用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS/ SPC
樓主: 1g2bmum
go

DBS/ SPC   [複製鏈接]

我都係聽返來, 可能真係有d家長入唔到而中傷DBS,

而本人個仔暫時仲未有本事特異功能入名校, 我只係因為個仔運動少少成績才有機會接觸唔同層面既人和事, 所以左聽一句右聽一句, 但不否認, 當初聽完真係對DBS 好反感. 可能在我心目中, 小朋友呢個年紀吸收知識好重要, 所以當初聽到話簽名後就入院訓練. 我仲以為咁樣對D小朋友. 原來都係假的. 多謝咁多位媽咪澄清.    

回覆:DBS/ SPC

就算有scholarship, 校方並無要求學生或家長簽任何文件。校方只寄上一封信,註明學生在運動/音樂方面獲批幾多成獎學金,其實好簡單。大家諗得太複雜了。

jandtfamily 發表於 14-5-15 18:16
成日都有好多外界謠傳話DB要D運動嘅學生唔上堂,又要不斷操練,買人回來攞獎,等價交易,邊度有D咁嘅事呀! ...

我又真係聽到身邊D師兄家長咁講, 所以佢地選擇左其他學校都唔選DBS. 當然唔知係咪考唔到先咁講,

咁我又想問多個問題, 話開一班特別班比呢類受訓既人, 唔知真定假呢? 大家上堂學習氣氛又係點呢?

多謝必必媽咪資料提供. TKS!

必必  有補底班提供俾中, 英, 數成績最差那十個八個, 每星期lunch time 有老師幫佢地補底. 成班仔上班話好乖坐定定你都唔好信啦!  發表於 14-5-16 11:42

回覆:PalFan 的帖子

唔係開什麼特別班,只不過如果有比賽或重要嘅集訓而冇上嗰一、兩堂,老師好好咁會安排有關同學放學或中午午飯時補課,幫助受影響嘅同學,D人就作大話開什麼什麼特別班俾運動學生,當D學生係攞獎機器,越講越過份!

事實如此!入到男拔係比較多因素嘅,既要學校從中挑選出來,小朋友又要對自己有所要求,鬥心亦強!因為DB仔並不只是死讀書型,被外界所形容要「醒目」,係有多少優勢嘅,但就絕非絕對。
當你踏入此環境,你就明白DB嘅文化,薪火相傳!

引用:事實如此!入到男拔係比較多因素嘅,既要學

原帖由 jandtfamily 於 14-05-16 發表
事實如此!入到男拔係比較多因素嘅,既要學校從中挑選出來,小朋友又要對自己有所要求,鬥心亦強!因為DB仔 ...
記得當年聽DB簡介會時,DB副校長再三強調歡迎有才能嘅學生申請入讀,加入DB嘅大家庭,學校會挑選合適尖子!每位同學定位好明確,DB仔好多時D時間都不夠用,副校長笑言因為DB仔要用24小時做48小時嘅嘢!校內活動種類繁多,自由選擇參加!

jandtfamily 發表於 14-5-15 16:39
運動嗰邊就不確定!不過音樂嗰邊就絕對冇話要簽任何條件先至話俾你入喎!

...
可能是指80%練習及比賽出席率,一般校隊好基本的條件,但被人作大了。
我識另一個都是憑音樂獎學金入讀,因為聽到不少謠言,所以父母問得好詳細。如果因為學業原因唔玩音樂,就不跟音樂獎學金那條隊,轉為學費減免,不會被踢走。如果高中轉讀IB,獎學金亦會相應提高。

去年以lB成績入科大GBus的前田徑隊員,退隊後,就是由運動員獎學金轉學費減免,同時包括IB的較高學費。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-5-15+16:39+

原帖由 ANChan59 於 14-05-16 發表
可能是指80%練習及比賽出席率,一般校隊好基本的條件,但被人作大了。
我識另一個都是憑音樂獎學金入讀,因 ...
所以話男拔資源豐富,絕對正確!校方鼓勵各方有能力潛質學生申請報讀,唔好聽外界一些謡言而卻步,錯失孩子潛能發展嘅機會。

jandtfamily 發表於 14-5-16 07:28
所以話男拔資源豐富,絕對正確!校方鼓勵各方有能力潛質學生申請報讀,唔好聽外界一些謡言而卻步,錯失孩子 ...
兩年前,我已經分析買人的說法是錯的,DB只是提供一個對等的平台讓學生選擇,因為直資對津貼。這事上近年冇家長再抹黑了。
其實嘈嚟嘈去都是個別友校家長,小事作大而已。希望有興趣家長不要被誤導,正常選校,不用偷偷摸摸等到七月。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-5-16+07:28+

原帖由 ANChan59 於 14-05-16 發表
兩年前,我已經分析買人的說法是錯的,DB只是提供一個對等的平台讓學生選擇,因為直資對津貼。這事上近年冇 ...
因男拔向來被視為學界各項表現嘅指標,被某D家長針對及抹黑都不出為奇!
只要有興趣嘅家長用客觀正面嘅態度為子女去選校,選擇一間配合自己需要嘅學校就得,無謂製造謠言影響他人啦!

jandtfamily 發表於 14-5-16 00:01
事實如此!入到男拔係比較多因素嘅,既要學校從中挑選出來,小朋友又要對自己有所要求,鬥心亦強!因為DB仔 ...

借網友的post,共勉之。

http://forum.hkej.com/node/112897

kin818kin    發表於 15-11-5 12:06
MacMa    發表於 14-5-16 12:07

多謝咁多位媽咪詳細資料.

我自己以前一直都係平常心, 以前抱著小朋友讀到咩學校都一樣, 從不會去諗神級學校, 現在只讀一間評語不錯傳統田鴨式小學, 但原來先明白一間學校既資源對小朋友好大影響, 我個小朋友係比較有主見, 所以會係老師眼中一個問題麻煩既學生.

好像學界比賽例子, 你的小朋友比高年級優勝, 打到水準21:5, 但老師也是會讓高年級師兄代表出賽, 曾經因為咁, 個仔都唔開心左好耐, 太多黑暗事. 所以令我明白一間能否給學生去發揮既學校好重要.

所以我都好希望個仔能夠搵啱一間啱佢既中學.  

努力加油啦!只要有實力,一定獲得各方支持㗎!有好多名校都有提供獎學金或減免學費計畫,提供俾D傑出或有需要嘅同學。就如DB副校長曾經講過,只要你踏入校門,不會因為經濟困難而被迫冇得讀,學校會提供援助,叫家長們大可放心!

jandtfamily 發表於 14-5-16 10:44
努力加油啦!只要有實力,一定獲得各方支持㗎!有好多名校都有提供獎學金或減免學費計畫,提供俾D傑出或有 ...

好多謝你!
好彩個仔遇到依家個私人教練, 係佢教明我個仔機會係留比有準備既人, 所以個次既打擊先冇令個仔放棄, 反而明白到要更強, 先冇人可以阻止到自己, 到今日再遇到個有份量既人睇得起個仔, 比左機會佢同更高水平既人去訓練. 希望出年6年級係豐收期.

歡迎申請加入DB嘅大家庭,只要堅持,有實力,冇人敢睇你唔起㗎!

jandtfamily 發表於 14-5-16 11:04
歡迎申請加入DB嘅大家庭,只要堅持,有實力,冇人敢睇你唔起㗎!

...

如個仔有能力, 我會嘗試去考. 謝謝.

正如有家長話"用家最清楚"

回覆:sonkhl 的帖子

多謝各位用家和過來人珍貴意見,我們才可看清楚學校的理念文化。唔使道聽途說,難分真假。

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題