用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到底有冇D小學是happy school?
樓主: angel-papa
go

到底有冇D小學是happy school? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 14-5-7 08:47
我個仔讀津小都係呀!每天4、5樣功課,2測2考,內容都是教過的(除咗中文,中文考運用,平時喜歡閱讀的,唔 ...
請問係11網邊間?

a_for_apple 發表於 14-5-7 07:40
嶺南大學香港同學會小學,冇教快,廣教中,另有普通話科,中英默書可能兩,三星期先一次,但評估因為小塊上 ...
補充一下, 中英默大約一個月先一次, 仲要冇背默, 冇 UNSEEN, 課外活動唔一定要參加, 學校只有上限, 冇下限的. 功課平均每日-4 樣.

Teresa22  can you PM me as well ? Many thanks!  發表於 14-5-7 13:54

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-5-7+08:47+我個仔

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-05-07+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-05-07 發表
Pm咗你,不過,你搵11網其他小學應該仲輕鬆,因我那間出名較谷,你可問問其他家長了解一下。不過,我覺得至 ...
我都想知,可否pm我?謝謝!

angel-papa 發表於 14-5-6 01:00
講真,除了國際學校,仲有冇小學的教學是正常的,冇跳級教學,冇十幾樣功課做之餘,仲要有背默+課外活動的 ...

其實你努力啲爬下文, 都知道好多學校都無教快及狂谷的。千祈唔好以為讀國際學校好輕鬆, 要自主學習唔係咁易, 否則只有一個hea字到頭來就一無所有。讀書係要講自律, 傳統學校老師guide住你讀, 國際學校要你小朋友自發去讀, 邊樣適合你小朋友, 要自己衡量了。

利申:我小朋友報小一前三年開始溫習及爬文, 現在讀的學校就係樓主講的無教快、無多功課、無多課外活動、無背默(開學至今只背過一次中文背默)的百無學校。

y3y  可否pm是那間?  發表於 14-5-8 21:09

請教: 啟基同嶺小都係基督教學校. 請問宗教氣氛屬於好濃厚(類似崇真之類), 抑或只會教下基本宗教故事之類? 謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 14-5-7 13:47
其實你努力啲爬下文, 都知道好多學校都無教快及狂谷的。千祈唔好以為讀國際學校好輕鬆, 要自主學習唔係咁 ...
EXACTLY! 我老闆兩個讀漢X, 老闆娘話根本個個都去補習

deniseL 發表於 14-5-7 15:11
請教: 啟基同嶺小都係基督教學校. 請問宗教氣氛屬於好濃厚(類似崇真之類), 抑或只會教下基本宗教故事之類?  ...
嶺南同學會宗教氣氛唔太濃, 佢連聖經堂都冇, 只係每朝的早會時祈禱, 特別節日如聖誕節, ST. PATRICK'S DAY, EASTER 等前會有崇拜.  如果本身係教徒, 可能覺得佢唔夠, 如果唔係教徒的, 應該會接受到的.

deniseL  謝謝回覆!  發表於 14-5-8 11:09

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-05-07+發表Pm

回覆:IloveJJ 的帖子

請問咩叫B1呀?

回覆:JHsbb 的帖子

哇!唔怪得聽聞好難入啦!

引用:請問咩叫B1呀? +

啟基有聖經堂, 每朝會正常地有祈禱, 午飯謝餐, 午會唱一首詩歌, 如果唔係教徒都唔會抗拒...........

deniseL  謝謝回覆!  發表於 14-5-8 11:09

醒目開學勳章

津校好多係,就算我仔學校以前出名谷,我仔入學後,我認為都係happy school,

好多時谷,根本係D家長自己谷,怕輸比人,正如我仔都有同學每星期到補習班補習+操卷成十幾小時,佢家長都講成"去玩下,我無理佢。"

回覆:chanwendy 的帖子

中文而家小一都有背默了,不過唔長,同埋會俾啲字提下,好似填格仔咁

引用:中文而家小一都有背默了,不過唔長,同埋會

原帖由 a_for_apple 於 14-05-08 發表
中文而家小一都有背默了,不過唔長,同埋會俾啲字提下,好似填格仔咁

...
我指嶺小

a_for_apple 發表於 14-5-8 08:44

...
好似唔係背架喎, 我女小二, 都係咁默段填格仔, 但係老師係讀默的.

引用:津校好多係,就算我仔學校以前出名谷,我仔入

我同我女學校校長傾計, 校長叫我唔好谷小朋友, 學校教的就可以, 反正只要Meet到requirement就可以上中學, 校長話, 要小朋友有效的愉快學習....學校有時有5-6份功課, 不過就係學校可以完成, 仲可以日日都去踏單車.

最重要係學校唔要小朋友學一生一體藝~

引用:Quote:angel-papa+發表於+14-5-6+01:00+講

‹ 上一主題|下一主題