用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上play group
樓主: 西瓜貓
go

上play group [複製鏈接]

我在13個月起帶阿仔上playgruop,上左5個月,佢表現差,我好唔開心喊,後期叫老公帶,因為我頂唔順。我好早帶阿仔去政府評估,而家阿仔上緊協康個別特殊幼兒導師,520蚊一堂,都有幫助,而家阿仔20個月,開始識聽少少指令,6月上醫院職業治療,8月上e位,再等s位。

我建議你暫時不上普通playgroup,可以帶佢先上單對單的特殊幼兒導師,等佢習慣下做task,老師亦可俾d評語及意見你,對症下藥,教你點教呢類小朋友。同埋佢地見呢類小朋友多,會話到俾你聽小朋友嚴唔嚴重,例如佢話我個仔眼神係差,望人唔耐,但對人其實有興趣,社交唔差,學野快易教,而醫生只係接觸你小朋友好少時間,根據評估計分表講。至於學習和小朋友相處,你可以帶小朋友去多d遊樂場,約親友的細路一齊玩。

至於排期等政府,如果真無唔知幾時,而有經濟能力,可以去私人評估,早d排e/i/s位,不過唔係政府做評估,就好似無醫院sp, ot, pt。

我地一齊努力,你並不孤單。

回覆:Pekkle1214 的帖子

哇,好開心,恭喜你小朋友攞獎!
尤其係治好左有進步更加抵讚!我相信你一定下左好多功夫落小朋友身上!
我講下我囝,佢除左去公園會主動四圍行之外,其他任何地方都唔肯行⋯⋯行兩步就唔比我拖,舉高手要抱,如夾硬拖住佢隻腳放軟唔行,比佢自己行就永遠唔會跟我行,叫極都唔聽,唉⋯見你話小朋友有進步我都好想比佢上下呢D堂

引用:Quote:原帖由+西瓜貓+於+14-05-05+發表我就

原帖由 babecat1 於 14-05-05 發表
自閉/疑似自閉/正常的小朋友,全部都有
Thx!

引用:你小朋友幾多歲?playgroup+每堂上幾耐?,

原帖由 mckm2007 於 14-05-05 發表
你小朋友幾多歲?playgroup 每堂上幾耐?,你可試下唔好上足成堂,慢慢加長時間,等佢慢慢適應。坊間有唔少 ...
其實我知佢太恐懼,已經唔敢返太多,一星期一次,每次一小時咋⋯但佢一見到課室即刻放軟腳扭計

引用:+本帖最後由+misshk12+於+14-5-7+12:05+編

原帖由 misshk12 於 14-05-07 發表

回覆 西瓜貓 的帖子
多謝你!只有喺呢度先可以暢所欲言,因為大家都明白比此心情

引用:我在13個月起帶阿仔上playgruop,上左5個月

原帖由 legolas625 於 14-05-07 發表
我在13個月起帶阿仔上playgruop,上左5個月,佢表現差,我好唔開心喊,後期叫老公帶,因為我頂唔順。我好早 ...
你小朋友聽得明指令証明上堂真係有用,由13個月起就開始訓練BB,相信你都花左好多時間喺佢身上同佢訓練,好多謝你鼓勵我,Thx~
我比你更差,上左兩堂已經頂唔順,好彩老公肯代我同小朋友上PG⋯自己個囝喺堂上同其他小朋友及家長格格不入真係好難受,又怕小朋友不停喊影響到人地,想問下邊度有單對單的堂可上?

