用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會因為近親而避開的學校
樓主: boboapril
go

會因為近親而避開的學校 [複製鏈接]

回覆:會因為近親而避開的學校

唔會。我仔個表姐讀緊一年班,我仔考到,嚟緊9月入學了

最緊要係學校好。就算唔同學校,要比較嘅點都會比較

我都係因為避左阿仔個表哥表妹而冇報一間我覺得幾好的kg, 當年就係我姑仔,係咁同我講寫問卷時記得寫係因為佢個仔refer先報,因為佢話佢個仔好得老師校長鍾意,而且成績又好,寫佢個仔refer實收喎,佢都叫左幾個best friend咁做,仲話有人問佢可唔可以寫, 佢都唔俾,話要留番俾我,如果真係咁做,就算收我都唔會讀得開心,當然我最終冇咁做啦!

唔會避。如果可以同囝囝的表哥仔同一間小學,我會好開心,表哥仔又叻又乖,由幼稚園到小學都攞模範生獎,我唔怕人地將佢地比較,小朋友各有優點長處,而且表哥仔確實優秀得人鍾意而我囝確實比較活躍扭計,但身為家長,唔係希望子女同d又乖又叻既朋輩為伍既咩!?

而囝囝之堂家姊亦考入地區一線津校,聽講堂姊亦係叻女,雖然我同伯娘唔close,但如果讀同一間學校,大家親戚,都叫做有個照應吖,我囝懞盛盛有個堂姊提點下都唔錯。

其實d小朋友係家中長輩既孫、叔伯兄弟、表乜表乜、堂乜堂乜,理應係相親相愛,佢地將d後輩比較亦唔一定係惡意(點解要惡意對後輩呢?),講下吹下水遮,況且又唔係同d長輩及e媽姑姐一齊住,聽得幾多? 最重要自己唔好睇唔起自己(及個小朋友),自己有信心湊好個小朋友咪得囉。

假如家中長輩及親戚係非常老土難頂之人,咪同佢地保持距離囉,但若果真係咁差,唔同校都一樣會有說話聽。

只要身處社會,無時無刻有各樣比較。學習比嬴不驕,比下去不懼,甚至學習不要與人比較,都是父母和孩子的重要學習課題。

逃避不是長遠處理方法呢。

醒目開學勳章

屋企人較隨和所以唔會因為有近親入讀而避開唔揀,反而會因為對學校加深咗認識而無揀

回覆:boboapril 的帖子

回覆:boboapril 的帖子

如果同一屆,而親友又係啲麻煩/鍾意比較的人才會避。同一屆會有好多比較,可能會有壓力,唔同屆可以大的照顧細的,可以有個照應,仲好呀。

有個同事,佢個仔同大老闆個仔同年,兩個都入咗一間著名的男校,同事個仔差唔多年年考第一,成績好過大老闆個仔好多,在公司都有啲同事喺背後講,相信同事和佢個仔也會有點壓力。

幼稚園至中學, 會盡量不一齊讀同一間學校.

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

同意,如正面看,同表兄弟姊妹同校係好的。

我會避, 我表姐夫經常比較, 例如: 小朋友講今日幾月幾日, 佢會showoff自己個女識月份的英文, 又會講自己小朋友有幾叻識d咩, 係唔想人比人比較之下, 我寧願避佢

boboapril 發表於 14-4-27 10:01
你們會因為親兄弟姊妹(即叔伯、姑姐、阿姨)的仔女讀緊或者曾經讀某私校/直資、而盡量避開唔去報名嗎?還 ...

入左當然會比較, 但唔入都一樣會比較.

‹ 上一主題|下一主題