用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我是否害苦了仔仔及奶奶要晨早長途跨區去返兼收位? ...
go

我是否害苦了仔仔及奶奶要晨早長途跨區去返兼收位?

奶奶昨晚告訴我仔仔在訓練中心的同學都已派到粉嶺同區的兼收位。但我仔仔卻要由馬鞍山去到柯士甸。大家都是等了多久呢?都是同區嗎?轉介組現在看到的仍是今年大派位前的狀況。四月大派位后,如有人放棄,則五月有機會,如果我不是甘心急,則仔仔有機會五月時輪到別人放棄的同區位?

回覆:我是否害苦了仔仔及奶奶要晨早長途跨區去返兼收位?

決定左唔好往後望喇。人地粉嶺區個情況可能同你唔一樣呢,有時真係咁岩得咁橋。你都係想小朋友快啲接受訓練呢

其實除左地鐵,仲有無其他路線可選,坐巴士,,,出入車站行上行落都好花時間。

回覆:ccyu 的帖子

回覆 hv245 的帖子

后補位該不會給我,社工說因派到的是在我的志願選擇内,主流果間仍未放弃。坐地鐵去柯士甸已經是最便利。最想知道大概是要輪候多久?我又不想浪費一年的全日班學习。

引用:回覆+hv245+的帖子 后補位該不會給我,社

原帖由 ccyu 於 14-05-07 發表

后補位該不會給我,社工說因派到的是在我的志願選擇内,主流果間仍未放弃。坐地鐵去柯 ...
主流全日是否包容? 如放棄已派i位可否用舊號碼重排? 但以我所知係要重新排。問下社工接受左i位一邊讀一邊排近些的i位,但以我所知係唔得。 如真係太遠返唔到,只好返主流,如經濟許可,半日私人密集,半日主流。因當初選校就要實地考察是否適合,只排心儀,切勿因快得慢。

亞仔最主要是很易發脾氣躺地,訓练后本已沒再發生,但近來在家又會這样,在訓練中心則沒有。主流是下午半日。一間頗搶手既幼园,不敢坦白仔仔有自閉癥状,只是發展遲缓。家姐果閒面試三次都吾收他。

收他的幼園也沒跟他們講仔仔貨展慢

回覆:我是否害苦了仔仔及奶奶要晨早長途跨區去返兼收位?

關於發脾氣問題,我仔都會有,個人經驗係唔好比佢覺得佢發脾氣就可能得到佢所想的。 我仔係一輪輪,有時會郁啲就發;發一排發現沒有用就冇。可再大些又來,係需要好大耐性同堅持。比佢知真係唔可以咁做。 加油!

仔仔見曬區內十零間幼稚园,只有一间,仲要係吾错的幼園收他,仲要校長也來見過他,仲要仔仔咩都吾讲,亦幾乎咩都吾玩。上天俾甘多考驗我。其實幼園可以咩理由要小朋友退學?傷害他人或自己,影響別人學習?

引用:Quote:原帖由+ccyu+於+14-05-07+發表回覆+h

引用:仔仔見曬區內十零間幼稚园,只有一间,仲要

ccyu 發表於 14-5-7 10:59
仔仔見曬區內十零間幼稚园,只有一间,仲要係吾错的幼園收他,仲要校長也來見過他,仲要仔仔咩都吾讲,亦幾 ...
你睇我個post,勸退上我算過來人。 佢地可能唔會對個小朋友點,但家長會有好多說話聽。 又或者會其實上堂係唔理佢,比佢坐埋一邊度自己玩玩具。 所以某程度上係兼收會包容過普通學校。 當然唔係間間啦~

原來有教無類的教學目標不適用于這班小孩身上

引用:原來有教無類的教學目標不適用于這班小孩身

好學校大把后备,跟學校講清楚,不就等於叫學校收其他學生?吾講都仲有機會入讀?

引用:回覆+hv245+的帖子 好學校大把后备,跟學

排到位算幸運了...但小朋友大大下會扭計...如果車程太遠或吾方便要轉車就要想清楚...吾講大人先....小朋友日日來來往往天氣吾好時就比較煩....日日搭的士太昂貴(如果你負擔到都可以解決問題)....其次是如果小朋友有咩吾舒服就要留意...路程太遠...接走都要講緊成個鐘先到呢個最擔心...講返大人....接送者要每天來回4次....天氣吾好更要帶埋一大堆雨具....每日要準時接送....(如果可以輪流帶仔都可以解決問題)....最重要係小朋友為大前題----->6歲前黃金時間(如果呢個係最重要...咩都吾駛諗...再搵搵社工先....睇下幫吾幫到可以去另一間近少少既.....

本人有個特殊小朋友....自己一手一腳帶無人幫....最頭痛天氣吾好帶仔返學...每日來回4次....有時做義工家長要6次....都好困身....家務帶仔煮飯一腳踢...無任何人支援...

回覆 kashin 的帖子

致敬

大多數既爸爸只负責捐精,無脑,無心兼無能為力。