回覆:西瓜貓 的帖子

協康,基教,邁步,樂天,領思,耀能等,都有個别訓練的。

回覆 西瓜貓 的帖子

我仔係2歲健康院轉介做評估,因我同醫生講自己上過感統訓練同言語治療,所以佢驚可能有輕微自閉,不過私人職業治療師同言語治療師話佢地接觸嘅自閉童,覚得佢唔係。
政府到5歲先做詳細評估,我都冇想咁多,自閉只係一個名詞,最緊要係小朋友行為:
我仔中英文認字,串字都高於佢年齡,4歲已識加減混算,老師治療師話佢好受教,話唔得佢就唔會做,唔固執,報任何興趣班都自己乖乖上堂,中英文寫字老師話靚過同齢小朋友。搭飛機去旅行都四五次了,完全冇扭計。

就算評估話自閉又有咩所謂,只要佢照顧到自己,唔騷擾人,唔傷害人已經足夠

好羨慕,你仔仔好聽話,仲好叻!
我仔A-Z完全唔識,所有顏色都唔識,係數12345先望住我,但唔講淨比佢睇都係無反應,基本上所有學術性嘅佢係一樣都唔識,唉

回覆 西瓜貓 的帖子

其實我仔2歲5個月先講單字,同一時間仔嘅一個媽媽護士叫我食smart fish 同369油,我唔知有冇幫助,不過我一路食到現在,老師同校長成日同我講阿仔嘅進步超出佢地預期好多倍,希望呢個分享幫到你啦

引用:感統:感覺統合仔嗰時唔肯行返轉頭,只可向

原帖由 Pekkle1214 於 14-05-07 發表
感統:感覺統合
仔嗰時唔肯行返轉頭,只可向前行,否則大喊,人多,黑暗地方又驚,去沙灘又大喊。上了3堂感 ...
我個仔train 左成年OT 行路永遠都唔肯返轉頭,一定要直行。

引用:我在13個月起帶阿仔上playgruop,上左5個月

原帖由 legolas625 於 14-05-07 發表
我在13個月起帶阿仔上playgruop,上左5個月,佢表現差,我好唔開心喊,後期叫老公帶,因為我頂唔順。我好早 ...
媽媽你好叻,咁早帶囝囝上training... 我個仔快3歳,終於排到S 位,8月返學。

回覆:西瓜貓 的帖子

真係喎,唔洗帶佢上pg... 協康會青蔥計畫有個由pg 叫My First Step.. 好好㗎,$180/堂好多嘢學同玩,係針對我哋呢類小朋友嘅。

引用:真係喎,唔洗帶佢上pg...+協康會青蔥計畫有

原帖由 Vichang 於 14-05-08 發表
真係喎,唔洗帶佢上pg... 協康會青蔥計畫有個由pg 叫My First Step.. 好好㗎,$180/堂好多嘢學同玩,係針對 ...
唔該你!你唔講我都唔知有呢種堂上,我去問下先

請問你小朋友食果兩種補充品邊度有得買?

回覆 西瓜貓 的帖子

Smart fish : 萬寧都有,不過貴D, 上返smart fish 個網訂平D仲送貨,可叫佢寄試食裝睇下仔仔食晤食先買
369油: city super 有擺counter 賣

回覆 Vichang 的帖子

治療師點講?我仔嗰時三堂左右自己冇左呢個行為,而家去沙灘仲好開心,迪士尼降落傘都玩到
嗰時上左5堂已經話冇哂問題、驚佢返轉頭先join 多5堂穩陣D,到後期每堂15分鐘感統,15分鐘小肌,唔知係咪咁老師話佢寫字 no.1

我個治療師係資深治療師,朋友介紹,比普通嘅貴少少,但我寧願比貴少少唔好錯失黃金期

引用:回覆+Vichang+的帖子 治療師點講?我仔嗰

原帖由 Pekkle1214 於 14-05-08 發表
回覆 Vichang 的帖子

治療師點講?我仔嗰時三堂左右自己冇左呢個行為,而家去沙灘仲好開心,迪士尼降落傘 ...
我個治療師似乎冇你嗰個咁好,可能我個仔太多問題啦,執佢固執行為都用左幾堂(因為入到OT 房佢唔係樣樣肯玩)。仲有肌張力低.... 不過我都好有興趣想知你個OT 資料呀。

領思顧姑娘,可電話描述,佢都會比意見

她在灣仔或是佐孰?

‹ 上一主題|下一主題