用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家有冇聽過十幾二十幾志願仍可派到Band 1 schools? ...
樓主: 馬媽媽
go

大家有冇聽過十幾二十幾志願仍可派到Band 1 schools? [複製鏈接]

引用:Quote:khmama+發表於+14-5-7+10:37+觀塘女

原帖由 懶羊羊 於 14-05-12 發表
我囝下年先升中,想請教九龍城區男仔,如果B1成績,第幾位開始先排B2。九龍城區英中多,但好多都是要排頭3 ...
填表方法可以參考我嘅抽獎秘笈。抽獎存在好多未知之數,冇人會知邊間抽完邊個志願會冇位,即使個個認為放第二都未必有機會嘅旅港,居然放第五都入到,培正反而放第一都入唔到,真係世事無绝對,所以無論幾無機會幾少位都好,都應該填完所有band1執完雞先好填band2做包底工作。

回覆:khmama 的帖子

明白了。多謝!

回覆 馬媽媽 的帖子

幸運地派第一志願

Band5 發表於 14-5-7 15:55
當有十幾廿間B1,而大多數人都只係排三至五間B1,即表示有漏網之魚嘅機會率極高,所以排晒十幾二十間B1至係 ...
同意 !  就算B1位唔多嘅北區, 樓上都有實例成功11志願執雞, 就証明, 太多人唔明白派位, 係先派哂B1先呢個道理, 大家鬥早填B2學校, 只會先急於搶哂B2學位, 而唯漏了本區及他區的B1執雞位.

organicfans 發表於 14-5-13 09:26
同意 !  就算B1位唔多嘅北區, 樓上都有實例成功11志願執雞, 就証明, 太多人唔明白派位, 係先派哂B1先呢個道 ...
係, 因好多家長以為派晒所有組別的第一志願才派第二志願...... 細心想一想就知不合理喇!

little_yolky  因為小學大抽奬係咁。  發表於 14-5-22 10:28

khmama 發表於 14-5-12 22:45
填表方法可以參考我嘅抽獎秘笈。抽獎存在好多未知之數,冇人會知邊間抽完邊個志願會冇位,即使個個認為放第 ...
升中真係複雜好多。
我係九龍城女仔, 成績B1中, 有聯繫B2唔錯中學(培道)。

1. 咁係唔係自行揀一間心儀B1及培道, 大抽奬就全部排晒B1, 然後排培道?
2. 因為話聯繫一定要自行及大抽奬揀至會收聯繫位, 但經我爬文理解, 既然阿女係B1中生, 其實我係咪自行可以博一間B1中學, 大抽奬全部填晒B1中學, 點都可以入到培道?
3. 係咪會抽完我至抽B2學生? 有無理解錯?
4. 咁可唔可以再博啲,自行唔揀培道, 博兩間B1, 大抽奬至填?

請指教。

little_yolky 發表於 14-5-22 10:28

升中真係複雜好多。
我係九龍城女仔, 成績B1中, 有聯繫B2唔錯中學(培道)。

1. 咁係唔係自行揀一間心儀B1及培道, 大抽奬就全部排晒B1, 然後排培道?
2. 因為話聯繫一定要自行及大抽奬揀至會收聯繫位, 但經我爬文理解, 既然阿女係B1中生, 其實我係咪自行可以博一間B1中學, 大抽奬全部填晒B1中學, 點都可以入到培道?
3. 係咪會抽完我至抽B2學生? 有無理解錯?
4. 咁可唔可以再博啲,自行唔揀培道, 博兩間B1, 大抽奬至填?
1.  咁填最開心既應該係聯繫中學。俾我自行兩間一定選番B1校。

2-3.  誇張d講,乙三十至擺培道都優先過擺培道在乙一的非聯繫B2生。

4.  同 1.

