用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教:幾歲開始學phonics 併音?
go

請教:幾歲開始學phonics 併音?

如題

回覆:請教:幾歲開始學phonics 併音?

K1

每個人唔同.  我個女五歲幾先學, 佢唔肯比我教, 等學校教. 最初起步比人慢, 但佢鍾意睇書, 而家catch up 返哂有突.  

我個仔肯比我教, 四歲開始學, 五歲前已叫掌握到, 但佢decoding始終唔得, 所以唔睇書, 進步得好慢.  直至暉輪佢病 (剛六歲), 我比audiobook佢一路聽一路睇, 一星期之內, 幫左佢好多. 而家主動左睇書, 串字都突飛猛進, 但佢始終冇我個女咁鍾意睇書.

K2, build up vocabs in k1

我仔仔K2開始學,我覺得除了掌握phonics的技巧外,睇書真係好重要.因為接觸多D vocabs就可以訓練佢的phonics,phonics好了佢就有興趣學更多的vocabs, 兩者係相輔相成

回覆 kqfamily 的帖子

有些幼稚園PN開始教,在幼稚園階段學足4年。

回覆 kqfamily 的帖子

2岁5个月,买了套letterland home set,仔仔很喜欢,回家日日看,在楼下一个星期一个小时差不多一个老师对二个学生上letterland phonics。其实没有特别认真去学,算叫做打定底。

回覆:kqfamily 的帖子

我女歲半返playgroup,有用letterland教phonics.其實phonics初級好容易,佢地聽到d音會覺得好得意,樂意學。

回覆:Olympian 的帖子

仔5歲正式學,因之前有睇dvd,都pickup得好快,唔難。

我小朋友只在幼稚園學,都ok,好同意其他家長講,多睇書真係好有用,睇得書多,好多英文的grammar,小朋友自自然然識,present tense和past tense亦好容易掌握。

引用:我女歲半返playgroup,有用letterland教pho

原帖由 Olympian 於 14-04-30 發表
我女歲半返playgroup,有用letterland教phonics.其實phonics初級好容易,佢地聽到d音會覺得好得意,樂意學 ...
Can u share which pg your girl is attending? Thx

我個N1學校有教.

K1學26個音,k2,就開始學拼,eg)  c&k, a, t, s,當見到cat,sat,at,都會識讀〜之後就再學oo, .......  咁就會識埋,c oo k, b oo k, .......q和u係好朋友,所以q後面一定係u,呢d都要等k2先學會好d