用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲就識晒所有字母同数字
樓主: 乖乖小朋友
go

2歲就識晒所有字母同数字 [複製鏈接]

引用:Quote:乖乖小朋友+發表於+14-4-29+00:45+甘

原帖由 hoihoima 於 14-04-29 發表
考PN時已經要考數字、顔色、形狀、字母等,用説話答題,姑勿論叻定吾叻,這是考PN的要求。
...
這應該是考k1的要求,考pn只試過問顏色,拿著圖片問是什麼(貓,狗,車,杯),那間是三月才面試的。之前十月十一月面試的,只要求用手指,可能因為我個女五月B, 要求冇大B 咁高。

回覆:2歲就識晒所有字母同数字

我自己不同意dvd 自學。我又要番工的。除左平時出街一路行一路學,其實無可能教到佢識哂字呀咁樣。不過小朋友發展的確個個唔同。就算好早識哂他日係神童亦唔代表佢將來會生活得開心快樂。所以就唔好諗太多了。比自己壓力亦係比小朋友壓力。

Potato001 發表於 14-4-29 21:55
這應該是考k1的要求,考pn只試過問顏色,拿著圖片問是什麼(貓,狗,車,杯),那間是三月才面試的。之前十 ...
我列舉的是我孩子考PN時涵蓋的問題。老師還指住一個字問他是什麽字。不是考K1。

回覆 hoihoima 的帖子

話説回來,我孩子考PN時,老師並沒有說要用説話表達還是用手指,我孩子用説話作答。如果全用手指是否一樣會獲得取錄,我就不清楚了。

引用:回覆+hoihoima+的帖子 話説回來,我孩子考

原帖由 hoihoima 於 14-04-29 發表
回覆 hoihoima 的帖子

話説回來,我孩子考PN時,老師並沒有說要用説話表達還是用手指,我孩子用説話作答。 ...
呢間幼稚園問得咁深,好明顯係要收大B, 或者催谷型的家長,唔識講用手指應該唔合乎要求。不過,一般幼稚園會考慮大細B因素,家長話俾老師聽小朋友未識講野,好多都可以用手指。

引用:甘樣小朋友會叻d嗎?小女最叻就係去公園玩

原帖由 乖乖小朋友 於 14-04-29 發表
甘樣小朋友會叻d嗎?小女最叻就係去公園玩,甘係咪同人差好多,?
我仔都是,一個字都未教,只識玩

回覆:2歲就識晒所有字母同数字

依家小朋友接觸的事物,接收到的知識好多,我唔够两歲都識晒,依家2歲3個月,可以一數到一百。不過數數下都提示下!依家好多細路都甘!好普偏

agree with 小曳人
小朋友叻唔叻冇得選擇, 但點樣教我都就有話事權
依家d小朋友咁多情緒問題, 好多都係我地d家長一手造成. 幾嵗人仔學一星期學10樣野, 唔好話小朋友, 我大人都未必承受到.
‹ 上一主題|下一主題