片片,所以樓主真係要努力襯呢幾個月戒啦!

我囡囡現在33個月,在家已經介左日片好耐,但係出街就係唔肯vv,次次坐上廁所都話冇得疴,所以出街都係要穿學習褲。直到上個星期有幾日好熱,發覺著學習褲焗到個patpat 起粒粒,就鐵起心腸出街唔著片,跟住佢因為冇得賴落片,所以就肯響出面vv。而家試左成個星期,出街都冇賴過尿。
其實佢地唔係介唔倒,只係你幫佢著片,佢就依賴條片,所以大家試下恨心啲,唔好著片出街,帶多兩條褲旁身,希望大家好快會介到。

WinnieCatCat 發表於 14-5-8 01:08
我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐,但出街就唔肯去街既廁所,我已經坐低埋vv畀佢睇,佢都唔肯坐低 ...

咁你知唔知佢點解唔肯屙?? 係咪怕Dirty??

我個囡o個時係怕Dirty, 我就買左個可以摺o既厠板帶出街俾佢用,

另外每次佢成功, 我都會讚or獎佢!!

引用:我印象中小朋友返k1時同學仔個個已經戒哂片

原帖由 sunnygirl 於 14-05-08 發表
我印象中小朋友返k1時同學仔個個已經戒哂片片,所以樓主真係要努力襯呢幾個月戒啦!

...

引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+14-05-08+發

原帖由 funghon 於 14-05-08 發表
介片褲係佢瀨左尿,吾洗抺地,條褲吸度一督尿
我用D三層介片褲,要佢feel 到濕咗係pat pat 好唔舒服,但又唔會瀨落地要抹咁煩。

係呀!我就係想佢知道濕左會唔舒服,但又唔會喺術攪到一地都係。咁我買戒片褲試下了,唔該晒

小朋友無返PN呢?現今好多小朋友返PN就一早介到片... 坦白講出名d既K1幼稚園學生一定介左片...我無見過有同學帶片返學... 樓主呢幾個月一定要加油

引用:其實大家唔使太擔心,根據弗洛伊德,12個月

原帖由 lauwingtai 於 14-05-08 發表
其實大家唔使太擔心,根據弗洛伊德,12個月至36個月是小童的肛門期,隨意便溺是很正常及有助性格發展完整。 ...
多謝你既分享呀,弗洛伊德肛門期雖然聽過,但就唔知係咩,睇完真係無禁擔心囡囡仲未戒片呢個問題

我個女29個月都係未肯講,佢既問題係20~25分鐘痾一次尿,我真係遲左1分鐘,就瀨左。同佢去廁所忙到癲。佢飲好多水,不過都唔使咁密呀!

引用:係呀!我就係想佢知道濕左會唔舒服,但又唔

原帖由 WinnieCatCat 於 14-05-08 發表
係呀!我就係想佢知道濕左會唔舒服,但又唔會喺術攪到一地都係。咁我買戒片褲試下了,唔該晒

...
我就係用介片褲,佢瀨濕左,就自己除條褲俾我。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-05-08+發表

多謝你既分享呀,弗洛伊德肛門期雖然聽過,但就唔知係咩,睇完真係無禁擔心囡囡仲未戒片呢個問題

...
睇完係冇咁擔心 但d媽媽又話未見過著片返k1就算有都係得一個

我囝囝剛38個月,有番PN, 一直都介唔到。但復活節假期第一日我同佢講今日開始唔著片去街和午睡了,大個仔了。佢答我好。就係禁就介咗亦冇癩濕。假期後番學,我都好擔心,點知都冇癩濕,老師話係學校都成功叫vv,叻叻。我囝囝仲要成個鐘校車先番到學校。

我之前仲同老師講好,放假後出新招幫佢介,點知唔使了。我諗小朋友ready就會做到。信佢地。大家加油!

我自己的經驗系....佢地ready就會自己介到
我女差不多3歲先自己介到, 當然間唔時都會有小小懶.
順帶一提, 返n班老師都有幫手介.
要間唔時提佢地去toilet先得 ^^

引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+14-05-08+發

原帖由 funghon 於 14-05-08 發表
我就係用介片褲,佢瀨濕左,就自己除條褲俾我。
頑強。

‹ 上一主題|下一主題