用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會唔會每日同小朋友溫習呢?
樓主: 魚兒小寶貝
go

大家會唔會每日同小朋友溫習呢? [複製鏈接]

王國會長

魚兒小寶貝 發表於 14-5-6 20:38
請問大家會唔會每日同小朋友溫習呢? 有時間嗎? 有需要嗎?
平日唔會同小朋友溫習, 只係到考試前才溫.
其實每日既功課已經係溫習, 如果做得掂未必需要再另外同小朋友溫習.

sonkhl  同意  發表於 14-5-8 15:08

回覆:大家會唔會每日同小朋友溫習呢

我沒有……平時佢覺得有需要同有時間,自己温。

魚兒小寶貝  嘩! 咁自律! 叻!  發表於 14-5-9 19:45

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

I will.  Even when I was a kid, teacher also said students needed to do revision every day.  Now, I will do revision with my kid around 30 mins to 45 mins almost every day, and then my kid will definitely has better life before the exam.  He can go to bed at around 8.45 pm whereas his classmates study till midnight.

我女P.2,對於上課內容好記得,我只看每天的功課,糾正她錯處,沒特別溫習。平時默書前一晚溫,測考早一星期溫,連練習都不給她做,其實答題技巧不足,所以來年會比D題目佢做。

會。不過平時補埋習返到家食埋飯又講訓覺。主要都係星期六日抽時間同佢溫一溫。

平日唔會同小朋友溫習, 因爲做功課都已經好忙, 而且仲要每日練樂器。  weekend 就會快溫一次。  

之前冇溫呀, 不過對上一次測驗平均分得8X, 所以決定大考前要開始溫吓啦....

回覆 tws2010 的帖子

仲可以8:45瞓,你同你小朋友都幾叻喎,屋企距離學校近嗎? 功課量如何? 咁星期六、日會溫習或做練習嗎? 其實點解唔一星期溫一次呢? 你認為相隔太久還是為了培養每日溫書既習慣呢? 謝謝!

住 得 近 學校,  其實 每晚keep 住 溫(include weekends),  效果 好好,   其實 都 不 是晚晚,  考 完 試 後before 另 一考  試 前,  集中 看 書, 考  試前 一 個 月 才晚晚溫, so far,  我 個 仔 都OK,  成 績 雖然不 是 最top,  但 都 見 得 人,  我 自 細 同 仔 仔 講  讀  書 是  他 的 責任,  正 如 返 工是我責任.   他 功 課  多ka,   但  他  算  做  得  快

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

我無溫。我比較著重睇書同俾時間佢自己玩下。而我女一聽溫書就無晒心機,所以都係考試前溫。

回覆:大家會唔會每日同小朋友溫習呢?

冇日日溫呀!
噢!晚晚溫,我會

唔會,返左全日學加做功課已經好疲累,放學做完哂野又再温足佢温習仲點會有心機(除了默書我仔會平日分開黎温),我只要求呀仔平日上堂要留心,自律做功課,有問題主動問,其實已經睇倒佢識唔識,平日餘下時間都係玩同睇書多,so far 佢成績亦唔錯,小三起測考佢都已經自己温。我覺得谷得太行未必係好事,小朋友好易失去學習動力同興趣,就算小學谷到,上到中學父母一放手就好易失守,所以培養良好學習態度先係最重要。

無架, 我嗰個日日一做完功課, 就係FREE PLAY同睇課外書時間架啦...

童年時, 玩對小朋友嚟講都好重要架, 返完成日學, 返到屋企做功課, 之後應該俾返D自由時間佢地抽離一吓.

洋蔥頭媽咪 發表於 14-5-11 01:25
唔會,返左全日學加做功課已經好疲累,放學做完哂野又再温足佢温習仲點會有心機(除了默書我仔會平日分開黎 ...
係呢,做完功課再溫書驚佢會冇心機,但又想佢養成溫習既習慣,我諗都係睇情況啦,可能我要佢針對弱項溫吧!

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-5-11+01:25+唔

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-05-12 發表
係呢,做完功課再溫書驚佢會冇心機,但又想佢養成溫習既習慣,我諗都係睇情況啦,可能我要佢針對弱項溫吧! ...
如果留心上堂又識做功課,我覺得無須要日日再重覆温,反而如果當天有唔識/唔明白地方,就須要花少許時間教番小朋友,不過如果那一科較習/底子較差,我會讚成專科補習,始終針對弱項黎教效果會較為理想。

我就做完功課,就溫一頁英文作業,即係功課老師改左薄,我就叫阿仔用張白紙做多一次出來, 一編中文閱讀理解,跟文章有D填充同MC做的,有時就做5頁數學補充,如下一天沒有默書,都是選其中兩樣做下,我叫係溫習啦

魚兒小寶貝  咁你小朋友會唔會嫌多抗拒? 仲有冇時間玩?  發表於 14-5-16 11:36

每日父母 補習。車輛轉。

我個仔有好多時間,
放學3點半同佢食野,跟住返上樓
睇電視,睇卡通片
跟住5時半做功課,佢平時O係學校都自己做左D,慢慢做埋都OK
跟住7時半食飯
食飯睇完孫悟空再做
再做一陣都做完就溫習

星期六日就成日溫習
6月要考試快到了才日日缺補充/再做多一次D作業
考完我就做完功課就算,同溫默書,沒有做其他了

回覆:大家會唔會每日同小朋友溫習呢?

唔會,功課日日都7-8樣。

小一、二,會叫佢默書前兩日温默書再幫佢默一次,小三佢自己温,最多週末問佢嗰個星期有冇默書,有就温20分鐘。

其他時間做完功課就玩,津校小學冇幾深(私校唔知),唔洗成日温。

考試前兩星期的週末就可以温習再做練習,阿仔keep到全級頭30名內,有時頭10名内,總之小四入到精英班我就滿意!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg
‹ 上一主題|下一主題