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:khmama+發表於+14-5-12+22:45+填表方

原帖由 little_yolky 於 14-05-22 發表
升中真係複雜好多。
Band 1自行揀培道好大機會冇得抽獎。

khmama 發表於 14-5-12 22:45
填表方法可以參考我嘅抽獎秘笈。抽獎存在好多未知之數,冇人會知邊間抽完邊個志願會冇位,即使個個認為放第 ...
若100%肯定是BAND1,這方法沒問題.
但若上年有50個BAND1,今年排45的,有多大機會是BAND1?
排40的,有多大機會是BAND1?

引用:Quote:khmama+發表於+14-5-12+22:45+填表方

原帖由 hoyeef 於 14-05-22 發表
若100%肯定是BAND1,這方法沒問題.
但若上年有50個BAND1,今年排45的,有多大機會是BAND1?
排40的,有多大機會 ...
如果唔肯定係band1, 當然唔可以用呢個方法,要用邊緣人嘅策略。

Band5 發表於 14-5-7 15:55
當有十幾廿間B1,而大多數人都只係排三至五間B1,即表示有漏網之魚嘅機會率極高,所以排晒十幾二十間B1至係 ...

band 5, khmama, 同意你地策略,但我個情況係咁,請指教:

油尖旺男,肯定b1,底線係銘基,據分析,銘基係1c-2a(有錯請指正)。

所謂1c-2a,可能只係會考/dse時部份同學跌左去2a,但中一收生仍然全收b1。ok,就當收生時都收b2,但其實唔知有冇b2生是在乙部時抽入,或許佢d b2生全部自行/叩門時收呢,咁作為b1,見佢有b2生就坐定笠6, 排佢好後,咁咪好大劑﹖因我諗唔多b1生揀銘基做自行(因佢係b1c),b2a或邊綠人反而會以佢做目標,所以自行時佢可能收左部份b2a學生。另一方面,我知好多油尖旺b1生都將銘基放第三做保險,所以銘基可能在抽獎時反而全部b1生,而自行果度就收左b2生。

雖然話呢區位多過人,可以盡排b1,但策略都係排兩間2a在後面做保險。油尖旺衰在b2學校小得可憐,2a位難求,b1生好難買保險,銘基確係一個幾好既選擇,所以大家都打佢主意,保守派多數放佢第三tim,所以可能造成銘基一早派完,但仲有b1雞執。意思係花有十朵,但葉得一塊,今次係葉搶手過花。

我貪心,當然想將銘基盡後,但好多人將銘基放第三喎,咁我應將佢排幾多至摶得黎又安全呢﹖

還望賜教!

引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+14-5-29+02:42+編

原帖由 mrsjacky 於 14-05-29 發表
從各方數據來看,油尖旺B1男仔應該穩如泰山,華仁加聖方濟都已夠保險,甚至可能穩陣過銘基,唔鍾意男校另計!

我嘅選擇會係先以最希望入的全依自己祈望排列,包括他區,然後稍將冇機會的向後移(例如依中放第三就不如再放後啲),之後才加入其他嘅B1然後B2,亦依自己祈望排!剩餘位置就冇所謂了!

對油尖旺認識可能唔夠,歡迎其他高手指點!

mrsjacky 發表於 14-5-29 01:33
band 5, khmama, 同意你地策略,但我個情況係咁,請指教:

油尖旺男,肯定b1,底線係銘基,據分析,銘基 ...
從非保留學位的角度來看,油尖旺B1男抽入B1學校應該比很多地區安全的。

mrsjacky 發表於 14-5-29 01:33

油尖旺男,肯定b1,底線係銘基,據分析,銘基 ...
其實唔知有冇b2生是在乙部時抽入,或許佢d b2生全部自行/叩門時收呢

--------------------------------------
這點可以從需求和供應裡找到一些提示。油尖旺今年有761人,但英中學額有1035個,差額是274個。而英中學額中,有310個是自行學額,即是只有在全油尖旺的band 1同學中都沒有band 1同學可以在自行和直資時成功被取錄的話,才會有36個同學會跌落中中的band 2學校。假若一但有超過36個同學可以成功於自行時或直資被取錄,已經出現band 1學額的空缺。
恰恰單是聖瑪利小的同學能直升上中學而又是band 1的,已經肯定超過36人。因此油尖旺區內的band 1英中已經可以吸納全部區內band 1同學。同時,在36個同學以外的每一個能於自行和直資時離開的,只會制造多一個band 1英中的剩餘位。如果有144+36個同學離開,將會有一間英中只能全收band 2同學或兩間band 1英中同時會收到band 2同學。

