用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教睇書問題
樓主: 魚兒小寶貝
go

請教睇書問題 [複製鏈接]

引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+14-5-1+13:43+但

原帖由 小曳人 於 14-05-01 發表
要佢從頭睇一次
然後抽樣問返佢
這是每日都要做的,是嗎?

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

經驗話我知的確係會上堂冇心機聽書,因為同級課程所教的都早就懂了,那麼上課時就雲遊太虛,這樣當然不是很受老師歡迎了,尤其是主流,所以選擇了因材施教的國際學校,看看是否能不被課程進度所規限‧僅供參考

引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+14-5-1+13:57+其

原帖由 lillymarie 於 14-05-01 發表
我無親自問年青人,但他媽媽告訴我他以前不用怎樣努力就有好成績,現在讀醫,真的要努力了,而且努力後亦不 ...
醫科讀的野,其實是超悶,有點art的!

S-Kwok 發表於 14-5-5 12:00
這是每日都要做的,是嗎?
我囝未到小學,所以我不能確定,但相信不會吧,每日都溫不是太悶了嗎!? 一星期一次應該都ok啩!? 或者視乎情況吧,每日抽2、3題小朋友最弱果科問下!? 係喎,其實依家d家長多唔多每日同小朋友溫習呢(有時間溫習嗎!?哈!)? 我在小一果版問下。

sharons 發表於 14-5-5 22:15
回覆 魚兒小寶貝 的帖子

經驗話我知的確係會上堂冇心機聽書,因為同級課程所教的都早就懂了,那麼上課時就 ...
我記得三十年前讀主流小學已經有跳級制度,反而依家學校唔鍾意學生跳級嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

魚兒小寶貝 發表於 14-5-7 10:31
我記得三十年前讀主流小學已經有跳級制度,反而依家學校唔鍾意學生跳級嗎?  ...

以前真係無咁多嘢
e+又要有教育心理學家評估,証明小朋友心智發展ok,先可以跳
更有d守舊學校,就算你見哂專家/社工,話小朋友ready,都唔想俾佢跳.... 仲要係名校!

更難嘅係,資優唔等於科科100分!如果小朋友性格上欠仔細,總係錯d傻嘢,咁考第一嗰個無得跳,唔通考第5嗰個跳咩!我都明,呢d case,學校好難做~
我今年會試俾個仔去插小二,我都同d朋友講,如果學校用小二下學期卷考筆試,要突圍唔易,應該都有唔少人做到,但要我位大少突圍,學校最少用小三程度哂卷!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

你指原校插班嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sharons 發表於 14-5-7 16:36
回覆 小曳人 的帖子

你指原校插班嗎?

原校教育心理學家有提過有跳班先例,其實我唔望佢跳班,一嚟佢細粒,二嚟佢大肌肉發展較慢,如果跳班就更加奇怪,PE堂乜都差過人!
今年我係會幫佢去其他津校試插班,因為下面仲有個細佬...轉唔同就算,唔強求
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題