用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三做dse past paper?
go

中三做dse past paper? [複製鏈接]

2    0    0    0

有啲學校會比F3學生做,因為真係有些題目合F3同學做,所以中三啲書要留起先.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

呢個係一個好現象,畢竟適應DSE既考試模式都需要一段頗長時間。

有DSE 公開試出既題目係考緊中三數學, 物理, 化學, 生物科的課題,而果D課題中四至中六唔會再教。但公開試或學校校內 中三考返你。 咁做係應該嫁。

sai1031  所以D書要全部留番,温習  發表於 14-5-3 20:34

回覆:中三做dse past paper

回覆:中三做dse past paper

唔識做果D留空到教左先做
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

其實大多中三既Phy/Chem/Bio都係非常淺,如果純粹為F3考試的,我想溫哂書就夠

如果真係要做既,我覺得同學可以搵老師幫手選返適當既Topic,相信大部分老師都樂意見到學生做Pastpaper

睇仔女本身目標係醫科, 律師, 建築師,還是普通一個大學學位! 目標高,早開始係多時間。目標係求其一間大學,就中五先追到追到個普通學位返黎。目標D野無得迫,仔女聽話我就心足! 講左佢想將來條路點行,要自己努力爭取,我只係輔助佢,最多搵補習幫幫佢

joyjoyparent    發表於 14-6-12 23:39
王家爸爸    發表於 14-5-7 14:54

回覆:Silm0818 的帖子

有學校中三都用dse書教中三phy chem bio雖然光 元素表等不難,但考試會用會考卷出

很怕及有些慨嘆, 中三生已有這種"如臨大敵"的感覺, 一年比一年推前去讀, 我們的孩子可辛苦了, 很大壓力啊!!

聽呀仔講有做架,但可能夾係練習入面,因為見教課書入面都會有一兩題ADVANCE既數學題比學生做

細路都係玩嫁喇! 你叫佢讀書,難度佢全心全力讀咩? (做得人家長自然有同感) 佢自己識偷懶,偷懶唔洗人教,打機既打機,上網既上網,追星既追星,煲劇既煲劇。我只不過唔俾佢玩到,咩都唔理,成個暑假玩鬼曬,咁浪費! 你唔叫佢準備DSE,佢中六都可能未可以溫書tim ar!

WChan  AGREE  發表於 14-5-14 12:33

現今教育制度,對多數學生來說,dse 就是中學階段的終極考試。不管你願不願意面對,始終都要面對。所以,早適應比遲適應好。
特別是數理科,d MC 對清 concept 好有用。唔少學校在S5 已經要做晒歷年 CE 同 AL 相關題目(by Topics 做),知道d題目大概點出,同d Marking Scheme點比;所以,S3 開始選擇性做 PP,差唔多啦~

黃巴士  明白!  發表於 14-5-8 13:38

回覆 pineapple0983 的帖子

thanks!

其實中三的測考卷,就算唔係打正DSE旗號,或多或少都會用DSE的模式出卷!尤其語文科! banding 高的學校,唔通仲操練TSA咩!

回覆:laiping 的帖子

個人認為:孩子願做,就給他做。否則,先鼓勵做好心理附導。

我囝仔對中英文科DSE卷,好奇當玩當睇書,還願意做。數學太複雜就不願做。

有學校S2便考GCEOL所以有快有慢
‹ 上一主題|下一主題