大唔大劑?就視乎你覺得會有幾多人轉區入來派位了。

如果你覺得會有274個同學會轉區入來的,仍然不用怕,都仍然剛剛好夠派。假若多過274個就要開始估計可以有幾多人不用玩大抽獎。

但好多人將銘基放第三喎
----------------------------------
跟據上面的推算,在有band 1位剩餘的情況下,若將銘基放第三的話,只是放棄執雞和那些他區學校的他區位。假若將銘基放於他區和本區其餘band 1學校之後的,只是大家都多了執雞的機會,估計最差還不是派返銘基。

如果因為太多人第三放銘基,而轉區入油尖旺的人又太多,再加上隨機號碼差,那麼才會派位你選的第一間band 2中中。假若要迫爆你第一間選的band 1中中,他們要收到全數band 1同學又要號碼比你好的才可以。

我知好多油尖旺b1生都將銘基放第三做保險,所以銘基可能在抽獎時反而全部b1生,而自行果度就收左b2生。
--------------------------------
當自行時銘基全收band 2生,即最收了約40個同學。若油尖旺有在36個同學以外再加40個同學能自行和直資時離開,不用玩抽獎,都仍有274個band 1位剩。只要盤算會有多少轉區的數量就可以。
:verycold: :verycold: :verycold:

Band5 發表於 14-5-29 09:22
從各方數據來看,油尖旺B1男仔應該穩如泰山,華仁加聖方濟都已夠保險,甚至可能穩陣過銘基,唔鍾意男校另計 ...

此刻仍未想清楚到底男校適合,定男女校比較好。主要考慮到對性格及兩性相處的影響。
其實未研究過他區有咩好野,排個心水list出黎先都好,此刻心太亂。

王家爸爸 發表於 14-5-29 09:38
從非保留學位的角度來看,油尖旺B1男抽入B1學校應該比很多地區安全的。

haha, 理智上知道係,心情上都係好忐忑。

ohnono 發表於 14-5-30 00:56
其實唔知有冇b2生是在乙部時抽入,或許佢d b2生全部自行/叩門時收呢

多謝肯花時間分析數據,仲花篇幅解釋得咁詳細。咁樣睇黎,入唔到b1要樣樣都好黑仔先得,haha!
想問下,1035英中學額包括直資/私校/一條龍的學額嗎﹖如包,減去後仲有幾多係官津既b1位﹖

如講轉區,應循咩方向估計呢﹖唔知教局有冇轉區數字呢﹖
我估唔多掛,強區唔需要轉入黎,弱區轉入又隨時跌band。駁勁野去九龍塘/灣仔,駁多選擇去沙田。

若果咁計九龍城區, 係咪B1生唔需要擔心冇B1位. 但又係咪應該多人轉入區?

引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+14-5-30+09:38+編

原帖由 mrsjacky 於 14-05-30 發表
只計官津學校,包括一條龍。

mrsjacky  明白!  發表於 14-5-31 10:03
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+14-5-30+09:38+編

原帖由 mrsjacky 於 14-05-30 發表
要轉區入油尖旺區要考慮選擇唔多還要考慮油是強區,容易跌band之外,油亦是細區,band 1數量少,容易因唔夠分而提早跌落band 2。雖則每年都有人會堅持轉區,有轉入亦有轉出,轉入的又可能在自行時已經成功,跟本不用玩大抽獎。

mrsjacky  謝謝!  發表於 14-5-31 10:02
‹ 上一主題|下一主題