用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會唔會每日同小朋友溫習呢?
樓主: 魚兒小寶貝
go

大家會唔會每日同小朋友溫習呢? [複製鏈接]

我返到屋企只係會同囡囡玩下, 睇下電視, 睇下故事書
關於温書, 我有請補習老師, 平時keep 住同佢温, 所以我唔會返到屋企再同佢温, 同佢玩下傾下計好過啦

真係睇小朋友嘅資質,記憶力好唔需要日日温,考前一星期巳足够主要係常識。冇記性加心散嘅日日温都效果麻麻。

回覆:978212 的帖子

我囡記性ok,但好心散。很難坐着多於十分鐘,不准她離位,她自己坐着發夢,自言自語,儍笑。我坐在對面又不停同我傾計,激死!!

魚兒小寶貝 發表於 14-5-6 20:38
請問大家會唔會每日同小朋友溫習呢? 有時間嗎? 有需要嗎?

只係我與小囡這三年來的小小經驗及體會, 不喜勿插 !.

小一:
食飯後, 每晚只用十數分鐘, 只是溫中文或英文默書(因為隔星期默), 其餘時間捉棋, 傾計, 睡前講故事. 考試前1-2星期才溫,

成績: 中文及英文默書 100 分, 但英文考試只是C(剛剛合格)及 D (不合格). 中文有A

母女關係: 非常甜蜜及良好.

小二:
食飯後, 每晚用大約 1至1.5小時做書局買的英文文法+英文閱讀補充練習+英文默書, 星期六下午用大約三小時溫英文, (內容同上) 因為幼稚園及小一英文底弱, 平日我無俾阿囡睇書,(因為我唔知亦唔識閱讀這方法,係小二下學期好後期才開始上EK先知閱讀對中文及英文語文嘅重要。)我用了小二整整一年時間去追回小二程度. 因為每日都溫, 都無分考試測驗溫習了.

成績: 中文及英文默書 100 分, 英文考試改善至 B, 但英文 listending & Oral 持續只有 C - D, 中文仍有A

母女關係: 尚好

小三(現在)
係 EK 睇到好多帖有關閱讀對中文及英文的重要, 我真係嘗試實踐, 每晚用大約 30 分鐘聽及睇英文 Audio 故事書, 之後要阿囡讀 Audio 故事書的幾段及每句翻譯中文. 每晚15-30分鐘寫作大約 30 - 50字的短英文. 考試及測驗前大約一個月才溫習書本及不斷重做學校工作紙

成績: 中文及英文默書 80-95分之間 (因為只是阿囡自己溫, 我沒有同佢溫了) 英文考試改善至 A 並入了精英組, 英文 listending & Oral 亦改善好多有 B, 中文仍有A

母女關係: 非常一般

我依家仍在摸索平衡學習與親子關係, 仍在苦海中浮沉

‹ 上一主題|下一主題